Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sie 2006 Posty: 261 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 12:28
Numer katalogowy...wymiary...wiesz piter34..wszystkie informacje ktore sa niezbedne zebym mogl znalesc jakis inny pasujacy silniczek albo po drobnej modernizacji;)
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 13:31
Przegladnalem cale forum i pliki do pobrania i nie wiem skad pobrac RAVE(ten nowy) oraz EPC. Prosze o informacje skad to pobrac bo bardzo mi zalezy a po 5 godzinach przebywania na stronie roverki.pl juz mi zaczelo wszystko mylic co gdzie jest....pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: Pon Lip 30, 2007 2:55 pm ]
ale nie rozumiem w czym masz problem.. wymontuj ten silnik, oraz smiglo, wez obudowe wentylatora, skocz na szrot, gdzie maja wentylatory i dopasujesz od wielu modeli. Mi w ciagu 10 minut gostek dopasowal silnik i smiglo. Opisywalam to juz na forum, Do dnia dzisiejszego smiga bez zastrzezen. Fakt ze zawsze troche glosniej chodzi jak sie zalaczy wentylator, lecz w srodku tego zupelnie nie slychac, a na zewnatrz to.....Podlacz kabelki do skrzynki od sterowania tym silnikiem( z ta czarna skrzyneczka)i masz gotowe.Odlacz aku na chwile i w droge!!!! Pamietaj, zeby silniki raczej dopasowywac od modeli diesli, i z wiekszymi motorami. Ja dopasowalam od volvo i bmw. Do dziela... pozdrowka
niestety nie wiem, na ten moment nawet nie pamietam co od czgo, czy smiglo od volvo czy od bmw....Ale z tym nie ma problemu, kazdy szrot ci cos takiego dobierze... w erze klient nasz pan, i sadzac po ilosciach firm handlujacych uzywkami masz murowane, ze ci pomoga. Musisz wymontowac i isc z tym na szrot, dopasuja ci smiglo do obudowy oraz silnik do smigla. Niewielkie przerobki bedziesz musial zrobic, typu nawiercic i wszystko. U mnie jest smiglo okolo 1,5 cm krotsze od oryginalu, ale w niczym to nie przeszkadza...Ja jako kobieta poradzilam sobie z tym, wiec chyba zaden problem dla faceta. pozdrowka Jola
[ Dodano: Pon Lip 30, 2007 10:53 pm ]
rocznik?? wiadomo im mlodszy tym masz gwarancje ze dluzej ci pohula...wazne zebys dobral smiglo mniej wiecej ta wielkoscia co oryginal, a co do silnika, to juz sprawa elektryki, ma dzialac i juz. I jak juz pisalam z aut o wiekszych poj silnikow i diesli, bo mi tak dobieral facet ze szrotu..U mnie wychodzily 2 kable z silniczka i o ile dobrze pamietam to bylo od volvo ....
A jezeli chodzi o scislosc to kolor smigla tez nie ma znaczenia (zartuje)...
SZROT... hahaha a jak inaczej nazwac??? Hurtownia czesci zamiennych.... i malymi literkami dopsze uzywanych... W sumie widomo o biega...
Henryk.... oczywiscie ze ma i to wielkie... dlatego tez smiglo pod pache i do dziela.. ( u mnie jest obecnie mniejsze, i chyba ma o 2 albo 3 lopatki wiecej..) pozdrowka
Oj chlopaki... jestescie bardziej upierdliwi od ......... hahahaha
[ Dodano: Wto Lip 31, 2007 7:21 am ]
zaszla pomylka.... Nie Henryk a PAUL.... sorry
wiem, wiem PAUL ominelam jednego posta (tak to jest jak sie zasiada przy kompie przed poranna kawa ... zwracam honor...a tak nawiasem mowiac na temat tego wentylatora, to moznaby niezly tom napisac...pozdrowka.. I jeszcze jedno... wiem, na pewno ze pasuje do smigla i obudowy od roverka - silniczek wentylatora od mondeo - idealnie na otwory, lecz jest jeden problem-jest za plytki (na grubosc)......upomnienie i minus dla konstruktorow forda hahahaha
Wysłany: Wto Lip 31, 2007 13:29
Jolcia co do tego silniczka od mondeo to orientujesz sie ktory rocznik? Czy z tego najnowszego mondeo czy tego starszego?;D Zastanawiam sie czy grubosc ma znaczenie...przeciez wazne zeby krecil smiglem a to czy bedzie wystawal 2cm czy 10cm to az taka roznica? Jak pasuje na otwory to chyba ok zgadza sie?;P Ja slyszalem ze mozna od benzyniaka 1.8 wziasc i tylko u dobrego elektryka przerobic kable...tyle ze nie wiem czy to prawda...
Idealnie pasuja mocowania otworow, ale jest za plytki, wiec nie siegnie i nie zamocujesz go do smigla.(a to jest w ciaglym ruchu wiec musi byc centralnie zamocowane zeby nie bylo bicia), a pozniej do obudowy... Tak jak pisalam. Ja zalatwilam taki silnik z wentylatorem z rozebraniem auta w ciagu bodajze niecalych 3 godzin . Na allegro poszukaj w swojej okolicy kogos kto sie zajmuje silnikami wentylatorami i czesciami, zadzwon, wez te zepsute i na pewno ci dopasuja cos.Jest duzo firm ktore sie tym zajmuja i oglaszaja w necie.Wystarczy wpisac w przegladarke.Znasz przyslowie.. koniec jezyka za przewodnika....Musisz miec ze soba, te uszkodzone, aby dopasowac.. Nie wiem jaki byl rocznik tego mondeo oraz jaki motor. Tego bmw i volvo tez nie znam rocznika, byw w miare nowy, wiem ze byl diesel i poj silnika pow 2l, nie pamietam tego, to bylo full czasu temu i urlop byl po drodze.... Marian K pieknie opisal w swoim artykule jak rozebrac zderzak aby sie dostac do tego ustrojstwa, wiec skorzystaj z tego, pozdrowka i powodzenia Jola
Wysłany: Wto Lip 31, 2007 23:16
Ok Jolcia;) popatrze jeszcze co i jak;D ale wiem ze w R75 w dieslu od silnika went odchodza 4 kable...a w wiekszosci silnikow od innych marek odchodza 2 w porywach do 3 wiec trzeba by sie udac do jakiegos eksperta w dziedzinie elektryki i powiedziec zeby przerobil...co do artykulu Mariana_K(ktorego serdecznie pozdrawiam) to znam go na pamiec i nie raz mi pomogl;D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum