Forum Klubu ROVERki.pl :: [Polonez 1.6 16V raz odpala a raz nie]
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj





Poprzedni temat «» Następny temat
Udostepnij na Facebook [Polonez 1.6 16V raz odpala a raz nie]
Autor Wiadomość
szerszen17194 



Dołączył: 12 Kwi 2017
Posty: 7




  Wysłany: Sro Kwi 12, 2017 14:32   [Polonez 1.6 16V raz odpala a raz nie]
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997

Witam, jestem tu nowy i na powitanie potrzebuje waszej pomocy. Jakiś czas temu skończyłem swap na 1.6 16v z Rovera 416 na kompie odblokowanym z 416 a reszta osprzętu z poldrovera 1.4 z tym, że czujnik położenia wału zastosowałem ten co był przy słupku 1.6. Rozrząd wymieniony i na znakach, iskra jest, kopułka w porządku tak samo kable a poldek raz odpala od strzała a nie raz pomaga wyciągnięcie bezpiecznika od pompy paliwa ale w większości przypadków nic nie pomaga tylko niby łapie ale rozrusznik wyrzuca i nie odpala, bardzo wtedy śmierdzi benzyną. Dodam, że jak już odpali to bardzo ładnie pracuje i wkręca się na obroty. Co sprawdzić czy co wymienić żeby pomogło?
 
 
SPAMU¦







Wysłany: Sro Kwi 12, 2017 14:32   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)




 
 
flapjck1 



Pomógł: 102 razy
Dołączył: 09 Paź 2008
Posty: 1637
Skąd: Urzut/Nadarzyn




Wysłany: Sro Kwi 12, 2017 14:40   

chyba srednio skuteczne wyciecie immo masz
_________________
'99 r400 16k16 sedan JFR na czesci ( anglik ) pytac na priv :)
 
 
szerszen17194 



Dołączył: 12 Kwi 2017
Posty: 7




Wysłany: Sro Kwi 12, 2017 14:55   

Ty no ale gdyby immo było aktywne to by nie odpalił, podmiana kompa od poldrovera nie pomaga
 
 
goorsky 



Dołączył: 08 Lis 2016
Posty: 14




Wysłany: Sro Kwi 12, 2017 18:34   

Przełożenie kompa na ten z 1.4 nic nie da, bo ten komp współpracuje z kołem zamachowym od 1.4, a jak się domyślam koło zamachowe masz od 1.6? Silniczek krokowy dokładałeś z 1.6?
 
 
szerszen17194 



Dołączył: 12 Kwi 2017
Posty: 7




Wysłany: Czw Kwi 13, 2017 11:11   

Koło zamachowe z 1.6, cpwk z 1.6, silniczek krokowy z 1.4. Ten bolczyk co wychodzi z krokowca to na zgaszonym silniku w jakim musi być położeniu? Schowany czy wysunięty?
 
 
sknerko 
Klubowicz





Pomógł: 325 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 6391
Skąd: Czempiń/Poznań




Wysłany: Czw Kwi 13, 2017 12:33   

szerszen17194 napisał/a:
Ten bolczyk co wychodzi z krokowca to na zgaszonym silniku w jakim musi być położeniu? Schowany czy wysunięty?
Nie ma znaczenia i tak za każdym przekręceniem stacyjki ustawia sie wg temperatury płynu chłodniczego. Może czujnik temp płynu ci szwankuje
_________________
wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk" :D
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę :)
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
 
 
 
flapjck1 



Pomógł: 102 razy
Dołączył: 09 Paź 2008
Posty: 1637
Skąd: Urzut/Nadarzyn




Wysłany: Czw Kwi 13, 2017 20:47   

sknerko napisał/a:
Może czujnik temp płynu ci szwankuje



To moze byc to! Jak nie bedzie chcial odpalic to odepnij czujnik, jak zagada to masz przyczyne... Sprąwdz tez ogolnie stan wtyczki do czujnika, tam sie lubie przewody lamac...
_________________
'99 r400 16k16 sedan JFR na czesci ( anglik ) pytac na priv :)
 
 
szerszen17194 



Dołączył: 12 Kwi 2017
Posty: 7




Wysłany: Pią Kwi 14, 2017 03:43   

Rozumiem, że ten czujnik na dwa piny poniżej kopułki?
 
 
flapjck1 



Pomógł: 102 razy
Dołączył: 09 Paź 2008
Posty: 1637
Skąd: Urzut/Nadarzyn




Wysłany: Pią Kwi 14, 2017 22:51   

Tak jest!
_________________
'99 r400 16k16 sedan JFR na czesci ( anglik ) pytac na priv :)
 
 
sebeks 




Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 307




Wysłany: Wto Kwi 25, 2017 12:24   

Zawsze możesz przemierzyć ten czujnik i sprawdzić jak się mu temperatura zmienia. Gdzieś tu był temat chyba przez kolegę Kompot założony, w którym i ja dopytywalem i pewne sprawy jak magisterkę robiłem parę lat temu. Był tam wykres zmian rezystancji od temperatury wrzucony jak mnie pamięć nie myli.
 
 
szerszen17194 



Dołączył: 12 Kwi 2017
Posty: 7




Wysłany: Sro Maj 17, 2017 12:53   

Odpiąłem ten czujnik i bez zmian. Wymieniam jeszcze cpwk i cewkę a jak to nie pomoże to go wywalę do rowu chyba

[ Dodano: Sro Maj 17, 2017 12:53 ]
Na dniach wymieniłem przepustnice i krokowiec na ten z 1.6 i zero poprawy w odpalaniu, wymieniłem również świece i cpwk. Odpala np po nocy czy jak go nie ruszam z kilka godzin, odpali ale za to nie wkręca sie na pełnym gazie bo przy 4k obr muli sie a jak zgasze to już nie odpala przez jakiś czas tak jak wspomniałem. Iskra jest, paliwo dostaje. Jeszcze sprawdzę świece ale wcześniej były czarne tak jakby za dużo paliwa dostawał
 
 
chudy86044 



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Paź 2015
Posty: 49
Skąd: Warszawa




Wysłany: Pią Cze 16, 2017 22:10   

Zacznij od opisu co masz z 1.6 a co z 1.4 bo widze ze troche pomyliles czesci....
Montujac silnik 1.6 do poloneza potrzebujesz slupek silnika, kolo zamachowe, wiazke silnika, wtryski, komputer bez immo, przekazniki pod komputerem, przepustnice z krokowcem (mam nadzieje ze o niczym nie zapomnialem)
Czesci z silnika 1.4 kolektor ssacy (trzeba dorobic miejsce na krokowca), kolektor wydechowy, lapy silnika, kruciec do wody (taki dziwny trojnik z czujnikiem temp.) Rury chlodzenia.

I teraz pytanie co masz ty zamontowane u siebie i z czego????
 
 
sebeks 




Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 307




Wysłany: Pią Cze 16, 2017 23:18   

Proponuję małą próbę. Przełam wężyk przelewowy paliwa do baku i chwyć opaską zaciskową, tak, aby paliwo nie mogło wracać do baku. Napisz jaki jest efekt.
 
 
chudy86044 



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Paź 2015
Posty: 49
Skąd: Warszawa




Wysłany: Nie Cze 18, 2017 22:22   

Mysle ze paliwo dostaje. Bardziej obstawiam ze pokrecil wiazki elektryczne i teraz czesc ma z 1.4 a czesc z 1.6 i dlatego silnik glupieje...
 
 
MultecFSO 



Pomógł: 35 razy
Dołączył: 12 Paź 2012
Posty: 431
Skąd: Radom




Wysłany: Pon Cze 19, 2017 22:20   

chudy86044 napisał/a:
Zacznij od opisu co masz z 1.6 a co z 1.4 bo widze ze troche pomyliles czesci....
Montujac silnik 1.6 do poloneza potrzebujesz slupek silnika, kolo zamachowe, wiazke silnika, wtryski, komputer bez immo, przekazniki pod komputerem, przepustnice z krokowcem (mam nadzieje ze o niczym nie zapomnialem)
Czesci z silnika 1.4 kolektor ssacy (trzeba dorobic miejsce na krokowca), kolektor wydechowy, lapy silnika, kruciec do wody (taki dziwny trojnik z czujnikiem temp.) Rury chlodzenia.

I teraz pytanie co masz ty zamontowane u siebie i z czego????


Bzdura. Wiązka, ani przekaźniki nie są potrzebne. Wystarczy zlutować w wiązce Poldorovera dwa przewody i nic po za tym. MEMS 1.9 ma praktycznie identyczną pinologię, za wyjątkiem sterowania wtryskiwaczy.

I faktycznie, fajnie gdyby założyciel tematu określił się konkretnie z jakich gratów ma to poskładane.
 
 
 
harry56 



Dołączył: 19 Cze 2017
Posty: 2
Skąd: London




Wysłany: Wto Cze 20, 2017 04:46   


Administracja forum ROVERki.pl informuje:

Niniejszy post został ukryty z powodu niezgodnśoci z regulaminem.
 
 
sebeks 




Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 307




Wysłany: Wto Cze 20, 2017 16:09   

MultecFSO napisał/a:
chudy86044 napisał/a:
Zacznij od opisu co masz z 1.6 a co z 1.4 bo widze ze troche pomyliles czesci....
Montujac silnik 1.6 do poloneza potrzebujesz slupek silnika, kolo zamachowe, wiazke silnika, wtryski, komputer bez immo, przekazniki pod komputerem, przepustnice z krokowcem (mam nadzieje ze o niczym nie zapomnialem)
Czesci z silnika 1.4 kolektor ssacy (trzeba dorobic miejsce na krokowca), kolektor wydechowy, lapy silnika, kruciec do wody (taki dziwny trojnik z czujnikiem temp.) Rury chlodzenia.

I teraz pytanie co masz ty zamontowane u siebie i z czego????


Bzdura. Wiązka, ani przekaźniki nie są potrzebne. Wystarczy zlutować w wiązce Poldorovera dwa przewody i nic po za tym. MEMS 1.9 ma praktycznie identyczną pinologię, za wyjątkiem sterowania wtryskiwaczy.

I faktycznie, fajnie gdyby założyciel tematu określił się konkretnie z jakich gratów ma to poskładane.



Nie trzeba przypadkiem jeszcze zamachu zmieniać ?
 
 
MultecFSO 



Pomógł: 35 razy
Dołączył: 12 Paź 2012
Posty: 431
Skąd: Radom




Wysłany: Sro Cze 21, 2017 18:23   

Trzeba. Musi być z czterema przerwami.
 
 
 
sebeks 




Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 307




Wysłany: Sro Cze 21, 2017 23:00   

Jeśli przełożył zamach, to pytanie czy wsadził dobry, bo jak mnie pamięć nie myli, to były dwa typy z czterema wycięciami i różniły się ilością zębów pomiędzy wycięciami (mowa o zamachu pod sprzęgło 200mm).
 
 
szerszen17194 



Dołączył: 12 Kwi 2017
Posty: 7




Wysłany: Pon Lip 17, 2017 00:23   

Z poloneza 1.4 jest wiązka silnika z przerobionymi kablami od wtrysków bo 1.6 ma półsekwencje, kolektory, skrzynia i przekaźnik pompy. Przy słupku został zamah ten co był jak go kupiłem razem ze słupkiem, krokowiec z 1.6 zanontowany na ssącym z 1.4 i tak samo przepustnica. Kopułka, swiece, rozrzad itp wszystko sprawdzone. Raz odpali i jest rakieta a za chwile nie chce odpalic albo odpali i się nie wkręca na obroty. Czujnik temperatury nowy

[ Dodano: Pon Lip 17, 2017 00:23 ]
Dodam jeszcze, że świece są czarne a jak nie chce odpalić to śmierdzi benzyną, mam takie wrażenie jak by go zalewało
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [Polonez 1.4] Nie odpala,zapach benzyny przy odpalaniu
Rocky Inne (np. Polonez 1.4, MG Maestro, Rover SD1 itp.) 0 Sob Lip 22, 2017 17:34
Rocky
Brak nowych postów [Polonez 1.4] Rozrusznik Polonez 1.4 vs Rover 1.4
goorsky Inne (np. Polonez 1.4, MG Maestro, Rover SD1 itp.) 4 Sro Sty 11, 2017 22:11
goorsky
Brak nowych postów [VVC] Polonez in Progres VVC
Lazar Inne (np. Polonez 1.4, MG Maestro, Rover SD1 itp.) 41 Sro Paź 31, 2012 13:40
Lazar
Brak nowych postów [POLONEZ] Rozrząd
polonezrover Inne (np. Polonez 1.4, MG Maestro, Rover SD1 itp.) 9 Sro Maj 27, 2015 20:39
MultecFSO
Brak nowych postów [Polonez] Brak Cut-off'a
fsomr88 Inne (np. Polonez 1.4, MG Maestro, Rover SD1 itp.) 10 Pon Kwi 13, 2015 10:47
szczur50a



Forum Klubu ROVERki.pl  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | © klub ROVERki.pl
Hosted by NETLink