Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Witam
Chciałem się zapytać o następujący być może nie problem a może i problem. Otóż dzisiaj musiałem dolać płyn chłodniczy gdyż w zbiorniczku było poniżej oznakowania max. Ja wiem?... wlałem coś około 1,5 szklanki. Ostatni raz uzupełniałem jakieś 4 miesiące temu dolewając szklankę. Wycieków nigdzie nie widzę, silnik się nie przegrzewa, wskazówka ustawiona poniżej połowy skali tkwi nieruchomo. Silnik temperaturę łapie po 15-20 minutach jazdy. Nic kompletnie się nie dzieje. Czy przez ogrzewanie wnętrza kabiny może ubywać płynu?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 06, 2012 14:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To zbyt długo. Ten silnik już po około 5 min jazdy powinien mieć wskazówkę temp. w normalnym położeniu. Zapewne masz zacięty termostat który jest otwarty cały czas.
A co do ubytku, to sprawdź czy w oleju nie masz tzw. majonezu.
Sprostowanie To mi się wydawało, że tak długo się nagrzewa. Ze stoperem w reku sprawdzałem. Dokładnie 5,5 minuty i wskazówka zaczęła się podnosić i stanęła przed połową skali. Zawsze tam się zatrzymuje i stoi jak wryta nawet w największe upały. Czyli tutaj jest wszystko dobrze. Olej czysty pomiędzy min a max. Po rozgrzaniu płyn chłodniczy się podniósł ponad max, czyli za dużo dolałem, co nie zmienia faktu, że trochę go ubyło przez 4 miesiące. Wycieków brak. Podpowiecie coś?
A sa jakieś szczególne miejsca, z których najczęściej cieknie? To muszą być naprawdę malutkie kropelki i to nieregularnie kapiące, bo mało ucieka a samochód użytkowany bardzo intensywnie
Podałeś mi cały układ chłodzenia a ja raczej myślałem o jednym miejscu, części, która najczęściej przecieka. To widać takiej nie ma i trzeba sprawdzić wszystko po kolei. Jutro zaczynamy badania. Zobaczymy gdzie jest "ognisko chorobotwórcze"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum