Wysłany: Pią Sie 30, 2013 11:21 [MG ZR 1.4 16v] Olej na świecy ?
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2002
Witam.
Od jakiegoś czasu mój MG szarpie na zimnym silniku.
Problem ustaje po minucie, może dwóch. Wiele takich tematów na forum.
Świece wymieniane 10tys.km temu, lambda tak samo, silniczek krokowy też.
Wymienię w poniedziałek kable, może problem ustanie, ale ...
Dziś postanowiłem zajrzeć do świec, i na jednej z nich, konkretnie patrząc z góry na silnik na tej po prawej stronie , na gwincie jest widoczny olej. Pozostałe świece suchutkie.
Co może być przyczyną ? Czy to uszczelka pokrywy zaworów ?
Oleju do autka nic nie dolewam (na 15tys.km ubyło max 0.5l), auto nie kopci itp.
Jedyny problem w zachowaniu silnik to jw.
Jakieś sugestie ?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sie 30, 2013 11:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
U mnie poszła uszczelka pod głowicą i objawy miałem podobne tzn. olej n a2 świecy tylko u mnie jeszcze kopci. i trochę ucieka płyn chłodniczy. wcześniej kopcił delikatnie lecz ciągle się nasilało na początku kopcił tylko na zimnym.
Tak przypuszczam że to uszczelka, ale potrzebowałem upewnić się czy nie jestem w błędzie. Co do świecy, odkręciła się delikatnie, bez większego oporu. Wydaje mi się że dokręcenie nie miało na to wpływu. Dam znać w przyszłym tygodniu jak wymienię uszczelkę.
Dzięki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum