Wysłany: Wto Gru 16, 2008 09:16 [R600] Sprzęgło - od czego zacząć
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam
To mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość.
Mam problem ze sprzęgłem, leży w podłodze a przy pedale widzę małe zacieki płynu, w zbiorniczku wogóle go nie ma więc od czego zacząć poszukiwania ?
Wysprzęglik z zewnątrz jest suchy, ale nie wiem nawet gdzie jest pompa. Od czego zacząć
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Sty 27, 2011 23:23, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Gru 16, 2008 09:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pompa sprzęgła jest od strony silnika obok pompy hamulcowej. Skoro widzisz wycieki, to pewnei jej sprawka. Na początek sprawdź poziom płynu w zbiorniczku wspomagania, ale pewnie płynu nie bedzie. Możesz dolać i odpowietrzyć, na chwilę może pomoże. Naprawa polega albo na wymianie reparaturek pompy albo na wymianie całej pompy. Jedno i drugie dostaniesz prawdopodobnie na www.tomateam.pl - zadzwoń.
Pompa sprzęgła jest od strony silnika obok pompy hamulcowej. Skoro widzisz wycieki, to pewnei jej sprawka. Na początek sprawdź poziom płynu w zbiorniczku wspomagania, ale pewnie płynu nie bedzie. Możesz dolać i odpowietrzyć, na chwilę może pomoże. Naprawa polega albo na wymianie reparaturek pompy albo na wymianie całej pompy. Jedno i drugie dostaniesz prawdopodobnie na www.tomateam.pl - zadzwoń.
Ale wycieki widziałem przy pedale, ma to jakieś znaczenie ? Na co mam najpierw zwrócić uwagę na pompe czy wysprzęglik, no i jak odpowietrzyć domowym sposobem układ.
Bo pompa puszcza właśnie poprzez trzpień i dziurę w ścianie grodziowej od strony pedału, ale fizycznie jest zamontowana od strony silnika. NA wysprzęgliku jest chyba odpowietrznik, a odpowietrza się tak jak hamulce.
Jeżeli leje się z wysprzęglika to na ziemi pod samochodem z przodu silnika była by plama od płynu wspomagania ale raczej jest tak jak napisał Brt ze jeżeli mokro przy pedałach to pewnie pompa ( jest w komorze silnika pod przednią szyba poniżej tego małego zbiorniczka na płyn)
[ Dodano: Wto Gru 16, 2008 11:09 ]
P.s. na wysprzęgliku jest odpowietrznik na 100% ale ja nigdy nie opowietrzałem jak dolewałem płynu (w zbiorniczku było pusto i nie mogłem już włożyć biegu) i zawsze po paru wciśnieciach sprzęgła było dobrze dopiero jak wymieniłem wysprzęglik to odpowietrzyłm.
_________________ To ja Alex z chłopakami w ręku kierownica ,szosa przed nami...
Dolałem płynu do zbiorniczka i po dłuższej chwili pompowania sprzęgłem wszystko jest ok, tylko że pedał jest ciągle poniżej hamulca jakieś 4 cm. Czy mam się tym przejmować ?
rano było to samo, pompowanie na nowo. Zaprowadziłem do mechanika i powiedział że do wymiany jest pompa i wysprzęglik, ale mu nie wierzę do końca, dobrze myślę ?
mbniemiec, 2 tyg temu miałem identyczną sytuację. Kupiłem reparaturkę wysprzęglika w tomateam.pl. Mechanik mi to wymienił i wszystko działa cacy. Z tego co mi mówił to ja również na pedale sprzęgła miałem olej, ale mimo to pompa działa bez naprawy czy wymiany.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum