Wysłany: Czw Mar 19, 2009 21:51 [R400] Śrubyw piaście.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Witam,
Pierwsze co to sorry za tak banalne pytanie ale nie znam na nie odpowiedzi więc chciałbym się Was poradzić.
Mam u siebie w Roverku w piaście wkręcone szpilki i na to idą nakrętki. Zmieniam felgi z oryginalnych Rovera z ET 45 na inne z ET 37 i potrzebuje kupić dłuższe szpilki lecz chce już całościowe a nie (szpilka + nakrętka). Czy te szpilki można normalnie wykręcić z piasty kluczem francuskim ? Wiadomo, że wtedy już nie będą się nadawały do ponownego użytku bo będą miały zjechany gwint. Czy może robi się to jakoś w inny sposób ? Wie ktoś może jeszcze jakie długości szpilki oryginalnie są w Roverku 400 ? Bo nie wiem jakieś długości mam kupić śruby M12x1,5x?.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Mar 15, 2011 11:46, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 21:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 43 razy Dołączył: 24 Wrz 2007 Posty: 310 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 22:01
a co ma et felgi wspólnego z wymianą szpilek? ja mam et 35 i jakoś da się je normalnie przykręcić.
Raver [Usunięty]
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 22:07
Wydaje mi się że przy ET 37 felga będzie o te 8mm dalej odstawać od piasty czyli te szpilki będą za krótkie czy się mylę Teraz przy ET 45 szpilka wchodzi tylko do połowy nakrętki.
Pomógł: 43 razy Dołączył: 24 Wrz 2007 Posty: 310 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 22:24
Raver napisał/a:
czyli te szpilki będą za krótkie
nie powinny być za krótkie bo są przewidziane pod różne et, ja zakładałem już felgi z et 25, 35, 37, 48 i nie było problemu z ich przykręceniem. ET jest zmienne ale osadzenie felgi na piaście masz takie samo, przynajmniej tak mi się wydaje. Najpierw załóż felgi na auto, a jak nie będą pasować to wtedy kombinuj
Raver [Usunięty]
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 22:36
arczi83 napisał/a:
Najpierw załóż felgi na auto, a jak nie będą pasować to wtedy kombinuj
No najlepiej będzie jak tak zrobię, może faktycznie pomyliłem pojęcia.
To, czy szpilki będą za krótkie nie zależy od odsadzenia felgi (ET) tylko od grubości jej mocowania (nie wiem jak to lepiej określić).
Jeśli chodzi o wymianę szpilek na zwykłe śruby to odpowiedź brzmi nie.
Szpilki nie są wkręcone w piastę, tylko są wciśnięte z drugiej strony i trzymają się na specjalnym radełkowanym kołnierzu. Jak tam zajrzysz to zobaczysz łebki szpilek
oczywiście da się wymienić szpilki na dluższe jeśli już zajdzie taka potrzeba
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Raver [Usunięty]
Wysłany: Pią Mar 20, 2009 22:11
sTERYD napisał/a:
Jeśli zajdzie taka potrzeba to można to zrobić samemu czy trzeba jechac do warsztatu
jak się ma choćby blade pojęcie o samochodach to można spokojnie samemu
acz roboty przy tym jest troszku
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Sob Mar 21, 2009 15:35
arczi83 napisał/a:
a co ma et felgi wspólnego z wymianą szpilek? ja mam et 35 i jakoś da się je normalnie przykręcić.
no ma jak felga jest szeroka i ma nieodpowiednie ET-a i trza wsadzic dystans w tym momencie trza miec dluzsze szpilki ale w R to raczej jest problem
[ Dodano: Sob Mar 21, 2009 15:36 ]
sTERYD napisał/a:
To, czy szpilki będą za krótkie nie zależy od odsadzenia felgi (ET) tylko od grubości jej mocowania (nie wiem jak to lepiej określić).
Jeśli chodzi o wymianę szpilek na zwykłe śruby to odpowiedź brzmi nie.
Szpilki nie są wkręcone w piastę, tylko są wciśnięte z drugiej strony i trzymają się na specjalnym radełkowanym kołnierzu. Jak tam zajrzysz to zobaczysz łebki szpilek
jest jeszce inne wyjscie
mozna zapodac dystans do tych szpilek a w dystansie zrobic otwory giwintowane pod sruby
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum