Wysłany: Pon Lip 30, 2012 23:54 [R75] Niepokojący plyn pod wierchnia obudowa silnika
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
przy odkreceniu obudowy silnika przy wymianie filtrow zauwazylem niepokojacy wyciek w okolicy pierwszego i drugiego wlotu kolektora do silnika, zanuzylem w nim wacik do uszu zeby sprawdzic dokladniej co to jest - kolor jasno zolty, smierdzi delikatnie jakby olejem z frytek... nie wyglada to na normalny wyciek, wiec co to moze byc?!?
Ostatnio zmieniony przez occrew Wto Lip 31, 2012 10:49, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 30, 2012 23:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
nie splywa nigdzie, utrzymuje sie mala kaluza tak jakby w tych malych wnekach przy pierwszych wtyczkach - chyba swiec zarowych...
hmm... chyba zle sprecyzowalem temat, chodzilo mi o obudowe wierzchnia silnika, ta pod maska a nie ta z pod spodu auta (z tad twoje sugestie na temat hamulcow, sprzegla i wspomagania
teraz sie zastanawiam czy podczas poprzedniej wymiany oleju nie rozlalo sie przypadkiem troche w tamtej okolicy...
dodam ze mam problemy z odpalaniem silnika (dluzej go kreci, w zimie to juz loteria)... moze to byc przyczyna zalania tych wtyczek?
sprobuje dodac jesczze dzisiaj bardziej czytelne zdjecie
olej albo ON, na palec i do, przepraszam za wyrażenie "ryja" albo na zapach:) rozróżnisz od razu się chlapło olejem albo leci z wtrysków, dlatego też problem z odpalaniem...
jak mam sie do tego zabrac? powyciagac te wtyczki? wytrzec, osuszyc? jezeli rzeczywiscie okaze ze to ten waz to jak bede mogl usunac usterke przecieku i problemow z odpalaniem?
no gdzieś na pewno leci trzeba osuszyć i sprawdzić dokładnie, ale swoją drogą jak z pod wtrysku to którędy? silnik by kompresji nie trzymał i pewnie nie byłoby żółto od ropy a czarno od sadzy
Jak mi wtrysk padał to leciała ropa z wtrysku. I nie było żadnej sadzy ani nawet zmiany mocy. Tylko trochę więcej pokręcić trzeba było przy odpaleniu. Test przelewów i będzie wszystko jasne. No chyba że faktycznie leci z wężyka - ale jakoś nie wygląda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum