Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 17:30 [R45] Jaki olej w skrzyni biegów?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 2000
Chciałbym wymienić olej w skrzyni biegów R45 1,6 2000rok manual, ale dokładnie nie wiem jakie parametry czy 75w80, czy 75w90, czy jeszcze inne i czy może to być shell? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Adrian Nie Paź 09, 2011 11:46, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 17:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A jaki masz przebieg, że chcesz wymieniać, ja mam 96tys.km i jakoś jeszcze nie myślę o tym
no to może najwyższa pora pomyśleć o wymianie ...
proponuję Ci podążyć za linkiem wstawionym przez tom214Si i zaznajomić się z informacjami z naszej strony głównej
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Witam.
Mam pytanie, może głupie, ale... czy na tym zdjęciu skrzyni biegów w moim R45 widoczny jest korek spustowy oleju i korek wlewowy? Widoczne są patrząc od przodu z lewej strony za zderzakiem. Chciałem się zabrać za wymianę oleju. I czy skrzynia w moim R to R65?
Z którego roku jest Twój Roverek ? (tak po felgach to możliwe, że z 2004 ?) a wówczas może to być skrzynia z Forda IB5 a wówczas nie ma korka do spuszczania tylko do sprawdzania stanu/poziomu oleju. Kolega Keczu ma dużą wiedzę na temat tej skrzyni - napisz do Niego na priv.
Tutaj taki mały cytat z postu kolegi Keczu : " ... od polowy 03 R. mozna sie spotkac z fordowska skrzynia IB5.Bylo to po tym jak Rover rozstal sie z BMW ktore zabralo prawa do montażu francuskiej skrzyni R65(i dobrze ) teraz montowana jest w nowym Mini.IB5 montowana jest w Focusie,Pumie,Fiescie....Moj rover jest z koncowki 03R,zarejstrowany w 04R i ma wlasnie skrzynie IB5 Forda.Z tego powody wiele osob rozpieprz.... sobie skrzynie bo produceci olejow nie uwzgledniaja tego w katalogach i rozne podaja oleje przekladniowe do Rovera..."
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Paź 21, 2010 21:21, w całości zmieniany 1 raz
Mój R jest z końca 2003 roku -> rok modelowy 2004 Według numeru VIN, u mnie jest skrzynia R65. Kupiłem sobie olej Comma Gear Oil EP75W-80 i teraz się zastanawiam, czy go wymieniać, czy nie
MB zerknij pod roverka (lub zrób zdjęcie i "na spokojnie popatrz w domu") i jeżeli skrzynia wygląda tak jak na zdjęciu kolegi gregor13 to masz IB5. Uwaga - to na zdjęciu oznaczone jako "korek spustowy" - NIE JEST korkiem spustowym - ewentualne spuszczenie oleju odbywa się przez wyjęcie półosi.
Dzięki.
Muszę znaleźć kanał by popatrzeć od spodu. Normalnie nic nie widać.
Na tabliczce znamionowej napis "3.61" chyba mówi o przełożeniu.
Stąd moje wątpliwości. R65 ma chyba inne przełożenie - 3.74. Z drugiej strony VIN mówi właśnie o tej. Chyba, że skrzynia była wymieniana.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum