Wysłany: Czw Mar 26, 2009 22:13 Jaki chłodzenie dla Athlon 4850e?
Chcę złożyć kompa w oparciu o płytę Asus m3a78-em i procesor athlon 4850e (TDP 45W). Komp główne do neta, filmów, muzyki, czasem do przycięcia w jakąś gierke straszą. Chłodzenie ma być przede wszystkim ciche i nie jakieś monstrualnie wielkie. W cenie ok 100 - 120 zł.
Jakieś propozycje?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 26, 2009 22:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
I to jest bardzo dobry wybór tylko trzeba skręcić nieco wentylator aby mieć ciszę.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Zawtra [Usunięty]
Wysłany: Pią Mar 27, 2009 15:33
Dzięki za odpowiedzi!
Pracowaliście z tym Karakorum? Jaka jest jakość podstawki? Dokładnie przylega czy może trzeba trochę podszlifować? I jaka jest jakość wykonania?
@zdzich44 przy 1000RPM 45 W procesor chyba nie będzie miał za dużych temepratur?
Na takim chłodzonku mojego C2D E7200 z 2,53GHz na 3,91GHz kręciłem i dawał radę.
Zauważ że masz proca z serii "e" co daje bardzo małe zużycie energii co przedkłada cię na wydzielanie ciepła. Moim zdaniem inwestowanie w MEGA chłodzenia przy Twoim procku to lekka przesada. Chyba że pasywne z wentylatorem w obudowie dla cyrkulacji.
TomC, Tak się składa, że jeszcze nie mam tego zakuipionego dopiero dobieram komponenty. Specjalnie wybrałem werjse "e" ze względu na obniżony pobór energii żeby jak najmniej się grzał. Wyszedłem z założenia, że box to box - żadna rewelka - może się okazać wporządku albo i nie. Zaznaczyłem, że nie chciałbym czegoś monstrualnego, bo być może włoże to do obudowy mini tower - a wydaje mi się że one są trochę węższe niż zwykłe.
Ta twoja druga propozycja wydaje się być ciekawa, ale zastanawiałem się też na pasywnym chłodzeniem. Np.
http://www.allegro.pl/ite...m2_lga_775.html
plus jakiś cichy wiatrak @5V wyciągający. Do tego mam już Huntkeya z 14 cm wiatraczkiem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum