Trochę się przeliczyłem w tym roku i zrobiłem za duże zapasy paliwa. Tak więc zostało mi jakieś 100 litrów letniego oleju napedowaego. Ponieważ paliwo przechowywane jest w nieogrzewanym garażu podczas ostatnich mrozów zauważyłem, że zrobiło się mętne Gdzieś czytałem, że to na skutek wydzielenie sie parafiny. Oczywiście teraz jeżdzę na paliwku zimowym, ale chciałem się dowiedzieć czy gdy na wiosnę temperatura podskoczy paliwo znowu będzie czysciutkie i bez problemu będe mógł je wlać do baku samochodu. Czy możę trzeba wlać tam jakiś uszlachetniacz, a może jakoś filtrować???? Trochę bym się wkurzył gdyby tyle paliwa mi się zmarnowało
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 04, 2008 09:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jeśli w tej chwili tankujesz zimowy olej napędowy, a zgromadzony zapas czeka do cieplejszych dni to w ogóle nie powinieneś się przejmować ... mętnienie oleju (wytrącanie się parafiny) to zwykłe zjawisko fizyczne i w momencie gdy ten zgromadzony w garażu olej się ociepli zmętnienie zniknie
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
lamer słyszałem że te wszystkie środki działaja zapobiegawczo jeszcze przed wytraceniem się parafiny. Potem to juz chyba tylko dodatnia temperatura może pomóc. Ale nie ma problemu żebym cos tam wlał i zobaczył efekty.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum