Czy wasze Roverki 200 tez maja taki problem? Jestem zalamny, zarowki wymienilem na Blue Vision, jest niby lepiej, jednak to nie to, widocznosc cienka. Kiedy bylem na przegladzie facet mial problemy z ustawieniem moich swiatel, pytal czy to orginalne reflektory, czy nie sa angilelskie itd. na 100% swiatelka to orginaly fabryczne. Jak temu zaradzic? co moze byc przyczyna? Teraz kiedy szybko robi sie ciemno jazda ze swiatlami, ktore oswietlaja mi droge na okolo 3-4 metry to troche jazda bez trzymanki na rowerze.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 19:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
zmierz napięcie na żarówce i porównaj z tym na akumulatorze. Moze masz duży spadek napięcia na instalacji, co spowoduje znaczne osłabienie jasności świateł. Mozesz też przyłożyć poprzez prowizoryczny przewód napięcie bezpośrednio z aku na zarowkę i zobaczysz czy dużo jaśniej będzie świecić. Pozatym zobacz w jakim stanie masz odblyśniki itp.
Miałem podobny problem i zrobiłem 3 rzeczy:
- założyłem przekaźnik dla świateł mijania (zasilanie z alternatora, może być też z aku)
- załozyłem porządne żarówki
- wymieniłem oba reflektory (jeden z musu - spotkanie z sarną, a drugi po zobaczeniu jaki efekt dała wymiana pierwszego reflektora
Obecnie jest bardzo dobrze z moim oświetleniem Do celującego brakuje blaszek przed zarówkami, ograniczających efekt samooślepienia
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Czw Lis 06, 2008 13:01
Wymień żarówki na normalne, nie jakieś bluevision +50% itp. Miałem tak samo, kupiłem jakiś wynalazek, jak patrzyłem na lampę to było extra tylko że w nocy i podczas deszczu miałem zero światła. Kupiłem normalne żarówki, z przeźroczystą bańką i świeci tak jak powinno.
Bez przesady, Philips Bluevision to nie jest żaden wynalazek, tylko porządne żarówki. Mnóstwo osób na forum na nich jeździ, tak coś kojarzę.
Sam osobiście mam takie - świeci w nocy niczym latarnia morska
Orginalne reflektory u mnie po 10 latach były dość mocno zmęczone życiem (zarówno lustro ale głównie przednia szybka była mocno przyciemniona), i pomimo dobrych zarówek i prawidłowo założonych kiepsko świeciły
można:( Ja ostatnio wymieniałem i założyłem je do góry nogami (jedną) i świeciła takim rozproszonym światłem jak stawałem przed ścianą! myślałem że lampa jest trafiona. Wyciągnięcie i włożenie żarówki prawidłowo rozwiązało problem w 100%:)
Stań przed ścianą aby było troszkę ciemno i zobacz jaki masz kształt czy leci linia i na końcu po prawej się podnosi czy dwie plamy. Jak to drugie to znaczy się że masz źle założone żarówki.
Znalazlem fotkę swojego auta z jedną starą i jedną już nową (po sarnie) lampą. Dokładnie to ta nowa wtedy miała pół roku i jeżdziła w innym roverku chwilę. Zdjecie mówi wszystko pomimo niekorzystnego odbicia swiatła
dodam jeszcze, ze problemy zaczely sie od momentu przegladu. Facet ustawial swiatla, powiedzial, ze musialem oslepiac innych, i je przestawil. Przestawil je tak, ze moze faktycznie nie oslepiam, ale nic nie widze. Co moge z tym zrobic???
śrubokręt krzyżowy lub imbus (chyba 6) w łapki, stajesz przed ścianą, dajesz regulacje reflektorów na max w góre i kręcisz śrubką do ustawiania wysokości. Na ścianie wcześniej zaznaczasz środek reflektorów. Ustawiasz linię świecenia świateł (tą poziomą) troszkę poniżej zaznaczonych środków reflektorów. I to wszystko
Problem ze światłami w 200 dotyczy chyba wszystkich. Te lampy są słabe, zamiana na jakikolwiek zamiennik czyt.podróbkę to tragedia. Jest na to jedyny sposób - zmiana przodu na 25 i oryginalne lammpy z 25. Niebo. Wszystko widać. Takie światła mieć to w najczarniejszą noc wszystko widać. Ja tak zrobiłem i dopiero(po10 latach)cieszę się z jazdy nocą.
Lub wymiana na oryginały z Valeo..sa do kupinia w wersji rover 200 - tez powinno pomóc ..wydatek ok 800zł + zarówki jakies 70-90zł różne ceny..i efekt gwarantowany
a te od r25 pasują normalnie?! Trzeba pewnie zmieniać i cały przedni zderzak
Ja tam nie narzekam na swoje jak jest sucho, bo ja popada to tylko ksenony ale oryginalnie nie było
lamp z "r" 25 do 200 nie wsadzisz (tzn. dla chcącego ... ), ale ogolnie sie nie da.
Poza tym moje tez slabo swiecą, wymiana zarowek nic nie dala. Bede zmuszony kupić nowe lampy (kpl).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum