Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2009 Posty: 189 Skąd: Z mieszkania
Wysłany: Sob Cze 27, 2009 11:14
Cytat:
A czy mógłbyś się dowiedzieć ile kosztuje przekładnia kierownicza (STEERING RACK) do R75?
w tym sklepie sa dwie, tzn widocznie roznych firm przez co roznych cen, jedna po 139 a druga po 188 funtów
[ Dodano: Sob Cze 27, 2009 12:28 ]
a co do mnie to źle sie dzieje w panstwie duńskim, wydałem juz majątek na ten samochód. Mechanik wymienił mi te nieszczęsne tuleje na wahaczach (obie) - robil to przy mnie - troche sie z tym meczył bo wyjatkowo dupiate dojscie, załozył, pożadnie poskręcał, ja ruszam a tam stuki, puki, nagle, jak by sie mialo prawe koło urwac, wczesniej mialem lekko delikatne pukniecie przy szarpaniu a teraz cały zestaw puknięc przy ruszaniu, jechaniu, na dołkach, skrecaniu, co chwile cos wali z prawej strony. Zawróciłem do niego i mu mowie ze tragedia, on wsadził łape za prawe koło gdy ja nim ruszałem i stwierdził ze wahacz do wymiany, powiedział ze widocznie wczesniej juz mogl byc lekko wyrąbany i to on stukał - a ja sie uparłem na tuleje, bo kazałem wymieniac mu tuleje - a teraz w czasie wymiany widocznie sie obruszał bardziej i szlak go trafił, mowa oczywiscie o tym sforzniu w wahaczu.
Powiedzcie czy to moze byc wahacz ? Co tak wali tam ? Pozatym jesli wymienie wahacz to juz nic wiecej chyba nie zostalo co by mogło pukac, całe przednie zawieszenie jest (bedzie) nowe: wahacz, koncowki drązków, tuleje na wahaczach, łaczniki stabilizatora. Co jeszcze ? Co jeszcze moze byc powodem ?
Wydaje mi sie ze ten ruchomy sforzen osadzony w wahaczu jest (w przypadku R75) niewymienny prawda ? Jak padnie to trzeba wymieniac cały wahacz......czy sie mylę ?
Zastanawiała mnie jedna rzecz, bo wydawało mi sie ze tuleja powinna wchodzic ciasno na wahacz, a on popsikał wahacz sprayem typu wd 40 zeby łatwiej wlazła tuleja na waczacz, moze te hałasy tu ruszajacy sie wahacz w tylei ? Czy gadam głupoty? tak sobie rozmyskalałem.
I jeszcze jedno, jak sie nazywa fachowo to takie gumowe mocowanie wahacza (oczywiscie nie mam na mysli tulei) , taki jak by gumowy uchwyt, i jak to bedzie po angielsku - pilnie potrzebuje odpowiedzi na to pytanie
To co mówi mechanik jest bardzo prawdopodobne. Wybity wahacz po ruszeniu zaczyna stukać bardziej a poza tym nowa tuleja jest sztywniejsza jak stara więc stuki mogą się nasilać.
Poza częściami które wymieniłeś chyba pozostaną ci tylko nowe poduszki (łożyska) na mcpesonach
Wysłany: Sob Cze 27, 2009 12:17
tak czy siak, wahacze juz zamowione - w ciągu ostatnich 2 tygodni wydalem tyle na ten samochod ze bym pojechal z dziewczyną na tydzien (jak nie wiecej) na majorkę
Wysłany: Sob Cze 27, 2009 19:53
Nitta nie martw się, nie jesteś sam. Ja przez 1,5 miesiąca wymieniłem dwa wahacze, lewą tuleje wahacza, oba drążki stabilizatora, 2 tuleje tylnych wahaczy, wszystkie filtry i oleje, 2 opony z przodu, łożyska amortyzatorów i nadal mi stuka z przodu. Niestety do wymiany lub regeneracji przekładnia kierownicza i chyba łożyska w kolumnie kierowniczej.
Otyle dobrze że mam warunki by samemu to zrobić, inaczej byłaby tragedia
Tylko nie wiem czy łożyska w kolumnie są wymienialne?
Jakbyś wymieniał łożyska McPhersonów z przodu to oryginalnie chyba są SNR 261.00, przynajmniej takie zdjąłem u siebie. Koszt ok. 50zł za sztukę
Wysłany: Sob Cze 27, 2009 20:36
wymienione wahacze i.......dalej puka przy szarpaniu, co sie okazało że to jednak poduszka silnika i sam widzialem na wlasne oczy, mechanik zrywal lekko samochod na recznym i kazal mi obserowac z latarką poduszke jak sie zachowuje, to widac po podniesieniu maski z prawej strony samochodu: gdy bylo slychac stukot wtedy to mocowanie silnika udezrzało w miejscu gdzie jest poduszka. Teraz mam pytanie, jak sie nazywa poduszka silnika po angielsku ? wiem tylko tyle ze jest to bardzo podobne do tulei wahacza, zasada dzialania tez ta sama.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum