Ja bym jednak obstawiał tę pompę...
Kiedyś u wujka w Renault 19 mieliśmy podobną przygodę. Od jakiegoś czasu samochód coraz bardziej słabł, przerywał, w końcu zaczął gasnąć, czasem nie odpalał itd.
Pojechał do jakiegoś mechanika zbadać pompę, powiedzieli mu że ok.
Sprawdziliśmy wydech, wywaliliśmy katalizator, wymieniliśmy wszystkie filtry, świece, przewody, rozebraliśmy i przeczyściliśmy całą listwę wtryskową i wtryskiwacze (cholera, ile tam się syfu zbiera to nawet sobie nie zdajecie sprawy! pół przekroju listwy to był syf), zaczęliśmy sprawdzać komputer, oprócz tego chcieliśmy wywalić EGR... to wszystko nic nie dało. Ręce już nam opadły.
Dla świętego spokoju wymieniliśmy pompę i w ogóle inne auto się zrobiło. Wszystkie problemy ustąpiły natychmiast.
_________________ Rover 420 Si Lux '96 bez gaziuuu
wcześniej PoldoRover 1.4 MPi "Adrenaline" 105,5 KM
Wtyczka przy komputerze, taka duża, szeroka z miliardem kabelków
Sprawdź te wtryskiwacze i koniecznie te złączki do nich, u mnie kiedyś też mechanicy połamali i czasem na dołkach jedna wyskakiwała...
już wiem co to... rozrząd ... jak mi się ostatnio akumulator rozładował to 2 razy na "pych" paliłem i przestawił się na pasku chyba... bo od tego czasu się tak dzieje.....;
Trochę to dziwne, żeby o jeden ząbek przeskoczył i tak się zachowywał.
Dużo samochodów jeździ z przestawionym rozrządem i nikt nawet nie zauważa, dopóki się nie rozbierze.
Żeby nie być gołosłownym moja siostra niedawno kupiła VW, zaprowadziliśmy na wymianę rozrządu - przestawiony o 1 ząbek. Nic się z autem nie działo.
Potem ja zaprowadziłem swojego i się okazało, że był o 1 czy 2 ząbki przestawiony i też nic się nie działo złego, poza tym że już przed kupnem na jeździe próbnej wyczułem, że w dolnym zakresie obrotów jakiś taki mulasty jest, ale w górnym było ok, a właściciel mi wmawiał, że mi się wydaje i że wszystko ok. A jednak miałem rację. Teraz o wiele lepiej przyspiesza.
W każdym razie sprawdź i będzie wiadomo.
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 20:13
chomik1948 napisał/a:
sprawdzałem... jest oki... iskra na świecy jest...
Jeszcze pozostaje zapchany wtrysk...
Ale nie wiem jak to sprawdzić.....
Iskra mimo że jest może być za słaba.Dlatego najlepiej sprawdzić jej wielkość w porównaniu z trzema pozostałymi.Powinna mieć kilka centymetrów!Najlepiej włożyć do fajki śrubę tak by z niej wystawała i trzymać blisko korpusu silnika.Zapalić i pomału oddalać aż do zaniku iskry.
Wtedy gdy będzie miała co najmniej 2-3 cm będzie ok.
Pozdrawiam
Waldek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum