Wysłany: Pią Sty 25, 2008 21:30 [all] problem z immo, alarmem i pilotem
W związku z tym że czasami na forum pojawia się ten sam problem dot. problemów z immo po próbie odpalenia samochodu postanowiłem opisać rozwiązanie tego problemu (mi sie zdarza to prawie codziennie):
Ja mam przykręcony źle kabel masowy i rozrusznik mi wolniej kręci. Czasami niestety rozładuje akumulator do końca. Podczas kręcenia następuje bardzo duży pobór prądu. Jak ładunek jest rozłożony w akumulatorze nierównomiernie (a dzieje się tak gdy kręcimy rozrusznikiem), to w pewnym momencie zaczyna go brakować przy klemach i komputer się na chwile wyłącza. Objawia się to przedewszystkim tym że pilot nie działa, a poza tym inne ustrojstwa typu alarm, centralny zamek, itp).
Należy wtedy:
1. odłączyć klemę od akumulatora (w sumie to wszystko jedno czy ujemną czy dodatnią, ale odłączając ujemną nie zrobimy zwarcia)
2. odczekać około 10sek, żeby rozładowały się kondensatory filtrujące napięcie w komputerze,
3. podłączyć klemę, dokręcać ją, podczas gdy druga osoba naciska i puszcza klawisz otwierania drzwi.
4. Po około 6 kliknięciach i dokręceniu klemy wciskamy klawisz zamykania drzwi. Jeżeli drzwi się zamknęły to już po sprawie. Jeżeli nie to próbujemy do skutku. Jeżeli nadal są problemy może to oznaczać:
1. walnięty akumulator
2. Rozładowana bateria w pilocie
3. Przerwę, lub zwarcie w obwodzie
dodam, że to jest pierwsze co należy zrobić w przypadku problemów z immo w każdym przypadku.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 25, 2008 21:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Sob Sty 26, 2008 16:11
Nic nowego kolego nie opisałeś
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum