Wysłany: Pon Cze 21, 2010 17:50 GRUPOWE ZAMAWIANIE Z ZAGRANICY CZĘŚCI, AKCESORIÓW NA E-BAY
Moi drodzy!
Razem z kolega Lisus, wpadliśmy na przegenialny pomysł! związku z tym że w naszym pięknym kraju ciężko jest dostać jakieś akcesoria do naszych roverków padła nastepująca propozycja!
założenie nowego działu np ZAMÓWIENIA GRUPOWE
w tym dziale jak ktoś wynajdzie coś ciekawego na e-bayu do naszych roverków zakąłda temat nowy i wruzca link. my zapaleni roverkowicze oglądamy owe akcesorium, nie śpimy, nie jemy, zastanawimay się intensywnie czy kupić czy nie?. WKońcu po X czasie zbiera się grupa powiedzmy 5-6 roverkowiczów którzy sie zdecydowali na zakup!
no i teraz pole dla zarządu. może załóżmy jakies konto roverowe na e-abyu do takiego typu tranzakcji zagranicznych?
gdy juz konto będzie, osoba odpowiedzialna składa zamówienie, my od razu wpłącamy na hajs na konto do zarządu czy może nawet jakies specjalne na e-baya. osoba odpowiedzialna płaci, dostaje paczke i nam rozsyła oczywiście na nasz koszt wszystko.
myśle ze to dobry pomysł bo jakby każdy osobno zamaiwał to by mega wielkie koszty były z UK, a tak grupowe zamówienie, potem w polsce pocztą polska do naszych domków... a potem.... DO GARAŻUUUUU MONTOWAĆ:) =D
myśle że warto to przemyśleć!
dla smaczka wrzucam coś ciekawego:
Oczywiście popieram w 100% i dziwię się że wcześniej to nie powstało.
A co do zakupów, to jest na forum także sporo ludzi którzy jeżdzą co jakiś czas da UK i może mogliby jakiś zakup organizować od czasu do czasu, ale do tego potrzebne są chęci i ludzie którzy się tym zajmą
_________________ Ludzie szybko jeżdżą, bo nie mają wyobraźni... Ja zapi**dalam, bo umiem
Ja widzę jeden problem .... znalezienie osoby odpowiedzialnej .... my popieramy takie inicjatywy, ale nie będziemy w tym prywatnie uczestniczyli, a Klubu jako takiego i konta klubowego nie możemy z powodów prawnych i organizacyjnych w to angażować.
Co do samych zakupów, to były kiedyś robione akcje np. wspólnego kupowania oleju MTF, czy tez przywożenie zamawianych części z UK, ale to się odbywało prywatnie z wykorzystaniem forum i działało świetnie. Były to jednostkowe akcje i oddzielnego działu na forum w tym celu jest na obecnym etapie moim zdaniem zupełnie zbędne.
Proponuję założenie tematu w offtopicu w stylu: "Ciekawe rzeczy na e-bayu UK" (podobnie jak w dziale Car-Ałdio) i wrzucanie w to miejsce znalezionych rarytasów My taki temat przykleimy i wyróznimy, zeby był widoczny .. no problem. Jak odzew bedzie duży, to i dział można zrobić
Zacząłbym jednak, jak napisałem na wstępie, od znalezienia chętnego zaufanego do zakupów i rozsyłek późniejszych po kraju. Może ktoś z forum robi zakupy na e-bayu, jest obeznany i posiada niezbedne zaplecze (konto, login, pay-pal i co tam jest potrzebne) i jest gotowy pomóc, niech się odezwie w tym temacie A moze sami się za to weźmiecie ...
Brt, ja bym sie wzial ale jestem analfabeta językowym, i tak nasz ojczysty język wystarczająco już kalecze. w takim razie kto chce być NACZELNYM E-BAYOWICZEM?
olek997, widzę że skorzystałeś ze znalezionych przeze mnie "gadżetów" tego oczywiście jest więcej ,jak wspomniał Brt musiał by się znaleźć jeden odpowiedzialny z głową na karku,który mógłby to ogarnąć i takie zakupy można by zorganizować.Ja jestem jak najbardziej ZA.
zuber84cool, nawet gałke zakupiłem, wysałłęm przelew za granice zobacyzmy co z tego będzie, w anjgroszym przydpakdu strace 120zł a teog bym nie chciał;/ ale pietram sie bo w razie czego niemieckiego nie umiem;/ albo przyjdize kurier z paczką a nikogo w domu by nie było i co sie z nia stanie ? ja nie wiem. ale cóż ryzyk fizyk:)
olek997, widzę że skorzystałeś ze znalezionych przeze mnie "gadżetów" tego oczywiście jest więcej ,jak wspomniał Brt musiał by się znaleźć jeden odpowiedzialny z głową na karku,który mógłby to ogarnąć i takie zakupy można by zorganizować.Ja jestem jak najbardziej ZA.
No i o to chodzi, by ktoś się tego podjął i na pewno znalazło by się wielu chętnych na tego typu gadżety
_________________ Ludzie szybko jeżdżą, bo nie mają wyobraźni... Ja zapi**dalam, bo umiem
Lisus, no i przydałoby sie żeby ta osoba naprawde dobrze znała niemiceki i angielski.... bo bez teog w raize czeog ani rusz. przydałoby sie konto na paypalu bo to njabezpieczniejsze. z teog co wiem nie wszysktie konta bankowe realizuja przelewy miedzynarodowe. (mbank realizuje wiem bo dziś mialem debiut, a konto w mbanku jest darmowe także luz) no ktoś z głową na karku.
kasjopea, no przenież słońce no:) ja sie nie obrażę , ba! nawet jestem wdzęczny za słuszne sugestie!
zuber84cool, spokojnie kolego, ja iwme że awatar kasjopea, jest fascynujący i jakże głęboki no ale żeby od razu o członkach... =D
ale musisz przyznać fajnego miałem peniska dobra idę się kłaść i miłej nocy życzę a ty kasjo już się na mnie nie wyżywaj bo straciłem swojego peniska Pozdrawiam
Szczerze grupowe zamówienia to imo były ok jak kupowanie za granicą było egzotyką, w dzisiejszych czasach, gdy masz nielimitowany przepływ towarów w Unii nie widzę w tym sensu. Do zamówienia wystarczy ci konto na ebay i paypal i zwykła karta płatnicza z możliwością płacenia przez net (Inteligo, mBank) podpięta do PP. Paczka z reguły dochodzi szybciej niż krajowa
Dzięki temu towar masz szybciej i jest mniejsza szansa, że czyjeś lepkie rączki zgarną przesyłkę (miałem tak swego czasu właśnie jak zamawiałem parę sztuk dla znajomych - na szczęście sklep był w porządku i wysłał jeszcze raz).
Szczerze grupowe zamówienia to imo były ok jak kupowanie za granicą było egzotyką, w dzisiejszych czasach, gdy masz nielimitowany przepływ towarów w Unii nie widzę w tym sensu. Do zamówienia wystarczy ci konto na ebay i paypal i zwykła karta płatnicza z możliwością płacenia przez net (Inteligo, mBank) podpięta do PP. Paczka z reguły dochodzi szybciej niż krajowa
Dzięki temu towar masz szybciej i jest mniejsza szansa, że czyjeś lepkie rączki zgarną przesyłkę (miałem tak swego czasu właśnie jak zamawiałem parę sztuk dla znajomych - na szczęście sklep był w porządku i wysłał jeszcze raz).
Zgadzam się. Zresztą znając realia i tak skończyłoby się na słomianym zapale. Vide wspólne zamawiane dywaników na Rimmerbros. Zapaliło się kilkanaście osób a jak przyszło co do czego, to większość zaczęła się wycofywać. W końcu zamówiłem sam - i tak wyszło taniej i szybciej niż w przypadku krajowych zakupów u co poniektórych sprzedawców.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum