I teraz pojawia się problem gdyż nawet minimalne odkręcenie MBC z pozycji całkowitego zamknięcia powoduje wzrost doładowania do 1,5-1,6 bara, a z tego co zdążyłem się zorientować bezpieczne doładowanie jest w granicach 1,2-1,3 bara.
Po wykręceniu MBC i wstawieniu łącznika od wężyka spryskiwaczy okazuje się że turbo dmucha max 1,2 bara i teraz pytanie czy to oznacza że ktoś przede mną już ingerował w cięgno od wastegate ustawiając max bezpieczne doładowanie? I czy teraz należałoby wrócić do oryginalnych ustawień cięgna żeby mieć możliwość regulacji na samym MBC (szybki dostęp i wygoda) ?
Dodam że oczywiście rozebrałem MBC i sprawdziłem czy w środku nic się nie zapiekło/zablokowało i wszystko wygląda OK.
[ Dodano: Sob Gru 28, 2013 15:21 ]
Nikt nie odpowiedział więc sam sobie odpowiadam
Po sugestiach Markzo ( ) co do ustawień WG i lekkim doszkoleniu się filmikiem:
http://www.youtube.com/watch?v=p12g1PpIcjE
Problem po części rozwiązany, cięgno ustawiłem z powrotem na miejsce serii, bo okazało się, że ktoś już wcześniej lekko ruszył turbinę i na tę chwilę od pełnego zamknięcia MBC żeby uzyskać doładowanie ~1,2 bara muszę odkręcić je 3 pozycje w lewo dalsze kręcenie również powoduje wzrost doładowania.
Dalsze wydłużanie cięgna ma sens żeby uzyskać możliwość precyzyjniejszego ustawiania MBC ? Czy jednak pozostawianie stale uchylonego WG może mieć negatywne konsekwencje ? Choć na chłopski rozum MBC po części wykorzystuje taką zasadę.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 28, 2013 15:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Panie jak montujesz MBC i jak ustawisz go na min i dalej masz za duze cisnienie trzeba sciegno od turbo wydluzyc zeby bez MBC dawalo mniejsze doladowanie i potem sobie regulowac MBC
Mialem to samo przy samoróbce robionego MBC dawalo tez 1,6do1,7bara na min skrecone
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lis 2012 Posty: 235 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Sob Gru 28, 2013 18:47
Panie, było się wypowiedzieć od razu ?
Teraz kwestia czy wydłużać cięgno można dowolnie ? Tzn teraz mam tak ustawione że przy domknięciu WG ręką cięgno wchodzi bez naciągania, regulacja jest, ale niezbyt precyzyjna.
Można wydłużyć je jeszcze bardziej czy to będzie oznaczało że WG będzie cały czas uchylona ?
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lis 2012 Posty: 235 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon Gru 30, 2013 11:48
Wydłużyłem jeszcze o jakieś 3-4 obroty i jak na moje oko pomimo zwiększenia doładowania na MBC i pompowania do zadanych wartości to jednak reakcja turbiny jest trochę za późno. Spróbuję do ustawień początkowych dodać 1-2 obroty bo być może teraz przesadziłem w tę drugą stronę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum