zastanawia mnie fakt ze w zr 160 siedzi silnik 1.8 VVC ten sam co w VI po malych przeróbkach. Ma tyle samo NM, moc maksymalna przy tych samych obrotach. To jest ten sam silnik + 15 KM, ta sama skrzynia to samo przeniesienie napędu. Więc jakim cudem moze być szybsze
No może być, nie chodzi tu o predkosc max bo bedzie taka sama no moze nawet Vi lepiej wypadnie, ale o przyspieszenie w vi wskazoweczka duzo lepiej idzie do góry az banan na twarzy sie pojawia a w zr nie ma takiego efektu, tzn z filmikow wnioskuje.. Vi widzialem na zywo, a co do cytatu to jakim cudem moj roverek wygral i ze startu i na trasie w biegu równoległym z toyota corolla 1.6 16v 106KM i z toyota celica 1.6 16v 106KM skoro teoretycznie są silniejsze o 3 kucyki i ma wieksza pojemność a w dodatku to japoniec? + w przypadku corolli jest lzejsza a kierownik był w pełni sprawny nie zaciągał ręcznego itp
Kwestia ile koni w tej toyocie jeszcze żyło . Mój wujek ma passata b3 2.0 16V robionego przez ABT 150PS, powiem Ci ze tak zajezdzil silnik ze dobrym roverm 1.1 60 PS go łykniesz
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 318 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 16:51
michone napisał/a:
Kwestia ile koni w tej toyocie jeszcze żyło . Mój wujek ma passata b3 2.0 16V robionego przez ABT 150PS, powiem Ci ze tak zajezdzil silnik ze dobrym roverm 1.1 60 PS go łykniesz
no koni zawiele w tej corolli nie zdechło bo tigre 1.6 16v objechał:)
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 333 Skąd: Warszawka
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 17:29
a czy nikt nie zwrócił uwagi na to, że w tamtym filmiku nie jest napisane ZR160 tylko ZR 1.8?
to może być, tak jak napisałem 1.8 120KM
[ Dodano: Sro Lut 27, 2008 17:35 ]
kolin napisał/a:
A może te ładne ospoilerowanie zwalnia...Zła aerodynamika
może nawet i nie zła aerodynamika, ale raczej kilka dodatkowych kilo
_________________ moja historia motoryzacji: - Fiat Cinquecento; 700; - Fiat Punto 1.2 8V; - Fiat Bravo 1.2
16V; - MG ZR 160; - Golf V 2.0TDI; - Golf VI GTD
A ja jechalem Vi bo chcialem go kupic, ale poszukalem i znalazlem Zrke i nia przyjechalem do domu. Prawda jest taka ze Vi jest wolniejszy od Zrki, natomiast jest wiekszy banan, ale wg mnie to za sprawa konstrukcji. Ogolnie Zrka jest duzo cichsza w srodku, lepiej wygluszona i to o niebo lepiej nawet bym powiedzial.
Dla porownania kumpel ma Renault 5 z 1.4 80KM bodajze i powiem ze mam wiekszy banan jak ta 5 przyspiesza... konstrukcja i tyle.
Co do tego co piszecie o predkosci max, to smieszne to jest... Ktos z Was jezdzi po miescie 200 w Polsce nie ma gdzie jezdzic 200, poza paroma odcinkami. Ja zamknalem budzik u siebie w miescie pare razy na obwodnicy, ale czy pojedzie 200 czy 220 to zadna roznica bo i tak jest to glupota... Wazne zeby byl elastyczny i tutaj wlasnie wygrywa ZR na Vi
ale tu nikt nie mówi o jeżdżeniu po mieście z nie wiem jaka prędkością ( chociaż mi sie zdarza jeździć po warszawie 180 a nawet 240 w nocy nie ma z tym żadnych problemów...) tylko o porównanie dynamiki samochodów która w ZR160 wypada dość słabo jak na ta moc patrząc np. na VTI o takiej samej ilości mocy i porównywalnej masie...
ps. z tym Rover Turbo 200vi top speed 270 cos mi sie nie wydaje żeby sie tyle pojechał chyba ze jakąś dłuższą skrzynie mi sie zamykają obroty przy około 245km
_________________ Tomcata na części info na PW
Ostatnio zmieniony przez dobryziom Sro Lut 27, 2008 18:46, w całości zmieniany 1 raz
Ja mialem porownanie nie na papierze tylko w rzeczywistosci i mowie jak jest. Pozatym rozne dane roznie podaja , ja sie juz spotkalem ze ZR 160 ma 7,4 ze 7,5 i ze 7,8 a Vi ma 8,2 i 8,5 do setki...
dobryziom, odnosnie porownania do Hondy to bo VTi sie kreci do prawie 9k i jest rzeznia i ZRka dostaje...
taki urok silnikow Hondy
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 333 Skąd: Warszawka
Wysłany: Pią Lut 29, 2008 11:33
przecież w wawie jest kilka ZR160, które przyjeżdżają na spoty, więc może wtedy
_________________ moja historia motoryzacji: - Fiat Cinquecento; 700; - Fiat Punto 1.2 8V; - Fiat Bravo 1.2
16V; - MG ZR 160; - Golf V 2.0TDI; - Golf VI GTD
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum