a jakby tak z 1mm lub 2 przypiłować w miejscu gdzie śruba ściska klemę?
wykręcić śrubę, rozgiąć klemę, przypiłować i skręcić, wtedy powinna bardziej ściskać
Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 17:34
szoso420 napisał/a:
a jakby tak z 1mm lub 2 przypiłować w miejscu gdzie śruba ściska klemę?
wykręcić śrubę, rozgiąć klemę, przypiłować i skręcić, wtedy powinna bardziej ściskać
Jest to jakaś opcja. Jeśli masz podobną długość kabli jak ja, to wymiana klemy nie będzie łatwa. ZTCP klemy są zgrzane z kablami, a więc przy wymianie ulegną skróceniu. U mnie aku z przypiętymi klemami ma dosłownie 1,5-2cm "ruchu".
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
jak już pisałem wymiana klem odpada bo to nie one są winne, ja tak nie zrobię jak fabryka i też nie ufam jakimś tam śrubkom
do klemy minus idą dwa solidne kable a do klemy plus idą też dwa lub trzy kable więc byłoby ciężko w jakieś tam śrubkowe klemy to powsadzać
Ostatnio zmieniony przez szoso Nie Sty 03, 2010 18:04, w całości zmieniany 1 raz
hvil [Usunięty]
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 17:48
baw sie w hydraulika rzeznika:-D kątóweczka rurka i ognia:-D
obawiam się, że musisz zacząć rozglądać się za nowym akumulatorem
bzdura
mcjg napisał/a:
najlepiej wymienić klemy. Koszt kilku zł.
koszt ok 10zl, po 5 zł sztuka
hvil napisał/a:
poszukaj rurki miedzianej
dokladnie, najtaniej i najszybciej, tylko pamietaj, posmarowac wszystkie powierzchnie stykowe wazelinka lub pasta miedziana co by styki nie zasniedziały.
wazelina nie smaruje sie powierzchni styku, tylko zewnetrzne widoczne czesci klem,
kiedys posmarowalem gdzie tylko mozna, efekt przy probie odpalenia slyszalem tylko ochocze stukanie automatu, jednym slowem wazelina to izolator
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
słyszałem że nie powinno się smarować biegunów akumulatora czymkolwiek przed przykręceniem klem i styk powinien być suchy a dopiero po przykręceniu można posmarować by nie śniedziało
AndrewS, nie badalem izolacyjnosci wazeliny osobiscie ale taka porade dostalem w motoryzacyjnym wiec kupilem wazeline, oblecialem nia styki na aku jak i rowniez polaczenia pompek spryskiwaczy i halogenow w zderzaku, dziala jak tralala:)
Najpierw się czyści, póżniej skreca wszystko na sucho, a na koniec górę klem można posmarować wazeliną, aby zabezpieczyć całośc przed wodą itp ... A co do za luźnej klemy to podłożyć coś trzeba i wystarczy ... nawet przysłowiowe "złotko z czekolady" A te klemy za kilka PLN, to o rozbić ... zazwyczaj badziewie
tak więc dzisiaj zrobiłem to w końcu bo miałem problemy z uruchomieniem silnika pewnie przez luźną masę
pod klemę plusową podłożyłem blaszkę miedzianą
niestety klemę minusową musiałem wymienić na nową bo się rozwaliła
dzięki wszystkim za pomoc
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 19:50
ja wymieniłem na klemy samozaciskowe, kiedyś ~20zł w norauto. Nie smaruję niczym, i nie zauważyłem tworzenia się białego nagaru, myślę że jest to związane ze szczelnością danego akumulatora. Albo z prądem ładowania, u mnie akurat jest dosyć słabe napięcie ładowania: 13.8V.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum