Wysłany: Wto Gru 11, 2007 21:26 [R400] Problem z kontrolką od drzwi
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam mam taki problem. A mianowicie myłem dzis samochod wsiadam wieczorem, i jak jede mrozy mi sie lampka od drzwi ze sa sa nie zamkniete, i dotego włącza mi sie alarm jka go zamkne
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Sty 01, 2011 20:01, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Gru 11, 2007 21:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Szfankuja te od kierowcy bo mi sie troszkie zalało do srodka. jak je zamkne na chwile jest dobrze a za chwile sie zapala kontrolka. gdzie sa te czujniki ?
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Wto Gru 11, 2007 22:05
Na słupku środkowym, taki czarny z jednym wkrętem, zaraz koło ucha zamka, ewentualnie przy zawiasach z przodu taki dzyndzel, nie wiem jak u Ciebie jest dokładnie, ale obstawiam, że ta pierwsza wersja.
[ Dodano: Wto Gru 11, 2007 22:19 ]
Zobacze moze do jutra samo minie bo dzis do srodka mi sie wlalo wody, tam gdzie jest diutka od alarmu. A jak nie to cos trzeba bedzie zrobic.
Wysłany: Wto Gru 11, 2007 22:23
danielp napisał/a:
Tzn takie cos czasrne jest przy zawiasach z przodu taki czarny dzydzelek ale srubki tam nie ma . to jak to wyjc
Pewnie to to, spróbuj czymś podważyć, powinno łatwo wyjść, może sTERYD się dziś zjawi to Ci naświetli sprawę na 100%.
danielp napisał/a:
A moze poprostu zamiekło cos??
Jeżeli, jak piszesz, myłeś autko i po tym zaczęło wariować, to myślę, że zamokła ta krańcówka i zwiera do masy (bo właśnie na tej zasadzie działa). Może do jutra wyschnie, no ale nie jest za ciepło. Jak boisz się wyjąć, to suszarkę żonie/mamie skubnij i osusz bez wyjmowania, a może akurat się uda .
Wysłany: Sro Gru 12, 2007 12:33
danielp napisał/a:
Witam dzis juz jest wszystko ok musiało sie zalac wodą dzieki wielkie za porady pozdawiam ello
No to super . Jak będziesz miał chwilkę, to ja bym Ci radził jednak wyjąć tą krańcówkę i ją przeczyścić i osuszyć, a potem jakoś zabezpieczyć, żeby przy kolejnym myciu nie wyszło to samo .
Wysłany: Sro Gru 12, 2007 18:19 Re: [R400. 2.0TDI97] Problem z kontrolką od drzwi
danielp napisał/a:
Witam mam taki problem. A mianowicie myłem dzis samochod wsiadam wieczorem, i jak jede mrozy mi sie lampka od drzwi ze sa sa nie zamkniete, i dotego włącza mi sie alarm jka go zamkne
Sorry, ale podłączę się do tematu. U mnie natomiast po zakupie zauważyłem (na drugi dzień), że cały czas świeci się kontrolka sygnalizująca otwarte drzwi, a wszystkie drzwi pozamykane. Nie mam kłopotów z alarmem, drzwi zamykają i otwierają się na pilota. Ale trochę zaczyna mnie to denerwować - cały czas podczas jazdy lampka pali sie na czerwono i trochę mnie to rozprasza. Co to może być
sprawdź i wyczyść krańcówki w drzwiach i sprawdź, czy między końcowkami przewodów nie ma jakiegoś przejścia (najlepiej omomierzem, powinien zawsze pokazywać wartości wychodzące poza zakres pomiarowy) ale stawiam na krańcówki
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
sprawdź i wyczyść krańcówki w drzwiach i sprawdź, czy między końcowkami przewodów nie ma jakiegoś przejścia (najlepiej omomierzem, powinien zawsze pokazywać wartości wychodzące poza zakres pomiarowy) ale stawiam na krańcówki
Wysłany: Sro Gru 12, 2007 23:22
Może też być tak, że się któraś ułamała (tylko wtedy nie uzbraja Ci się pewnie alarm, mrugają Ci migacze przy zamykaniu?), wtedy zanim kupisz nową, możesz po prostu odłączyć od niej kabelek i nie będzie Cię kontrolka razić podczas jazdy, a i alarm się aktywuje .
Może też być tak, że się któraś ułamała (tylko wtedy nie uzbraja Ci się pewnie alarm, mrugają Ci migacze przy zamykaniu?), wtedy zanim kupisz nową, możesz po prostu odłączyć od niej kabelek i nie będzie Cię kontrolka razić podczas jazdy, a i alarm się aktywuje .
Faktycznie, dopiero dzisiaj rano miałem czas sprawdzić i okazało się że w drzwiach pasażera z przodu ułamane. Będę musiał kupić nowe. Kierunkowskazy mrugają przy otwieraniu, a przy zamykaniu nie. Czy to znaczy, że alarm po zamknięciu nie działa? Da się kupiś jedną sztukę? Ewentualnie gdzie? Pozdrawiam.
Wysłany: Nie Gru 16, 2007 00:00
To oznacza, że się nie uzbraja, możesz dla pewności zerknąć na diodę w drzwiach. Póki nie kupisz nowej krańcówki, odepnij od niej kabelek i będzie się alarm normalnie uzbrajał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum