Forum Klubu ROVERki.pl :: [streetwise]poszukuję rzeczoznawcę
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kasjopea
Czw Lis 24, 2011 11:00
[streetwise]poszukuję rzeczoznawcę
Autor Wiadomość
MaReK 
Instytucja wspierająca

Pan
Wszechomogący :)

MG ZT

Wysłany: Sro Lis 23, 2011 23:12   

To chyba tak myślę, że bez sądu się nie rozstrzygnie.
Jakie to TU - PTU?

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86

SPAMU¦

Wysłany: Sro Lis 23, 2011 23:12   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

maniaq 

MG ZS

Wysłany: Sro Lis 23, 2011 23:12   

przeciez wycene auta i tak opiera sie na audatexie albo innej bazie, problemem jest nie uznawanie w przypadku r i MG modeli rzadkich jak ZR i streetwise pewnie tez jako innych modeli, wiec na sile probuja to zrownac z R 200 lub r 25, a to nadal zaniza wycene O_o

MaReK 
Instytucja wspierająca

Pan

MG ZT

Wysłany: Sro Lis 23, 2011 23:13   

O maniaq właśnie o Tobie myślałem w tej sprawie ;)
W końcu to Ty walczyłeś z nimi

Tomi
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lis 23, 2011 23:18   

jo_anna napisał/a:

cena za którą zakupiłam auto jest moją subiektywną decyzją usłyszałam od likwidatora
w sądzie pewnie przyznali by mi rację, nie wykluczone że tam się skończy

z TU żadna sprawa nie jest prosta, kradną od kogo mogą i ile mogą

Większego absurdu nie słyszałem. Jak rozumiem, dostałaś przy zakupie fakturę VAT-marża. Czy TU chce dyskutować z fakturą? Dla US samochód przez pół roku od zakupu posiada taką wartość, za jaką je kupiono (chyba, że przedstawi się dokumenty, faktury, które jeszcze podwyższają wartość auta). Wydaje mi się, że w tej kwestii nie ma pola do interpretacji.

jo_anna 

Wysłany: Sro Lis 23, 2011 23:26   

hm to jest straszne ,ale ja sobie z tego wszystkiego zdaje sprawę, wykrzykuje to wszystko do nich jak grochem o ścianę, wołają ode mnie wyceny mojego rzeczoznawcy.
jest to dla nich korzystniejsze i się tego trzymają .

sądu wolałabym uniknąć bo będzie się to wiązało z długom czasem oczekiwania

jakieś pomysły??

MaReK 
Instytucja wspierająca

Pan

MG ZT

Wysłany: Sro Lis 23, 2011 23:32   

Jak mieliśmy problem z HDI w zamierzchłych czasach, to powiedziano nam, żeby zgłosić sprawę do tej firmy http://www.das.pl/ i oni sobie poradzą ;) My zanim zgłosiliśmy się do tej firmy, głośno o niej wspominaliśmy podczas krzywdzących nas wycen u rzeczoznawców HDI. W końcu dotarła do nas wycena satysfakcjonująca ;) Więc nie doszło do skorzystania z usług tej firmy...

Myślę, że takich przypadków jak Twój jest więcej. Ale chyba lepiej skorzystać z pomocy fachowca zajmującego się prawem ubezpieczeniowym. Sama z nimi nie wygrasz. Sąd niestety będzie się ciągnął, ale słyszałem, że ubezpieczalnie też wcale nie chcą kończyć tam spraw.

longer86 
Moderator

Rover 75

Wysłany: Sro Lis 23, 2011 23:40   

o tym das auto to słyszałem ostatnio, znajomy mi wspominał, że sama naklejka na aucie budzi popłoch w ubezpieczalniach bo niby po za wyższą wypłatą ubezpieczalnia musi płacić podobno dość spore kwoty tej firmie, nie wiem ile w tym prawdy

maniaq 

MG ZS

Wysłany: Sro Lis 23, 2011 23:53   

tomi to nie dzial do konca tak, bo to nie jest AC tylko OC, a tutaj niestety jest srednia cena rynkowa z tabeli, ja tez im przedstawialem fr-e za zoltego :) ale to jest cena jaka ja zaplacilem, a niekoniecznie wartosc, wiec tutaj to jest znow plynna granica, bo nei piszemy o US , a o OC .

Prawo ubezpieczneiowe opiera sie na innych przepisach i wykladni. Ja proponuje telefon do rzecnzika ubezpieczonych po porade prawna, ale fakt ze b trudno sie dodzwonic, ja porbowalem wiele razy az ktoregos dnia zlapalem za pierwsyzm podejsciem linie . ;)

jo_anna 

Wysłany: Czw Lis 24, 2011 09:37   

ja też się dodzwoniłam i wszystko co do mnie mówią jest nie zgodne z prawem, stwierdził Pan Rzecznik. chyba skieruje wniosek o interwencję a uprzednio wysmaruje jeszcze jedno odwołanie i jeszcze jedno ale nie odpuszczę, dzięki za namiar na firmę skontaktuje się w razie czego.
dam znać o finale sprawy

mam nadzieję że będę mogła się nim pochwalić :razz:

pozdrawiam

Pawkaz 

Rover 600

Wysłany: Czw Lis 24, 2011 09:51   

Widze, ze nie ma sprawiedliwosci.Moj znajomy dostal 1900 zl za lekko wgniecione drzwi w Fiacie Bravo..drzwon byl zamierzony

maniaq 

MG ZS

Wysłany: Czw Lis 24, 2011 10:51   

Jak dzwon moze byc zamierzony O_o takich ludzi to nei rozumiem....

Jo-anna jak piszesz o sprawie pisz predzej do KNF - bo to organ nadzorujacy, majacy prawo interweniowac, nakladac kary na TU, a RZU jedynie kontroluje przebieg sprawy jako instytucja kontrolna, ale nie ma prawa np. ukarac TU. Wiec pisz od razu w 2 kopiach do RZU i do KNF-u ja tak robilem :D

Harry 

Członek Zarządu

Rover 200

Wysłany: Czw Lis 24, 2011 12:21   

co do wyceny aut stosuje się 2 programy eurotax i coś jeszcze, jak rozmawiałem z jednym z rzeczoznawców to eurotax zaniża rzeczywistą wartość pojazdu.
Ja to chyba na towim miejscu bym poszedł do rzeczoznawcy,bo pamiętam sytuacje jak rejestrowałem samochód to akcyzę mi policzyli od 5d wersji,bo 3d nie mieli i powiedzieli,ze ot mój problem, a nie ich, już nawet nie chciało mi się z nimi kłócić,bo pewnie auto by stało i stało.
Co do tablic kojarzę,że auto było na belgijskich numerach, ja też swojego kupiłem z Belgii i też tablice nie były metalowe tylko taki plastik, kupiłem od prywatnej osoby

Pawkaz 

Rover 600

Wysłany: Czw Lis 24, 2011 13:14   

maniaq napisał/a:
Jak dzwon moze byc zamierzony

Jezdza np z godzine po konkretnych ulicach, gdzie ktos moze nie ogarnac i uderzyc

kruszan 

Rover 600

Wysłany: Czw Lis 24, 2011 15:44   

Pawkaz napisał/a:
maniaq napisał/a:
Jak dzwon moze byc zamierzony

Jezdza np z godzine po konkretnych ulicach, gdzie ktos moze nie ogarnac i uderzyc

czasami jak ktoś ma AC w starym długo opłacanym aucie to lepiej zrobić szkodę i wziąć z ubezpieczenia co swoje ;P

nie trzeba szukać daleko, parking pod supermarketem jest super, na długich alejach wzdłuż parkingu, większość parkingów nie ma tam stopu lub ustąp, wyjeżdżamy i bum, a przecież jesteśmy z "jego" prawej a on nas nie puścił... u mnie to kolega przerabiał, dostał z ubezpieczalni więcej niż by wziął za auto i jeszcze na części coś poszło...

Pawkaz 

Rover 600

Wysłany: Czw Lis 24, 2011 19:30   

kruszan napisał/a:
parking pod supermarketem jest super

Oj tak, albo zmiana pierwszenstwa na osiedlach po paru ladnych latach :mrgreen:

ADI-mistrzu 

Rover 45

Wysłany: Czw Lis 24, 2011 19:39   

A to nie jest przypadkiem skur...two żerowanie na kimś? Bo ktoś traci na tym chodź by przykładowe zniżki OC i za naprawę auta.

Pawkaz 

Rover 600

Wysłany: Czw Lis 24, 2011 19:56   

ADI-mistrzu napisał/a:
to nie jest przypadkiem skur...two żerowanie na kimś?

Wg mnie jest, ale niektorzy uwazaja inaczej.Skoro mozna zarobic duzo kasy to czemu nie dzwonic ?

ADI-mistrzu 

Rover 45

Wysłany: Czw Lis 24, 2011 20:22   

To takim osobom życzę samozapłonu auta!

Odpowiedz do tematu