I sprawa załatwiona Dzięki wszystkim za pomoc gdyż bez was napewno bym sobie nie poradził jedynie szkoda ze nikt wcześniej nie powiedział że kabelki od centralki to pomarańczowy i różowy.
wojzel, Wszystko podłączone i działa elegancko myśle czy nie wstawić jeszcze przerywacza żeby więcej razy mrugało
Z tego co na schemacie było to na kablu od plusa.
Jeszcze jestem ciekaw czy da się to tak zrobic żeby przy zamykaniu mrugał z 3 razy a przy otwarciu raz... Ale myśle że to co jest zadowala mnie wystarczająco ew. wstawie przerywacz
[ Dodano: Pon Maj 17, 2010 12:33 ]
Tak wyglądało założenie przekaźników w moim autku. Wszystko według mnie porządnie zrobione Wszysko ładnie polutowane. Kable od jednego przekaźnika do drugiego zmostkowane.
Kabel plusa wziołem zlampki z konektorka co się podpina lamke.
Niestety wszystkie kable są jednego koloru czarne albo czarne z białym paskiem. Mi to akurat naj mniej przeszkadzało
Wsumie koszt montażu wyniusł mnie 13zł (kabel miałem za darmo a poszło go ok 1,5 metra)
Wsumie montaż jest dużo łatwiejszy niż się wydaje jak wiadomo który kabel do którego myśle że w sumie z 2-3 godziny powinny starczyć.
Widzę że dobrze wam poszło. Też chce to jakoś zrobic i patrzyłem na kobelik ale z schematów nie wiele czaję... Prosiłbym o dokładne opisanie co i jak i jak można o jakieś zdjęcia najlepiej na e-mail :michal123zaq@poczta.fm W moim roverku jest tylko centralny ,kierunki nie migają i nie trąbi. Chcę zeby chociaż migneły Pomocy ! Będę wdzięczny
W sumie to temat został wyczerpany, wszystkie problemu zostały rozwiązane.
Podsumowując, prawym nadkolu znajduje się wiązka przewodów, wybieramy przewody od centralnego zamka klapy (różowy i pomarańczowy, polaryzacja nie ma znaczenia) i podłączamy równolegle dwa przekaźniki przewody należy podłączyć do wejść 85 i 86 przekźników. Do wejść oznaczonych numerem 30 podłączasz stały plus, a wyjścia 87 przekaznik 1 do lewego kierunkowskazu a drugie do prawego, i to chyba na tyle, wszystko wyjaśnia schemat z poprzedniej strony .
W planach mam także zrobienie czegoś takiego, aczkolwiek chciałbym zrobić taki myk aby przy zamykaniu migalo kilka razy a przy otwieraniu tylko raz. chcialbym to zrealizować to na ne555 zeby było w miare tanio i prosto . Jesli się uda to podziele się schematem .
sobon no nie załamuj mnie przeczytaj cały temat od początku a na pewno dasz sobię radę i znajdziesz odpowiedzi na 99% ewentualnych pytań i niepewności.. W razie czego pisz na priv Powodzenia i pozdrawiam
mietekpl, Nie na siłowniki a na migacze
A migacze zapalają się na jakieś 1,5 sekundy chyba nie więcej.
mietekpl napisał/a:
W planach mam także zrobienie czegoś takiego, aczkolwiek chciałbym zrobić taki myk aby przy zamykaniu migalo kilka razy a przy otwieraniu tylko raz. chcialbym to zrealizować to na ne555 zeby było w miare tanio i prosto . Jesli się uda to podziele się schematem .
[ Dodano: Sro Maj 19, 2010 00:46 ] mietekpl, A masz pomysł jak to zrobić żeby mrugały raz przy zamykaniu a 3 przy otwieraniu czy tam na odwrót......
mi osobiście wydaje się, że można taki efekt uzyskać przez zamontowanie dwóch przerywaczy, po jednym na każdym kablu idącym od przekaźnika do + . Są przerywacze na których jest możliwość manualnego ustawienia częstości mrugania że tak powiem. Albo w sumie można zamontować tylko jeden przerywacz, warunek jest taki że kable do + od każdego przekaźnika muszą iść oddzielnie. Wtedy jeden będzie działał tak jak do tej pory, załóżmy przy zamykaniu, a przy otwieraniu mrugnie kilka razy.
no tak , mój błąd, aczkolwiek po twojej modyfikacji także na migacze .
Muszą być dwa przekaźniki bo kierunki nie mogą być zwarte, potrzebne jest sterowanie osobn prawym i lewy, bo jakbys wrzucil kierunek to swieciliby wszystkie.
Co do pomysłu to mam jeden, na symulatorze ewb teoretycznie działa, aczkolwiek musze kupić elementy i przetestować jak to wygląda na zywo.
Ogólny pomysł jest taki żeby zastosować układ czasowy ne555(dla f=0.5Hz), który będzie sterował przekaźnikam,
Teraz tak, trzeba wykombinować jak zrobić żeby przy zamykaniu działał sterownik z ne555 a przy otwieraniu normalnie, pomysł jest taki żeby zastosować pary diod prostowniczych i przy zmianie polaryzacji będzie działała dana część, obawiam się jedynie spadków napięcia, dlatego będzie trzeba to przetestować ewentualnie sprawdzić próg załaczenia przekaźnika.
Sam układ składa się z ne555, 4 diod, 2 rezystorów, kondensatora i oczywiscie dwóch przekaźników.
Koszt nie powinien przekroczyć 4zł + koszt przekaźników. Dziś lub jutro zakupie elementy i dam znać jak poszło .
W załączniku dodaje schemat, aczkolwiem jest jeszcze nie testowany na żywo a jak wiadomo elementy nie mają ch-yk idelanych więc "wynik" może być znacząco inny od tego zasymulowanego.
Jak przetestuje to dam znać .
Pzodrawiam.
Ostatnio zmieniony przez mietekpl Sro Maj 19, 2010 17:04, w całości zmieniany 1 raz
Dla mnie to już zbyt zaawanasowane Dziś znalazłem trochę czasu i udało mi się pomyśle zamotnować przekaźniki, kierunkowskazy ładnie mrugają W sumie zajęło mi to godzinke czasu, tyle że wcześniej przygotował sobie wszysztkie kabelki. Pozdr!
Ja musze poczekać az mina te wszystkie deszcze, bo nie mam się kiedy za to zabrać.
W kwesti w/w wspomnianego układu, zakupiłem już elementy i trzeba było zmienić troche wartości - czestotliwośc jest mniejsza niż ~2Hz, czyli zgodnie z oczekiwaniami. Niestety napotkałem na problem - jak układ załącza przekaźnik to już nie chce puścić :<. Aktualnie zastanawiam się jak rozwiązać ten problem , jak będa jakieś postępy to dam znać.
ps. Ten układ tylko pozornie jest skomplikowany, jeśli proadziłeś sobie z samymi przekaźnikami to z tym też dałbyś rade .
Pzodrawiam.
[ Dodano: Sro Maj 19, 2010 19:40 ]
Udało mi się wyeliminować w/w problem poniżej film podczas pracy układu:
Częstotliwość można regulować przez zastąpienie rezystora potencjometrem. Na filmiku(gdzies tak w polowie) widac zmiane rezystora i czestotliwosci. Sprawdze jeszcze czy sie nie nagrzewa przy dluzszej pracy. Do konca tygodnia postaram sie zlozyc to do kupy, jak wszystko ok to wtedy podrzuce jakies fotki, ostateczny schemat jesli ktos bylby zainteresowany takowym rozwiązaniem .
A czy ktoś wie może jak dodać sygnalizację dźwiękiem?
A co samo mruganie już ci się znudziło
Ja nie mam pojęcia i nie będe juz takiego moda robił. Zadowala mnie że wogóle coś jest....
Poszukaj na forum napewno coś znajdziesz Miłego grzebania
mietekpl, Nie bardzo rozumiem to elektryczne gadanie.... ze mnie elektryk raczej słaby.... Jak zrobisz to w aucie to może się kiedyś znajdzie czas na moda ale narazie inne rzeczy czekają....
Dziś udało mi się wszystko zmontować do kupy, pozostaje jedynie zrobić do tego jakąś obudowe, aczkolwiek nie mam pomyslu zupełnie. Przydałaby sie obduowa minimum 8x5x4, moze jakiś pomysły ?
Ostateczny schemat udostępnie dopiero jak upewnie się że wszystko działa poprawnie po zamontowaniu w samochodzie, ale to niestety dopiero za kilka dni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum