Wysłany: Czw Sie 07, 2008 00:13 [R45] Skrzynia biegów
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: wszystkie
Mam problem ze skrzynią, a konkretnie ze wstecznym, wchodzi mi ze zgrzytem oraz często muszę wcisnąć sprzęgło dwa albo i trzy razy zanim mi wskoczy, czy to wina skrzyni czy sprzęgła, zaznaczę,że z resztą biegów nie mam problemów
z góry dzięki za podpowiedź
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Sty 18, 2011 23:42, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 00:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
U mnie podobnie. Jeżdżę moim R prawie dwa lata i nic się nei pogorszyło i nic nie poprawiło. Co prawda nie zmieniałem oleju, ale wszystkie biegi wchodzą płynnie i bez zgrzytu. Jedynie wsteczny (jak u Ciebie) czasem zgrzytnie. Trzeba się przyzwyczaić i nauczyć. Z czasem nauczyłem się wrzucać R i teraz zgrzyty słyszę rzadziej niż kiedyś.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 13:32
To niestety "normalka" w tych skrzyniach. Można spróbować wymiany oleju, a ja od siebie dodam, że warto z prostych rzeczy też sprawdzić luzy w mechanizmie drążka zmiany biegów.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 14:52
Tomek620 napisał/a:
Siemanko No u mnie TO samo panowie sie dzieje.. i niewiedziałem jak do tego sie zabrac.. ech.. a juz myślałem ze mi sie Sypie pomału Skrzynia
No akurat przy Twojej skrzyni to raczej nie częsty przypadek (ciężko wchodzący wsteczny), aczkolwiek też możliwy, tyle, że wynika moim zdaniem głównie z luzów w mechanizmie zmiany biegów, ewentualnie z problemami z układem hydraulicznym sprzęgła (ale tu raczej byłoby to czuć przy innych biegach również).
mam wrażenie jakby mi skrzynia miała wylecieć z kawałkiem podłogi
to akurat nie możliwe
sprawdź, czy nie masz za mało oleju w skrzyni, a najlepiej od razu wymień na jakiś porządny 75W80. Cudów nie ma, ale ja np nie narzekam
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum