Wysłany: Pon Sie 04, 2014 14:22 Harman/Kardon - problem ze wzmacniaczem
W ubiegły weekend zainstalowałem w R75 zestaw audio Harman/Kardon:
4 tweetery, 4 głośniki średnio-niskotonowe, subwoofer, wzmacniacz XQK 100310 (odpowiedni dla mojej wersji samochodu - Saloon, duża navi). Tylną półkę przerobiłem sam wycinając otwór jak w oryginale i zasłaniając go osłoną subwoofera H//K. Wiązkę również sam przerobiłem na podstawie schematów z forum (wtyczki udało się dopasować w sklepie car audio: 12pin z wiązki audio Hondy z końca lat 90-tych, 18pin z wiązki audio Daewoo Lanos).
Wszystkie połączenia przewodów sprawdzałem po kilka razy. Mam dwa problemy:
1. Brak dźwięku w tylnych drzwiach (sprawdzając miernikiem wejście i wyjście z wzmacniacza widać, że wejście jest, a brak wyjścia sygnału na tylne drzwi). Po otwarciu wzmacniacza widać, jakby z lewych tylnych drzwi ścieżki + i - szły w puste miejsce - wygląda jakby fabrycznie nie było w tym miejscu końcówki mocy (sygnał + i - z prawych tylnych drzwi prowadzi do sąsiedniej końcówki mocy, ale i tak nie grają żadne z 4 głośników drzwi tylnych).
W załącznikach zdjęcia wnętrza wzmacniacza.
2. Nie działa prawidłowo lewy głośnik subwoofera - gra ciszej i trzeszczy, co sugeruje uszkodzenie membrany, ale brak widocznych uszkodzeń fizycznych. Pytanie czy warto szukać oryginału Rover 75/Harman Kardon czy lepiej wymienić obydwa głośniki subwoofera na coś nowszego/lepszego? Jeśli tak to jaki model polecacie? Jakie są parametry tych głośników, bo na samych głośnikach nic nie jest napisane?
I jeszcze dodatkowe pytanie - jak i czym wytłumiliście wibracje, które wywołuje subwoofer? Jest to dość denerwujące, a subwoofer kupiłem ze "skromną" pianką jedynie na elementach utrzymujących sub w karoserii.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 04, 2014 14:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum