Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 13:05
najpierw sprawdź żarówki...
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 17:42
moim zdaniem czujnik przy skrzyni padł lub nie łączy
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Paź 2009 Posty: 33 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 20:19 [r45] Nie świecą światła cofania
dziękuję, spróbuję jutro sprawdzić ten czujnik. W razie gdyby to była jego przyczyna, to musi być oryginalny od rovera (ewentualnie od 45 czy od każdego innego), czy tez można zastosować od hondy ? Od hondy może być łatwiej znaleźć.
pozdrawiam
moim zdaniem czujnik przy skrzyni padł lub nie łączy
Dokładnie. Też tak miałem.
marek.09 napisał/a:
dziękuję, spróbuję jutro sprawdzić ten czujnik. W razie gdyby to była jego przyczyna, to musi być oryginalny od rovera (ewentualnie od 45 czy od każdego innego), czy tez można zastosować od hondy ? Od hondy może być łatwiej znaleźć.
pozdrawiam
Żeby sprawdzić czujnik cofania musisz zewrzeć te dwa przewody, które do niego dochodzą. Jeżeli wtedy zaświeci wsteczny, to masz uszkodzony czujnik.
A po co od hondy jak możesz dostać oryginał lub zamiennik Tomiego
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Paź 2009 Posty: 33 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Lut 24, 2010 13:23 [r45} nieświecą światła cofania
Tak jak mi podpowiadano, sprawdziłem czujnik (z kanału) i okazało się, że jeden z przewodów najzwyczajniej się urwał. Lutownica, izolacja i działa.
Dziękuję za podpowiedzi.
Trochę odkopię. Czy ktoś mógłby mi dokładnie podpowiedzieć gdzie szukać tego czujnika w r45 2,0iDT z 2002 roku? Znalazłem coś co najbardziej przypomina ten czujnik, ale dochodzą do niego 3 przewody a nie 2 jak pisaliście w postach wyżej. Czy możliwe jest, że do czujnika dochodzą trzy przewody? Które w takiej sytuacji zewrzeć aby sprawdzić czy światła cofania świecą i upewnić się, że winę za brak światła ponosi czujnik?
Dodam jeszcze, przy włączonych wycieraczkach i wrzuconym wstecznym automatycznie załączał mi się wycieraczka tylnej szyby. Teraz nie świecą światła cofania i wycieraczka też nie chodzi, więc chyba wskazywałoby to na problem właśnie z czujnikiem świateł cofania.
Mógłby ktoś wkleić fotkę bądź dokładniej wyjaśnić gdzie szukać czujnika biegu wstecznego? Dzisiaj szukałem u siebie, niestety bez kanału, i nie znalazłem Wczoraj zauważyłem że nie działają mi światła cofania...
[ Dodano: Czw Paź 18, 2012 20:41 ]
W moim Roverku czujnik jest chyba w innym miejscu niż w tych ze sprzęgłem na linkę... Przykładowa aukcja w Allegro:
http://allegro.pl/rover-4...2661505384.html
Jako że czujnik jest nisko zachodzi obawa, że jego wykręcenie spowoduje wyciek oleju. Czy mam rację?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum