Typ: VVC Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1997
Witajcie
Dla ciekawych tematu, a pewnie paru ludzi się znajdzie... bo w końcu dach to podstawa.
Jako że mój dach wymaga wymiany. Przetarcia i parę dziurek po poprzednim właścicielu.
Poprosiłem mojego mechanika bo często i gęsto jeździ na wyspy aby przytargał mi dach do mojego MGF.
No i dziś do go dostałem. Jestem mile zaskoczony. Wykonanie bardzo dobre patrząc na szwy i wykończenia. Materiał jest grubszy niż ten z dachu na aucie. W miejscach gdzie jest rama dachu są zrobione wstawki z dodatkowego materiału.
Jako że na komplet składa się jeszcze sekcja z szybą to co napisać mogę że jest zrobiona jak w oryginale czyli na zamek i rzepy. no teraz tylko czekać na termin u tapicera mam na styczeń ale też napiszę co i jak wyszło.
Jako że dachy do MGF w Polce u tapicerów osiągają ceny kosmiczne przynajmniej w tych firmach jakich się pytałem od 2500zl do 5800zl plus robocizna...
Stan na dziś to cały dach z szybą to koszt około 1000zł, tapicer za robotę bierze około 500zl.
Dla zainteresowanych mogę podać adres Firmy w Angli.
Pozdrawiam
Marcin
PS. Może nie każdy wie ale dachów do MGF są dwa rodzaje. Inaczej są szyte. Przeważnie auta po 98 roku mają nowy dach ale na przykładzie mojego auta w roku 97 sporadycznie już zakładano nowe dachy. Poznać je idzie bardzo prosto. W firmie co zamawiałem bez dodatkowych kosztów zrobią nowy lub stary dach. A żeby było ciekawiej jest opcja innych kolorów dachu ale już za 25funtów więcej...
Małe info dla ciekawych, dziś odebrałem auto od tapicera Robocizna też nie wyszła drogo do tego wymiana wszystkich uszczelek w dachu. Tapicer bardzo pochwalił firmę która uszyła ten kaptur bo pasował idealnie i nie było kłopotów.
Dla bardziej ciekawskich mogę przesłać zdjęcia ale za około 2 tygodnie jak auto dostane od mechanika.
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez Xao Sob Sty 29, 2011 13:54, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Gru 17, 2010 18:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 60 Skąd: Krapkowice
Wysłany: Pią Gru 17, 2010 21:20
Witam
dzwoniłem do firm od Katowic aż po Żagań. Jako że jestem z Opolskiego a wizja jazdy na drugi koniec Polski nie była w planach... choć był miły Pan z firmy z Wrocławia ale jego propozycja za 3800zł za zrobienie dachu z montażem mnie raczej nie satysfakcjonowała.
Nie wiem skąd są takie ceny i dlaczego, wiele firm z którymi rozmawiałem w Polsce
sprowadza te dachy z Niemiec i chyba wiem jaka to firma robi bo też ogłasza się na stronach ebay de. Ale ja tam Niemca nie chce mieć w brytyjskim aucie
A tapicera znalazłem u mnie na mieście jak się znowu okazuje to szuka się po całej Polsce a pod nosem jest
pytałem wielu ludzi z moich okolic i są zadowoleni z usług tej firmy.
Też tam będę robił fotele, kierownice jaki boczki, mieszki. Tak też dam znać co i jak. Ale oglądając obszycie kierownicy i zrobione w tej firmie fotele byłem pod wrażeniem.
Wiem pewnie wielu ludzi powie że to mania ale chcę moje MGF doprowadzić do w miarę przyzwoitego staniu mimo iż auto ma swoje 13 lat... ale co tam mimo iż paliwo u mnie jest po 4,99 to nie zrezygnuję z mojego wariata
ja też aktualnie pracuje nad swoim dach nie wymaga wymiany, bede wymieniał natomiast tylna szybe.
Te dachy to Sonnenland, nie są najtańsze ale są to najlepsze dachy śwata, TapWid na pewno takie dachy montuje i robi to bardzo dobrze (okolice lublina).
Ale jesli bedziesz zadowolony z tej drogi jaką wybrałeś to ok:)
Wysłany: Sob Gru 18, 2010 00:56
Witajcie
tak dokładnie to firma Sonnenland... i te dachy sprowadza chyba każdy tapicer no chyba że to jakiś kozak i sam robi ale wtedy to może różnie być. U mnie na dachu jest naszywka MG Rover Parts... co do szyby to jak wymienię cały dach to zostanie mi szyba ze starego dachu która jest w bardzo dobrym stanie.
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 10:45
Witajcie...
Hmm jak to człowiek uczy się ciągle czegoś nowego. Dziękuje i doczytam więcej w temacie materiałów. Jak tylko dziś pozwoli mi czas to zrobię parę zdjęć temu mojemu który otrzymałem z Anglii.
Ja mam materiał na dach od poprzedniego właściciela i dokupiłam folię wysokoprzezroczystą, teraz szukam kogoś kto mi zrobi dach za mądra cenę, bo dzwoniłam do kilku prawdziwków i za samą robociznę z moim materiałem chcą ok 2000
Szczerze to jeszcze nie ma czym sie chwalić bo jest porozkrecany.kupilam auto w oplakanym stanie , poprzedni wlasciciel pseudo mechanior szpenior przerobil co bylo mozliwe w tym aucie i zdemontowal nawet linke predkosciomierza. Teraz siedze i oklejam tapicerke.
Wysłany: Nie Gru 26, 2010 19:56
Witaj
Z tego co wiem to w Żaganiu jest firma co szyje dachy, gadałem z nimi jakiś czas temu. I chcieli coś około 2 tyś. ale z ich materiałem i oczywiście też jest w tym już szyba, można by się zapytać czy jest jeszcze jakaś opcja. Określili za to czas pracy na około 8 godzin i po tym czasie można wyjechać już z nowym dachem.
Ja od mojego tapicera słyszałem że nikt już nie bawi się w ręczne szycie bo im się to nie opłaca i wolą ściągnąć gotowy kaptur i tylko go wstawić na ramę. Z tego co wiem to sobie większość tapicerów ściąga takie gotowe kaptury z jakieś firmy z Niemiec...
Pozdrawiam
Marcin
PS. jest też tapicer we Wrocławiu Pan zna się na rzeczy ale u niego dach okolo 3k zł.
Witajcie,
no i w moim MGF-ie właśnie strzeliła tylna plastikowa szyba. Może ktoś z Forumowiczów wie, gdzie można ją kupić i czy w ogóle wymienia się całą szybę?
Mieszkam w Warszawie.
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 16:25
Witajcie
Co do szyby to wymieni prawie każdy tapicer samochodowy. Można wszyć nową koszt od 300zł w górę.
Ja mam szybę jeszcze z mojego starego dachu i chyba da radę ją wszyć do innego dachu. jest jeszcze oryginalna a szkoda mi ją wyrzucać może komuś się przyda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum