Wysłany: Wto Mar 30, 2010 20:01 [R214Si 1.4, 103KM, rok 96] wymiana na silnik HONDY??
Witam!
Mam pytanie: czy do mojego Roverka da się włożyć silnik Hondy Civic, albo ewentualnie jakie inne propozycje, Panowie, macie? Już mnie ten samochód wkurza, a jest dobrze utrzymany i być może warto się tym pobawić.
Pozdrawiam.
_________________ kasia
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 20:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A co jest nie tak z obecnym silnikiem ? Z tego co wiem to hondowski wchodzi bez problemu, nie trzeba nic specjalnego zmieniać, ale niech ktoś potwierdzi.
--------UP------------
No właśnie... czyli silnik nie podejdzie
radom88 [Usunięty]
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 20:16
a z tego co mi wiadomo 214 si 1.4 16V 96r. juz ma silnik hondy civick ale moge sie mylic ale tak przeczytalem i moj tak ma ale nie wiem moze juz byl zmieniany
niestety nie mam zdjęcia. Pytam na forum, bo być może ktoś wymieniał już i chciałam spytać, czy da radę i spodziewam się ewentualnego wskazania, jaki silnik można byłoby włożyć...
Pomogła: 70 razy Dołączyła: 24 Sie 2007 Posty: 1716 Skąd: Zabrze
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 20:28
kasiapila, inny seria K, czyli roverowski (ewentualnie z Tomcata), przy wszystkim inny rzeźba nie warta zachodu.
Chyba, że dalej mówisz do Panów to już nie będę się odzywała
http://www.roverki.pl/article.php?sid=357 <-- artykuł ze strony
"W momencie premiery nowy model 200 był dostępny z silnikami serii ‘K’ w wersji 1.4 oraz 1.6. " cytat z artykułu.
Nie można, to zupełnie inny silnik, kręci się w drugą stronę.
to nic że się kreci w drugą stronę to jest kwestia tylko skrzyni biegów która bedzie po lewej stronie, ale wielki respect za wiedzę bo mało kto o tym wie a wszyscy sie brandzlują nad znajomością hondy
Swap na silnik hondy jest możliwy jak wszystko tylko ma większy stopień trudności. wiąże sie z przerobieniem praktycznie całej elektryki co jest strasznie kosztowne. lepszym rozwiązaniem był by swap na 18K4 z MG ZR'a silniki o wiele mniej awaryjne i robią przeciąg
zouza, Patrick, dlatego mówię, że to grubsza rzeźba i raczej dla kogoś kto kuma, a nie dla laski która nie wie jaki ma silnik
zgadza się ale napisałaś ze nie można wiec zareagowałem a zrobić się da wszystko no może oprócz dziecka denatowi chciał bym żeby moja dziewczyna miała podejście do samochodów takie jak Twoje zouza,
Cytat:
a jak przy tym przeciągu spalają??
spalają kwestia stylu jazdy jak na 160 KM to spalanie jest przyzwoite np w porównaiu do mojego 1.4 16V (spalanie 13l) to ZR'ka spalanie nawet te 9l to dobry wynik a silnik z anglika można dostać w dobrych pieniążkach
kasiapila, kup sobie silnik bez HGF od innego Roverka... najlepiej o takiej samej pojemności... możesz od R24/R45
Upewnij się tylko, żeby nie miał wycieków, czy chodzi prawidłowo
Później w ekspoatacji nie lej do niego syntetycznego oleju, nie przegrzewaj go i już będzie dobrze
Do swojego samochodu możesz wsadzić równie dobrze samochód od nowego VW Passata. Podobna ilość zabawy jak z silnikiem od Hondy Civic
kasiapila, kup sobie silnik bez HGF od innego Roverka... najlepiej o takiej samej pojemności... możesz od R24/R45
Upewnij się tylko, żeby nie miał wycieków, czy chodzi prawidłowo
Później w ekspoatacji nie lej do niego syntetycznego oleju, nie przegrzewaj go i już będzie dobrze
ja bym wolał zrobić dobrze HGF na dobrej uszczelce nowych szpilkach planowani u sprawdzaniu na wycieki niż kupowaćdrugie serucho z którym moze byćto samo po 2k km
ja bym wolał zrobić dobrze HGF na dobrej uszczelce nowych szpilkach planowani u sprawdzaniu na wycieki niż kupowaćdrugie serucho z którym moze byćto samo po 2k km
Nie każdy zrobi Ci dobrze HGF... W dodatku nie wiadomo jak długo było jeżdzone z uszkodzoną uszczelką.
Nie każdy zrobi Ci dobrze HGF... W dodatku nie wiadomo jak długo było jeżdzone z uszkodzoną uszczelką.
ale uwierz mi ze są zakłady specjalizujące sie w tym i lepiej zapłacić te 1.5 k za HGF niż 2500 za nowy silnik w którym może być wszystko. oczywiście to 18K4 to była dobraa fantazja bo jeszcze do tego doszły by heble a to wysokobudżetowa impreza. z tym żę lepiej przełożyć coś z podobnego niż rzeźba w gów** i montaż silnika hondy czy passata co juz wymyśliłeś sobie ładnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum