Wysłany: Sob Sie 11, 2012 14:42 [MB] Problem z subwooferem na zgaszonym silniku
Witam zamontowałem w swoim aucie wzmacniacz Blaupunkt EMA 255 który zasila głośnik peyinga. Problem polega na tym że subwoofer gra mi tylko na włączonym silniku ale wzmacniacz działa cały czas gdyż kontrolka się świeci. Możliwe ze po pełniłem błąd w podłączeniu kabla od wzmacniacza do radnia..?? idzie ten kabelek podpiąć pod coś innego mierzyłem miernikiem napięcie i po zgaszeniu silnika napięcie na tym kabelku spada do ok 10V na zapalonym jest ok 11V i wooferek ładnie gra.....
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 11, 2012 14:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jakimi kablami i skad pociągnąles zasilanie do wzmacniacza?
Jakie masz napięcie na akku (pomiar przy klemach) i na kablach przy wzmacniaczu?
Wydaje mi sie, ze zastosowales za maly przekrój przewodu, sa zbyt duze spadki napiecia.
Martti, Zasilanie do wzmacniacza mam po prowadzone czerwony kabel od baterii 8 albo 10mm masa z karoserii w bagażniku a ten kabel co idzie od radia to jakiś cienki z instalacji z auta:p
Pomiar miernikiem na baterii było ok 12.30V a pomiar przy wzmacniaczu to 12.25V musiał bym jeszcze zobaczyć napięcie tego kabla co od radia idzie
Czyli problemem nie powinien byc zbyt cienki kabel zasilajacy.
Potepnij na krotko kablem pomiedzy zaciskiem remote, a "+" w radiu, masz wtedy zawsze wlaczony wzmacniacz, powinien grac bez problemu
Moze to to?
Musisz zasilic styk remote +12V, nie wiem jakie masz radio, jesli jakies standardowe, w kostce ISO powinienes miec przewód opisany jako remote, antenna, ciagniesz go do wzmacniacza. Jesli nie masz takie przewodu, mozesz ten styk zasilic z dowolnego zrodla, na ktorym pojawia sie zasilanie po kluczyku.
Dolaczylem rozpiske zlacza ISO. Powinna pomoc
kabel zasilający mam podpięty w tą kostkę zasilającą jak pokazuje schemat to pod nr 5 (przynajmniej tak sądzę).
A jeżeli wszystko jest podpięte dobrze to w czym tkwi problem...??
Dodam że nie mam podłączonego radia pod stacyjkę może w tym tkwi gdzieś problem że do radia idzie za mały prąd tylko co jest przyczyną...
Wychodzi na to, ze te 10V nie jest wstanie zalaczyc wzmacniacza. Mozesz miec jakis problem w radiu,
ze nie daje wiecej na wyjscie remote, ale to latwo sprawdzic mierzac napiece przy samej kostce, albo w samym kablu, moze jest gdzies przetarty i zwiera? A ze prad jest maly to nie wywala bezpiecznikow?
Jak problem lezy w radiu to podlacz ten kabelek pod styk 4 (napiecie pod stacyjke) wzmacniacz bedzie zalaczac sie po przekreceniu stacyjki.
To podepnij sie z kablem do wzmacniacza pod jakis kabel, w ktorym pojawia sie napiecie po przekreceniu kluczyka. Nie pamietam czy np. zapalniczka nie jest w ten sposob zasilana, masz od radia 20cm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum