W roverku nigdy nie uda się w całości zrobić tylnej szyby z jednego kawałka foli chyba że masz bardzo duże doświadczenie
Doświadczenie doświadczeniem Precyzja Precyzja i jeszcze raz precyzja
i wtedy Będzie git ;)ale racja dla Laika pierwsze Przyciemnianie to zazwyczaj porażka ale człowiek uczy sie na błędach
Miałem kiedyś podobny dylemat.
Wydawało mi się,że spokojnie sam mogę to zrobić.
Kupiłem sobie najtańszą folię i postanowiłem spróbować.
Auto które chciałem okleić to był fiat siena.Walczyłem długo z tylną szybą,niestety
krzywizna szyby była dośc duża i wyprofilowanie folii stalo sie wręcz niemozliwe(oczywiście nie chciałem wyciągać szyby).
Poddałem się i postanowiłem
oddac auto firmie,która zajmuje się takimi sprawami.
Jakie plusy tej operacji?
1.mogłem sobie wybrać kolor folii
2.firma miała już gotowe oklejone szyby,tak więc wiedziałem dokładnie jak
będzie wyglądać oklejona szyba,jaka będzie widoczność
3.oczywiście firma dawła gwarancję
Co do samego oklejania.
Szyby boczne to prosta sprawa.
Jeżeli chodzi o tylną szybę:
facet nałożył folię na tylną szybę(oczywiście na zewnątrz auta)
następnie centymetr po centymetrze podgrzewał folię i ją naciągał(prolilował)
Po około 2 godzinach profilowania wyciął na odpowiedni wymiar,
wlazł do środka auta i wkleił folię.
Jakie to proste
Myślę,że lepiej wydać kilka stówek i przyciemnić szybki w profesjonalnym zakładzie
Ja robiłem szybki w EUROGLASS.Firma zajmuje się też dorabianiem wkładów do lusterek itp.
http://www.szybysamochodowe.waw.pl/
cena: 350 zł za trzy szyby
czas: około 4 h
_________________ Były RoVerki ,Saab 9-3, Bertona Cabrio
Czy aby na pewno? Dziś zmierzyłem, boczne mają 45cm, więc by raczej starczyło, ale tylna ma 60cm wysokości więc jeśli kleić w całości tak jak piszesz to będzie za mała? Jeśli się mylę proszę poprawić Ale wolę mieć pewność
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Pon Lut 09, 2009 20:13
faecd napisał/a:
a ktos z was probowal samemu okleic tylna szybe w 400tce? jest tez tak strasznie trudna do wyprofilowania jak kolega wyzej opisuje w sienie?
Samemu to Ty raczej tego nie zrobisz ale jeżeli już chcesz sam to tylną szybę trzeba okleić na 2 razy czyli najpierw górna połowa potem dolna i najlepiej zrobić to folią termokurczliwą (czy jakoś tak). Podgrzewasz i folia się dopasowuje do szyby.
Próbowałem z bratem przyciemnić szyby w jego Astrze i powiem tylko że pierwszy raz w życiu tak przeklinałem. Po prostu jakaś masakra. Darowaliśmy sobie ten zabieg kosmetyczny.
Lepiej zapłacić i mieć to zrobione profesjonalnie.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
Najpierw zrobię sobie boczne, zobaczę jak mi to wyjdzie, jak dam radę i będę czuł się na siłach żeby tylną też okleić to spróbuje, jeśli nie to dam tą jedną szybę do zakładu, folię będę miał więc powinni zawsze coś mniej policzyć
Co do folii to jak będę kupował to tylko termokurczliwą Zwykłą folią zrobić tą tylną szybę to podejrzewam niezły wyczyn.
Dużo można się dowiedzieć czytając na temat przyciemniania, ale nie ma chyba nic lepszego niż zobaczyć jak to wygląda na filmie czy też na żywo
Ogólnie sporo filmików na youtube można znaleźć o tej tematyce.
benio_bicos poważnie oklejali ci 3 szyby 4 h??
Moje poprzednie auto to opel astra 3d i 3 tylne szyby w profesjonalnym zakładzie zajeło im 1h 10min a z tego co gadałem tam z nimi to Vito oklejają 3h wiec nie wiem co oni przy twoim MG robili tak długo ale ok
Korczus a zmierz od wewnątrz ok i podaj ile tam jest
Cytat:
Podgrzewasz i folia się dopasowuje do szyby.
Kolego aiwer Folia nigdy sama sie nie dopasuje trzeba ją dopasować packą do wyciągania wody bądz innym "narzedziem"
W Poznaniu jedna firma gdzie przy 3 szybkach do oklejenia bierze autko na 3-4h i w tym czasie śmiga do zakładu (nazwijmy go mniejszego) gdzie zakładają folię po 150zł a sami kasują 400
W Poznaniu jedna firma gdzie przy 3 szybkach do oklejenia bierze autko na 3-4h i w tym czasie śmiga do zakładu (nazwijmy go mniejszego) gdzie zakładają folię po 150zł a sami kasują 400
Chyba juz wiem dlaczego kolega benio_bicos czekał 4h za swoim MG
faecd z tym ze te filmiki sa dość mocno okrojone ale masz racje do zrobienia
Tylna szyba ma 60cm wysokości więc folia 50x300 będzie za mała. Trzeba kupić 75x300.
Tylko jeszcze się zastanawiam jaką ciemną. Nie chce za ciemnej ale też nie za jasnej, taką po środku. Jakie są dostępne folie na rynku, jak to procentowo wygląda? Bo widziałem do tej pory tylko 5% i 35% przepuszczalności.
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 17:03
Nie wiem co z tą folią (http://moto.allegro.pl/it...okurczliwa.html) jest nie tak ale u mnie śnieg się nie robi fioletowy, choć szyby mam tak mocno przyciemnione że z zew. kompletnie nic nie widać.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
Chyba juz wiem dlaczego kolega benio_bicos czekał 4h za swoim MG
Nie ma takiej opcji żebym zostawił auto jakiemuś fachowcowi
zawsze jak mam coś do zrobienia w aucie(a sam tego nie mogę zrobić)
to stoję i patrzę na ręce nawet gdy ma to trwać cały dzień
Tylko jednej osobie oddałem auto na dłużej nie przygladając się co robi
oczywiście był to Mariusz
Firq napisał/a:
benio_bicos czekał 4h
wymontowanie bocznych szyb trochę trwa
do tego facet wymontował oparcie tylnej kanpy i półkę żeby było wygodniej
Najważniejsze,że robota dobrze zrobiona.
Godzinka dłużej czy krócej... Szczęśliwi czasu nie liczą
_________________ Były RoVerki ,Saab 9-3, Bertona Cabrio
Pewnie ze szcześliwi czasu nie licza ale jak by policzyć ze inni z 4h zrobią Vito i osobówke i zarobia tysiaka a twój Oklejacz w 4h zarobi 350zł to juz różnica jest i to spora chyba ze robi to z zamilowania a nie dla pieniedzy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum