witam,
chcialbym zalozyc dwie listwy diodowe by mi podswietlaly pedaly i u pasazera dywanik jak otworze drzwi(by sie zapalaly jak sie swiecic bedzie lampka w suficie)czy mogl by mi ktos pomoc? jak znalesc te kable? i czy jest to mozliwe by podlaczyc listwy diodowe i by dzialaly zakarzdym razem gdy otworze dzwi lub wlacze lampke w sufice? prosze o pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 11, 2008 19:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
oczywiście, że jest mozliwe. ale najłatwiej i najszybciej będzie podpiąć sie po prostu pod lampkę w suficie (przewody przeciągnąć gdzieś do słupka i później w dół auta pod dywaniki) Wtedy będą działały tak jak napisałeś Trochę grzebania ale efekt będzie ciekawy (miałem w maluchu )
[ Dodano: Sro Cze 11, 2008 21:01 ]
PS. Moim zadaniem bardziej światło żarówki będzie pasować, ale to kwestia gustu, a i diody pewnie bedą inaczej reagować na powolne wygaszanie lampki. Proponuję podpiąć listwy diodowe na próbę a dopiero jak Ci się spodoba to układaj na stałe.
emil123, zastosuj katody jeżeli już a wpiąć się możesz tak jak napisał Brt, w instalację lampki, pociągnąć kabel po słupku a następnie pod podsufitką i wpiąć się w kostkę lampki bodajże szarą 2 pinową...
Brt, niestety po zmianie żarówek na LED w oświetleniu lampki bądź podłączeniu katod znika "wygaszanie lampki" jak to nazwałeś tylko po paru sekundach odrazu wsio gaśnie bez efektu tzw. ściemniacza...
niestety po zmianie żarówek na LED w oświetleniu lampki bądź podłączeniu katod znika "wygaszanie lampki" jak to nazwałeś tylko po paru sekundach odrazu wsio gaśnie bez efektu tzw. ściemniacza...
Tu się nie zgodzę gdyż mam zamiast żaróweczki zainstalowane listwy diodowe ledy super flux (zaznaczę, że nie jest to żaróweczka z diodami) i przygasanie odbywa się tak samo jak na zwykłej żaróweczce, chociaż wiem że u co niektórych przestało to działać, z tym,że stosowali inne rozwiązania led.
_________________ NIE POTRAFISZ PRZECZYTAĆ TEGO TEKSTU, WCIŚNIJ Ctrl +
Tomaszi, no widzisz żależy wszystko zależy na jaką żarówke wpadniesz, o jakim poborze prądu... Ja mam w oświetleniu wewnetrznym LED rurkowe i znikł owy ściemniacz...
no właśnie, często bywa, ze ściemnianie działa dorpiero przy odpowiedznim obciążeniu a że żarówki LED są dużo oszczędzniejsze, to i nie obciażają wystarczająco ściemniacza i stąd zanik "kinowego efektu"
Ja mam w oświetleniu wewnetrznym LED rurkowe i znikł owy ściemniacz...
hehe, kupiłem listwę z diodami 6500-7000°K (zimne) od znajomego (byłego sąsiada żony), można go znaleźć na allegro 28Grzesiek najdłuższe listwy ma nawet z 12LED, można je ciąć na poszczególne kawałki, po 2LED, 3LED w zależności jak są rozmieszczone moduły led, wszystko idzie z nim dogadać.
Brt napisał/a:
no właśnie, często bywa, ze ściemnianie działa dopiero przy odpowiednim obciążeniu
te diody/listwy mają ok. 40 mA poboru prądu, nie jestem elektronikiem, nie wiem jaki to ma wpływ na "ściemniacz".
[ Dodano: Czw Cze 12, 2008 14:01 ]
Ci co byli na zlocie w Szumiradzie, co niektórzy widzieli efekt
_________________ NIE POTRAFISZ PRZECZYTAĆ TEGO TEKSTU, WCIŚNIJ Ctrl +
dzieki za pomoc,
jesli ktos jeszcze moze w jakis sposob pomoc to prosze pisac.
bialy114 [Usunięty]
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 18:52
NEOSSS napisał/a:
emil123, zastosuj katody jeżeli już
Popieram - miałem w H Civic - tyle, że potrzebny jest stabilizator napięcia. Niby mamy 12V, ale podczas doładowywania przez alternator może się pojawić nawet ok 14-15V, a to już wytarczy, żeby katoda nie wytrzymała.
Zestawy katod dostępne są w sklepach komputerowych (do tunningu PC-tów)Click
Moim zadaniem daje o dwa nieba lepszy efekt niż listwy diodowe.
Co do podłączenia - proponuję:
złapać masę z krańcówki (wyłącznik drzwiowy) i stały "+", np. z zapalniczki. Jak mi się zdaje, to zapali się podświetlenie na pedały, jeśli zostaną otwarte drzwi kierowcy, a nie pasażera i odwrotnie - jeśli otworzysz drzwi pasażera, to tylko po jego stronie zadziała podświetlenie.
W najgorszym wypadku masz bezpiecznik do wymiany
dzis juz skonczylem i zamontowalem listwy diodowe i jestem bardzo zadowolony efekt wieczorem super niedlugo wystawie zdjecia mojego roverka bo juz w nim wszystko zrobilem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum