Zukowaty,
Nie rozumiałem - co 24 tys, km mam wymieniać olej?
ja się z tego śmiałem w moim poście bo fabryka zalecała wymianę oleju co 24k km. Ja już chyba najlepiej wiem jak silnik później w środku wygląda. Gimela totalna.
[ Dodano: Pon Lut 23, 2009 12:19 ]
Kizashi napisał/a:
A co ile powinienem zmienić 10W40 w dieslu? 10 tys.? 15 tys.? Castrol magnatec...
Ja osobiście bym wymieniał:
miasto co 10k-12k
trasa 15k
Ale jak dla mnie to już max.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 12:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zukowaty,
U mnie jest cykl mieszany. Codziennie robię:
- 30 km trasą (bardzo dobrą - 2/3 pasy w jedną stronę, zero korków, częściowo ekspresiak)
- a potem 15 km miasto W-wa, raczej bez korków, po już po 10.00 i bez forsowania Wisły
(a pod wieczór to samo w odwrotnej kolejności)
Roczne przebiegi 30.000 km i więcej, zatem przy wymianie co 15 tys. lałbym olej dwa razy w roku. Chętnie bym nawet zmienił na jakiś mega wypas, żeby zmieniać np. co 17 lub więcej (coby na stałe sobie ustawić te zmiany - wiosna/jesień)....
Wcześniej pytałem, czy po jednym zalaniu magnateca 10W40 mogę wrócić do 5W30, który był w tym aucie wcześniej. Przebieg 60.000 - potwierdzone diagnostyką.
Zalałem raz półsyntetykiem (6000 km temu), bo nikt mądry nie wyjaśnił mi, że ten 5W30 jest bdb. Sugerowałem się książką, gdzie jak wół stoi 10W40 i gęściej...
Myślisz, że mogę jeszcze to 5W30 zalać? jak często wtedy powinienem wymieniać olejek?
_________________ Był 75 CDT tourer, potem 75 CDTi limuzyna, potem Mazda Premacy DiTD, a teraz oldschool = R45 sedan iTD...
Możesz lać nawet wodę ale pamiętaj ze czym żadszy olej tym silnik więcej go weźmie. Poza tym to wszystko zostało wyliczone na taki i taki olej. Po to podają na jakim oleju masz jeździć. Przy takim przebiegu i tak silnikowi się raczej nic nie stanie. I nie była to też taka drastyczna zmiana jak np. z mineralnego superselektora 8zl za litr na syntetyka 0W mobila.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum