|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214Si '99] Serwis na Podkarpaciu.
Damon - Pią Wrz 28, 2007 18:38 Temat postu: [R214Si '99] Serwis na Podkarpaciu. Witam!
Zakupilem ostatnio w Niemczech Rover 214Si z 99 roku. I mam pytanie, gdzie na podkarpaciu, a najlepiej w Rzeszowie nie powiedza mi "co to pan kupil? Przeciez do tego czesci nie ma" i beda potrafili sie dobrze zaopiekowac autkiem
Z gory dzieki!
Kozik - Pią Wrz 28, 2007 19:06
Witamy na forum. Co do warsztatu to nie wiem. Części są dostępne na pewno tylko na zamówienie.
Widzę, że Rzeszów bogaci się o Roverki, oby tak dalej będzie z kim spoty robic.
krzych1 - Pią Wrz 28, 2007 19:36
Witam.
Z częściami nie jest tak źle, 90% części potrzebnych w normalnej eksploatacji kupisz w "normalnym" sklepie motoryzacyjnym. Trzeba po prostu podać model ROVERka i parę szczegółów (rok prod., wyposażenie, np. ABS, itp.), czasami potrzebny jest numer silnika. Najlepiej, jak podasz jakiś numer katalogowy danej części np. numer konkretnego producenta). W większości sklepów na drugi dzień ci sprowadzą. Także w internecie znajdziesz duży wybór sprzedawców oferujących części do R, w tym Allegro, oraz "firmowy" sklep "U Tomiego", gdzie perfekcyjnie dobiorą ci potrzebną część. A co do warsztatów - Rover to już nie jakieś egzotyczne auto, którego wszyscy sie boją. Średnio rozgarnięty mechanik z pewnością sobie ze wszystkim poradzi (wiadomo, że do niektórych czynności potrzebny jest jednak specjalistyczny sprzęt czy oprogramowanie). Jeżeli w warsztacie zaczną narzekać, kręcić, to od razu zmień warsztat bo najprawdopodobniej trafiłeś na "fachowców" od maluchów, ew. polonezów, dla których już sam wtrysk to czarna magia.
Na początek zapoznaj się z zawartością strony klubowej, jest tam mnóstwo porad i innych interesujących rzeczy, skorzystaj także z funkcji "SZUKAJ" gdy chcesz znaleźć odpowiedź na konkretny temat. Jeżeli to ci nie wystarczy, to wal śmiało na forum, w końcu od tego ono jest.
Kozik - Pią Wrz 28, 2007 20:58
krzych1 napisał/a: | Jeżeli w warsztacie zaczną narzekać, kręcić, to od razu zmień warsztat bo najprawdopodobniej trafiłeś na "fachowców" od maluchów, ew. polonezów, dla których już sam wtrysk to czarna magia. |
Co racja to racja. To nie jest pojazd kosmiczny. Zasada działania jest zawsze taka sama jak np w VW czy Oplu tylko nie chce się im zdobywac nowych umiejętności (np. osprzęt silnika może byc w innym miejscu niż szukają i robota zajmie 3 min dłużej)
Lukaszn2006 - Sob Wrz 29, 2007 15:06
Ja swojego Roverka po zakupie doprowadziłem do dobrego stanu w okolicach Strzyżowa, sam jestem z tych okolic, no i musze przyznać, że rzeczywiście wporządku koleś, niedość, że wszystko zrobił jak należy, to jeszcze nie policzył sobie za to dużo, tylko normalnie, przykładowo za HGF + wymiana rozrządu zapłaciłem nieco ponad 500 zł, przy czym części kupił on (dobrej jakości części) i naprade jest to gość wart polecenia, jedyna wada jest taka, że ma strasznie dużo klientów;/
Kozik - Nie Wrz 30, 2007 02:41
Lukaszn2006 napisał/a: | jedyna wada jest taka, że ma strasznie dużo klientów;/ |
To chyba dobra oznaka - jak ma klientów tzn, że jest dobry (zwykle).
Wg mnie warto poczekać na naprawę w dobrym nie drogim warsztacie, niż spartolić u szybkiego partacza (szybki nie znaczy od razu partacz!)
Damon - Pon Lis 05, 2007 19:26
Lukaszn2006 napisał/a: | Ja swojego Roverka po zakupie doprowadziłem do dobrego stanu w okolicach Strzyżowa |
A jakies dokladniejsze informacje mozna uzyskac w ktorym miejscu?
Pozdrawiam
maciek.mm - Pon Lis 05, 2007 20:31
Witam,
Części do ROVER'a mają dużo na wylotówce z Rzeszowa na Warszawę, tzn. dokładnego adresu Ci nie podam (chodzi mi o "sklepy" po lewej stronie drogi) Jeśli chodzi o serwis to w samym Rzeszownie nie wiem gdzie, ja robiłem u siebie tzn. na stacji kontroli pojazdów Kolbuszowa Górna. Polecam i tylko ok 30 km od Rzeszowa.
Pozdrawiam
Kozik - Wto Lis 06, 2007 08:04
Damon napisał/a: | A jakies dokladniejsze informacje mozna uzyskac w ktorym miejscu? |
Moze w koncu ktos z Rzeszowa sie zjawi na spocie w Rzeszowie?
Wolek - Wto Lis 06, 2007 18:07
Ja jestem z Dębicyi szukam już pare miesięcy testbooka T4 na podkarpaciu bez skutku .Podobno w Rzeszowie był servis rovera koło wiaduktu chodzi o wiadukt przy byłym hotelu Rzeszów ,tam jest stacja shella koło niej był serwis rovera .Jeszcze tego nie sprawdziłem.
Chester - Wto Lis 06, 2007 19:08
Częsci do swojego R w więszości kupuje przez neta a jesli chodzi o sklepy w Rzeszowie to nie polecam popularnego tu SZIKa... (koleś powiedzial mi ze R 220 SDi nie istnieje nie zaglądając w katalog) z częsciami najlepiej zglosic sie do Inter Cars obok WORDu tam napewno dostaniesz to co potrzebujesz ( przynajmniej chce sie pracownikom poszukać w katalogach)
Podobno zajmują sie Land Roverami na Handlowej ale czy to prawda to nie jestem w stanie na 100% potwierdzic jeszcze nie mialem przyjemnosci tam pojechac... ale musze sie wybrac...
ggk - Pon Cze 30, 2008 21:21
witam, jestem świezo upieczonym właścicielem roverka z rzeszowa i też chętnie bym gdzies pojechał do przeglądu...tylko gdzie, roverek 214 ma silnik francuski, może jakis zakład specjalizujący sie w francuzach??
michalswiatek - Pon Cze 30, 2008 21:55
ggk napisał/a: | roverek 214 ma silnik francuski |
Francuski
kerys - Pon Cze 30, 2008 22:07
podaj Lukaszn2006 namiary na swojego mechanika bo ja mam malutki problemik ze swoim roverkiem.
uciu_85 - Wto Lip 01, 2008 17:00
jaki dokladnie masz ten problem z roverkiem??
kerys - Wto Lip 01, 2008 18:45
to link do trwającego problemu http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=26777 oraz tu http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=26202
sruba77 - Wto Lip 01, 2008 21:24
Ja swojego reperowałem u Hoffmana na Armii Krajowej (wymiana przegubu) i u Surowca na Krakowskiej (naprawa kompa - nie puszczał sygnału na przekaźnik włączający klimę). W obu przypadkach rezultaty napraw pozytywne i nie słyszałem uwag typu: "Panie coś pan kupił?"
[ Dodano: Wto Lip 01, 2008 22:32 ]
Wolek napisał/a: | Ja jestem z Dębicyi szukam już pare miesięcy testbooka T4 na podkarpaciu bez skutku .Podobno w Rzeszowie był servis rovera koło wiaduktu chodzi o wiadukt przy byłym hotelu Rzeszów ,tam jest stacja shella koło niej był serwis rovera .Jeszcze tego nie sprawdziłem. |
Niestety T4 na Podkarpaciu nie ma - najbliższy jest w Krakowie. Ten serwis, o którym mówisz znajduje się na ulicy Reymonta, był tam kiedyś salon Seata, a o tym, że sprzedawali i serwisowali tam Rovera to nawet nie wiedziałem - to musiało być tak dawno temu, że mechanicy, którzy znali się na Roverach pewnie już pomarli.
Robertus74 - Czw Lip 03, 2008 11:43
śruba77 napisał/a: | Niestety T4 na Podkarpaciu nie ma - najbliższy jest w Krakowie. Ten serwis, o którym mówisz znajduje się na ulicy Reymonta, był tam kiedyś salon Seata, a o tym, że sprzedawali i serwisowali tam Rovera to nawet nie wiedziałem | Szkoda, że Podkarpacie to takie zadu***. 100-200 km do najbliższego testbooka.
Może stworzymy w tym temacie wykaz serwisów z woj. podkarpackiego, które są godne polecenia oraz wykaz tych, które należy szczególnie omijać.
skuter - Czw Lip 03, 2008 12:23
śruba77 napisał/a: |
Niestety T4 na Podkarpaciu nie ma - najbliższy jest w Krakowie. |
Mógłbyś podać na niego namiary? I czy można u nich zaprogramować pilota?
piter34 - Czw Lip 03, 2008 13:44
skuter, warsztaty polecane przez klubowiczów z Krakowa znajdziesz na www.roverki.pl/garage.php
To samo dotyczy Podkarpacia.
ggk napisał/a: | roverek 214 ma silnik francuski |
Ktoś Ci głupot naopowiadał. Tam jest silnik produkcji angielskiej.
Francuskie jednostki są w modelu 114 i 115 (silniki diesla) oraz w 218 (diesle 1.8 i 1.9)
skuter - Czw Lip 03, 2008 16:39
Z tym, że ja szukam warsztatu, gdzie programują piloty - a w opisie żadnego z tych warsztatów nie znalazłem takiej informacji. Nie jestem z Krakowa, bywam tam raz na jakiś czas i nie mogę sobie pozwolić na "zwiedzanie" Krakowa w poszukiwaniu.
piter34 - Czw Lip 03, 2008 16:58
Pilota zaprogramujesz w każdym były ASO.
W Krakowie bodajże u Podolskich albo u Misiaka.
Chester - Czw Lip 03, 2008 19:10
skuter napisał/a: | Z tym, że ja szukam warsztatu, gdzie programują piloty - a w opisie żadnego z tych warsztatów nie znalazłem takiej informacji. | a w komentarzach szukales?? sam dawalem komentarz do ASO w Kielcach.......
skuter - Czw Lip 03, 2008 19:46
Chester napisał/a: | skuter napisał/a: | Z tym, że ja szukam warsztatu, gdzie programują piloty - a w opisie żadnego z tych warsztatów nie znalazłem takiej informacji. | a w komentarzach szukales?? sam dawalem komentarz do ASO w Kielcach....... |
Tak szukałem, ale nie znalazłem. Do Kielc mam kawał drogi. A te warsztaty podane przez pitera mają same negatywne komentarze :-( ale jeśli będę chciał mieć drugiego pilota to pewnie trzeba będzie zaryzykować...
Chester - Czw Lip 03, 2008 19:51
mo w krakowie kazali czekać 2 tygodnie na programowanie, a auto stalo w garażu bo padl pilot.... zadzwonilem do Kielc i o dziwo prosili wybrac sobie termin pojechałem 15 min zaprogramowane 2 piloty i skasowany na 100zł
skuter - Czw Lip 03, 2008 20:43
Chester napisał/a: | mo w krakowie kazali czekać 2 tygodnie na programowanie, a auto stalo w garażu bo padl pilot.... zadzwonilem do Kielc i o dziwo prosili wybrac sobie termin pojechałem 15 min zaprogramowane 2 piloty i skasowany na 100zł |
Dzięki za info. Wezmę pod uwagę, choć (jeśli już nie w Krakowie) to bardziej "po drodze" miałbym na Śląsku, a z tego co widzę to jest tam kilka miejsc gdzie się tym zajmują.
A o takiej osobie ktoś słyszał?
http://moto.allegro.pl/it...rover_uslu.html
piter34 - Czw Lip 03, 2008 21:19
Nikt z użytkowników forum tam chyba nic nie robił, ale oferta brzmi atrakcyjnie. Może przetrzesz szlaki?
Chester - Czw Lip 03, 2008 21:28
yyyyyyy do diagnostyki wystarczy KTS, ale zeby cos podziałac przy R to chyba trzeba miec Testbooka .... No chyba że sie myle
piter34 - Czw Lip 03, 2008 21:50
Chester napisał/a: | yyyyyyy do diagnostyki wystarczy KTS, ale zeby cos podziałac przy R to chyba trzeba miec Testbooka |
Testbook w przypadku R200 przyda się głównie do programowania pilotów.
KTS oczywiście umożliwia czytanie parametrów silnika, ABS, SRS...
Chester - Czw Lip 03, 2008 21:54
piter34, jeśli mnie pamięć nie myli to w R 25, 45, 75 kasować błędy da się tylko Testbookiem...
sTERYD - Czw Lip 03, 2008 22:27
Chester, nie, KTS daje radę
nawet w przypadku tych nowszych jest więcej możliwości, bo są zgodne z obd2
Chester - Czw Lip 03, 2008 22:48
sTERYD, dzięki za pojaśnienie jeszcze nie miałem okazji na własnej skórze przerabiać tematu nowych R dlatego pisałem o ile mnie pamięc nie myli
sruba77 - Pią Lip 04, 2008 10:53
skuter napisał/a: | śruba77 napisał/a: |
Niestety T4 na Podkarpaciu nie ma - najbliższy jest w Krakowie. |
Mógłbyś podać na niego namiary? I czy można u nich zaprogramować pilota? |
Ja byłem w Viamocie ul. 29 Listopada 170 ale pilota nie programowałem więc nie wiem.
piter34 - Pią Lip 04, 2008 11:06
śruba77 napisał/a: | Ja byłem w Viamocie ul. 29 Listopada 170 ale pilota nie programowałem więc nie wiem. |
No to właśnie to kiedyś się nazywało BWR Podolscy i mieli autoryzację MG-ROVER. Mają tam T4 i na pewno są w stanie (jeśli to ktoś umie obsługiwać) programować piloty.
skuter - Czw Lip 17, 2008 18:46
piter34 napisał/a: |
Nikt z użytkowników forum tam chyba nic nie robił, ale oferta brzmi atrakcyjnie. Może przetrzesz szlaki? |
Nie przetrę....
Odpowiedź na moje pytanie o ich ofertę:
Nie kodujemy kluczy do rovera
SKonrad - Nie Lip 27, 2008 22:35
W Mielcu znalazłem osobę mającą komp. do Rovera: odczytywanie kodów, kasowanie błędów itp.
Na chwilę obecną nie dysponuję jego zgodą na publiczne podanie danych, więc podam je tylko poważnie zainteresowanym na priv. W ciągu tygodnia jeśli nie będzie miał nic przeciwko (nawał prac) postaram się je upublicznić.
Z góry uprzedzam, że nie zajmuje się synchronizowaniem pilotów - robi to jego znajomy, ani nie dysponuje używanymi pilotami
|
|