Wysłany: Czw Mar 05, 2020 12:55
Wnioskowa? mo?emy zawsze, a czy wniosek zostanie uznany, to jest ju? inna para kaloszy. Zwyhkle jest tak, ?e gdy auto jest istotnym narz?dziem pracy, to nie ma innej opcji tylko musz? da?.
Z tego co wiem (chocia? trzeba si? jeszcze upewni?), to ubezpieczyciel ma obowi?zek pokrycia ksoztów zwiazanych z noclegiem lub transportem poszkodowanego np do domu. Wszystko finansowane jest z OC sprawcy.
Auto mo?esz wzi?? z wypo?yczalni lub skorzysta? z us?ug: https://go4drive.pl/
Tylko bierz rachunki, bo powinni zwróci? Ci pieni?dze.
PomógÅ‚: 11 razy DołączyÅ‚: 19 Maj 2007 Posty: 131 SkÄ…d: Kraków
Wysłany: Pią Mar 13, 2020 11:14
Przerabia?em.
W moim przypadku by?a drobna st?uczka z winy innego kierowcy. Policja na miejscu potwierdzi?a/orzek?a win? sprawcy. Od tego momentu przys?ugiwa?o mi auto zast?pcze z OC sprawcy tej samej klasy co mój pojazd (LR FR1 - czyli dosta?em nowiutkiego Quashkaia na maksymalnym wyposa?eniu). Ubezpieczyciel podstawia Ci auto na wskazany adres, pod nos. Czas u?ytkowania to ?liska sprawa, na pewno do czasu otrzymania "satysfakcjonuj?cej i poprawnej" wyceny (o któr? nie mog?em si? "doprosi?", ale w sumie by?o mi to na r?k?), nast?pnie wyp?aty odszkodowania oraz czasu naprawy po jego otrzymaniu (bo sk?d masz mie? kas? z góry na napraw??).
W moim przypadku auto zast?pcze mia?em 6 tygodni.
3 lata temu po kolizji PZU podstawi?o mi auto zanim podjecha?a laweta zabra? rozbitka. Chyba godzink? od zg?oszenia to trwa?o. A zast?pcze u?ytkowa?em przez 2 czy 3 tygodnie a? naprawili mi moje auto.
My?l? ?e w du?ej mierze zale?y to od standardów danego ubezpieczyciela.
Mia?em w listopadzie kolizj?. Ubezpieczalnia nie mogla sprosta? moim niewygórowanym wymaganiom(nie mieli takiego auta lub podobnej klasy które by?o mi niezb?dne do prowadzenia dzia?alno?ci) wi?c wynaj??em na w?asn? r?k? na czas od momentu wyst?pienia szkody do dnia wyp?aty odszkodowania plus trzy dni na napraw?.
Przedstawi?em ubezpieczalni faktur? na kwot? 4200 brutto, a ubezpieczalnia wyplaci?a mi wg swoich wyliczen 1670 brutto. do dzisiaj walcz? o wyp?at? ca?ej faktury bo nie usmiecha mi si? dop?aca? do interesu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum