Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 18:29 [Rover 200] Biegi nie wchodzą
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Wczoraj po zapaleniu auta wrzuceniu biegu na wsteczny , samochód ruszył do tyłu kiedy postanowiłem wrzucić 1kę uż nie mogłem jej wrzućić ani żadnego biegu.
Kiedy samochód jest zgaszony wszystkie biegi wchodzą, wrzucę np. 1 wcisnę sprzegło i zapalę silnik auto stoi puszczam sprzegło auto rusza i jedzie ale biegów innych nie mogę wrzucić.Zgaszę auto wrzucę wsteczny i wcisnę sprzegło i odpalę silnik po puszczeniu sprzegła auto rusza.
Sprawdziłem linkę sprzegła jest dobra.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 18:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
dozowacz, w jaki sposób sprawdziłeś linkę sprzęgła? ja u siebie miałem taki problem ale w końcu przestało mi wysprzęglać całkiem - rozwaliła się tarcza, wygląda jakby nie wysprzęglało Ci do końca, jeśli nie linka to trzeba rozebrać i sprawdzić czy sprzęgło jest ok
a jak sprzęgło ? jak wciśniesz sprzęgło masz metaliczny dźwięk ?
NIE tylko cisza
[ Dodano: Wto Kwi 02, 2013 20:17 ]
Kozik napisał/a:
dozowacz, w jaki sposób sprawdziłeś linkę sprzęgła? ja u siebie miałem taki problem ale w końcu przestało mi wysprzęglać całkiem - rozwaliła się tarcza, wygląda jakby nie wysprzęglało Ci do końca, jeśli nie linka to trzeba rozebrać i sprawdzić czy sprzęgło jest ok
Wymontowałem ,wizualnie sprawdziłem ,chodzi w pancerzu dobrze nie zacina się ale jazdy niema.
Wymontowałem ,wizualnie sprawdziłem ,chodzi w pancerzu dobrze nie zacina się ale jazdy niema.
spróbuj podłożyć trochę podkładek żeby bardziej naciągnęło, jeśli masz samoregulator to on mógł się zepsuć, spróbuj jak masz od kogo podmienić linkę, bo sprzęgło to już droższa zabawa, najlepiej wykluczyć na 100 proc linkę, wizualnie możesz sprawdzić czy kura jajo zniosła
Zrobiłem małego myka i włożyłem na linkę przy łapie dwie grube podkładki , jakaś różnica sie zrobiła coś tam wchodzi ale wtedy sprzegło puszczam i zero reakcji nie jedzie
[ Dodano: Wto Kwi 02, 2013 20:24 ]
Kozik napisał/a:
dozowacz napisał/a:
spróbuj podłożyć trochę podkładek żeby bardziej naciągnęło, jeśli masz samoregulator to on mógł się zepsuć, spróbuj jak masz od kogo podmienić linkę, bo sprzęgło to już droższa zabawa, najlepiej wykluczyć na 100 proc linkę, wizualnie możesz sprawdzić czy kura jajo zniosła
dozowacz, to zwracam honor linka faktycznie odpada, pozostaje Ci chyba tylko rozbieranie sprzęgła, musiało się coś rozlecieć, u mnie tarcza się rozleciała i zablokowała w docisku, gdzie początkowo miałem tak jak Ty. Tego raczej nie wywróżysz trzeba rozbierać, chyba że ktoś ma jakiś pomysł
dozowacz, to zwracam honor linka faktycznie odpada, pozostaje Ci chyba tylko rozbieranie sprzęgła, musiało się coś rozlecieć, u mnie tarcza się rozleciała i zablokowała w docisku, gdzie początkowo miałem tak jak Ty. Tego raczej nie wywróżysz trzeba rozbierać, chyba że ktoś ma jakiś pomysł
Dobrze jest jak właśnie podpowie tak jak ty A mam pytanie sam wymieniałeś sprzegło? Bo szukam i nie mogę znaleść jak rozpołowić
dozowacz, musisz odkręcić łapę trzymającą skrzynię, opuścić silnik i wyciągnąć skrzynię, wtedy wykręcisz sprzęgło, bez kanału ciężko będzie, jak odkręcisz podstawę akumulatora to będziesz widział wszystko
[ Dodano: Wto Kwi 02, 2013 20:45 ]
dozowacz napisał/a:
A mam pytanie sam wymieniałeś sprzegło?
hehe parę razy skrzynię wyciągałem sam, ale niestety w Krakowie nie miałem dostępu do kanału więc musiałem dać do P. Midowicza usługa jak na Kraków tania, ale jakbym miał kanał to kosztowałoby mnie to samo sprzęgło do 214 sprzęgło jest tańsze niż do mnie
dozowacz, musisz odkręcić łapę trzymającą skrzynię, opuścić silnik i wyciągnąć skrzynię, wtedy wykręcisz sprzęgło, bez kanału ciężko będzie, jak odkręcisz podstawę akumulatora to będziesz widział wszystko
Dziękuję za pomoc odezwe się jutro jak dokonam próby demontażu.
Po wielkich bojach skrzynia wyjęta z auta . Przyczyna awarii auta wyszła:Pękła na pól tarcza dociskowa . Teraz musze zamówic komplet i do dzieła. Kiedy wykonam naprawę poinformuję was, licze że to bedzie czwartek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum