Wysłany: Nie Paź 26, 2008 18:06 [214Si] dużo pali ?? Luzy na końcówkach / na maglownicy ??
Witam Na samym początku chciałbym się przywitać gdyż jestem tutaj nowy A więc Siemka
Otóż mam problem z moim roverkiem 214 Si. Spala mi on średnio 10-12 litrów benzyny w mieście i około 9 w trasie. Czytałem że ten model z tym silnikiem powinien palić z 6 w trasie i do 8 w mieście Myślałem nad podłączeniem go do komputera i sprawdzeniu powietrza gdyż bądź co bądź jest to 12 letni samochód i możliwe że od nowości nie było zaglądanie do komputera. Może coś by to dało.
Inny problem to lekkie luzy na kierownicy wyczuwalne przy powolnej jeździe np. po kostce albo po bruku. Nie wiem za bardzo na czym to może być luz ponieważ zdjąłem koło i ktoś poruszał kierownicą i na końcówkach nic nie wyczułem Jak mogę sprawdzić te luzy pojechać gdzieś na kanał albo coś
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 26, 2008 18:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 84 razy Dołączył: 20 Paź 2007 Posty: 757 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie Paź 26, 2008 18:56
Grzesiu Siedlce napisał/a:
Myślałem nad podłączeniem go do komputera i sprawdzeniu powietrza gdyż bądź co bądź jest to 12 letni samochód i możliwe że od nowości nie było zaglądanie do komputera.
Co to znaczy "sprawdzenie powietrza"
Grzesiu Siedlce napisał/a:
Inny problem to lekkie luzy na kierownicy wyczuwalne przy powolnej jeździe np. po kostce albo po bruku. Nie wiem za bardzo na czym to może być luz ponieważ zdjąłem koło i ktoś poruszał kierownicą i na końcówkach nic nie wyczułem Jak mogę sprawdzić te luzy pojechać gdzieś na kanał albo coś
Najlepiej pojechać na jakąś stację diagnostyczną na tzw. trzepaki wszystko pokaże.
Albo wjeżdżasz na kanał jedna osoba w kanale obserwuję a Ty ruszasz kierownicą energicznie na wyłączonym silniku.
_________________ Był 214 si LPG 16v 1.4 103KM 97r. Platinum Silver
Był R 25 2.0 iDT 113kM 05r. X POWER GREY MET
Moja rada sprobuj odkrecic sonde lambda, ciezka praca ale moze sie okazac pozyteczna. Jezeli jest ona uszkodzona, lub jak u mnie nie bylo juj powloki ze stopow szlachetnych nalezy ja wymienic, ja wydalem 50 zl na urzywke, a spalanie spadlo o kilka litrow. Radze tez przeczysc krokowca na forum jest info jak to zrobic, przy okazji oczysc przepustnice. POWODZENIA w walce z przepalem
Witam, u mnie jest bardzo podobnie czyli spalanie około 10 litrów miasto (raczej więcej niż mniej) i niewiele mniej w trasie a przy tym jeszcze silnik trzyma 1000 rpm na ciepłym silniku. Czyszczenie krokowca i przepustnicy nic nie dalo. Może to jakiś czujnik sie bo przecież jest ich tam kilka W tym tygodniu wybiore sie na jakiś komputer bo juz mam tego powoli dosyć.
Pozdrawiam i życze powodzenia w walce ze znikającymi litrami paliwa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum