Wysłany: Sob Lut 28, 2009 12:53 [R 25] Jaki najwyższy profil opony przy 17"
Witam!
Sprowadzilem autko na 17" felgach Fox Racing z oponami o profilu 40mm
Oczywiście w Polsce to trochę mało, jaki największy profil opony da się założyć
na 17" w tym modelu?? bo z tego co widzę z przodu będzie problem ze sprężyną
amortyzatora..
Ostatnio zmieniony przez thef Nie Mar 01, 2009 11:41, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lut 28, 2009 12:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
drobna uwaga ... profil nie jest wyrażony w mm profil oznacza stosunek wysokości do szerokości opony i jest bezwymiarowy. Co do Twojego pytania, to moim zdaniem największe opony, jakie bezproblemowo wejdą to opony stosowane w MG ZR, czyli 205/45 R17. Jaka szerokość opon jest obecnie u Ciebie
Pomogła: 70 razy Dołączyła: 24 Sie 2007 Posty: 1716 Skąd: Zabrze
Wysłany: Sob Lut 28, 2009 13:11
Brt, ja myślę, że to zależy, seryjnie r25 jest wyżej zawieszone od ZR (prawdę mówiąc mam wrażenie, że od r200 też) jak ma seryjny zawias może wejdzie coś więcej.
Mamy troche za mało danych, żeby w pełni ogarnąć temat Pozatym moim zdaniem na seryjnym zawieszeniu i 17 felgach przy profilu większym niż 45 (dla opon 205) .... to juz prawie Streetwise się zrobi
Pomogła: 70 razy Dołączyła: 24 Sie 2007 Posty: 1716 Skąd: Zabrze
Wysłany: Sob Lut 28, 2009 13:20
Brt, wg mnie siedemnastki w ogóle są za duże i tak sobie to wygląda, ale to kwestia gustu.
piotrekcrash, parę osób ma 17 to może się wypowiedzą. Na pewno hawczyn i u niego widziałam na żywo w r200
Brt, wg mnie siedemnastki w ogóle są za duże i tak sobie to wygląda, ale to kwestia gustu.
A ja myślę, że felgi i ich wielkość to tylko jeden z elementów, i trzeba mieć ogólną koncepcję wyglądu auta Np jak u Ciebie zouzia lub jak w przypadku tego auta:
http://forum.roverki.eu/v...p=157929#157929
czy tez auta kol. maciekwawa
Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Sty 2009 Posty: 175 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Sob Lut 28, 2009 23:05
ciekawe tylko czy u kolegi jest seryjne zawieszenie skoro ktos wsadził takie felgi z takimi oponami ... bo chyba miedzy ZR a seryjna R25 jest roznica w sprezynach
zrob jakies zdjecie .. bedzie wiecej widac
u mnie jest 205/50R16 na felgach oryginalnych i zbyt duzo miejsca nie ma ...
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 11:38 Re: [25] Jaki najwyższy profil opony przy 17"
piotrekcrash napisał/a:
Witam!
Sprowadzilem autko na 17" felgach Fox Racing z oponami o profilu 40mm
Oczywiście w Polsce to trochę mało, jaki największy profil opony da się założyć
na 17" w tym modelu?? bo z tego co widzę z przodu będzie problem ze sprężyną
amortyzatora..
imho będzie wyglądał jak na szczudłach
zakładanie max wielkich kółek jest w stylu wiejskiego tuningu, czyli w stylu pimp my car.
Przymierzyłem felgę z moją opona do felgi 15" z opona o wysokim profilu chyba było to 205/55/r15 i moja 17" miała dokładnie taką samą średnice jak ta 15-tka.
Tyle że proporcja opona felga była zupełnie inna na 17" opona to cienki czarny pasek wokół felgi jedynie...
Zdjęcie wrzucę jak wrócę do domu bo auto zostało w garażu, czyli pod koniec tygodnia.
moim zdaniem zakładanie większych kół ma sens z jednoczesnym obniżeniem zawieszenia .... przynajmniej w większosci samochodów
piotrekcrash, czy masz seryjne zawieszenie, czy coś obniżałeś
Jak na razie jest seryjne , przymierzam się pod obniżenie, ale nie
wiem jeszcze jakie to będą koszty. A z drugiej strony trochę mi szkoda bo to ma przejechane zaledwie 30tys i to po francuskich drogach...
a przepraszam wy na tych oponach jezdzicie , czy je tylko ogladacie
, no jak sztywne kolo to i sztywniejszy zawias by sie nadal bo jezeli to ma byc tylko dla lansu to zaloz ladna 16 i swito, w POM -ach dasz rade jak jeszcze czasem jezdzisz to 17 -bedzie twardo , ale bedzie sie kleic do drogi
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
W polskich warunkach drogowych niski profil bardzo utrudnia jazde, ponizej 50 i szerobiej oponie bardzo trudno sie porwadzi auta ze wzgledu na koleiny.
Pomógł: 16 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 114 Skąd: Lubaczów
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 10:09
spider666 napisał/a:
W polskich warunkach drogowych niski profil bardzo utrudnia jazde, ponizej 50 i szerobiej oponie bardzo trudno sie porwadzi auta ze wzgledu na koleiny.
To fakt. Wiem to z własnego doświadczenia. Mam wprawdzie R75 na 17"-225-45 i na dobrej drodze jeździ się super ale na koleinach, to już nie koniecznie
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Przy 205/45/17 może być jeszcze jeden problem. ZR ma dużo większy promień skrętu niż 25, właśnie dlatego ponieważ większe koła obcierały - parkowanie tym autem to masakra
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum