Jestem po własnoręcznej wymianie i... nie było łatwo, wręcz masakra! Mimo, że autko mi się podoba to większość prac trzeba okupić ogromną ilością czasu i potu z racji nietypowych rozwiązań, a mam za sobą już trochę doświadczenia z nim.
W tym modelu jak pisali koledzy termostat jest w obudowie, za chłodnicą. Należy od góry zdjąć kopułkę, przykręconą 3 śrubami, typu gwiazdki. Udało mi się odkręcić jedną, w kolejnej a dokładniej w jej łebku został mi fragment klucza, całkowicie uniemożliwiając już odkręcenie śruby a klucze nowe Yato. Do ostatniej śruby nie ma całkowicie dojścia gdyż przeszkadza fragment obudowy pompy wody, taki trzpień w kierunku 3ciej śruby, tak iż trzeba jakiś specjalistyczny króciutki klucz.
Nie pozostało mi nic innego jak odkręcic przewody olejowe do całej obudowy termostatu/chlodnicy, odpiac wszyskie weże chłodzenia i wykręcić cała w.w. obudowe. Wg. mnie to nienormalne rozwiązanie, a wszystko robiłem dwa razy bo stara uszczelka puszczała i trzeba było wymienić na nową. Tam jest taki nietypowy oring gumowy robiący za uszczelkę.
Więc radziłbym zarezerwować cały dzień na wymiane termostatu... chyba, że tak jest tylko w moim modelu
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Sie 2012 Posty: 52 Skąd: k/Lublina
Wysłany: Sro Paź 17, 2012 20:32
Witam
Czy posiada ktoś zdjęcie z lokalizacją termostatu w rover 25 tdi 2001 r.?
W silniku upakowane jest wiele rzeczy i nie mogę dojść.
Wydaje mi się, że w tym silniku termostat jest za alternatorem w metalowej
obudowie na cztery śruby.
W obudowie termostatu wkręcony jest czujnik temperatury(?).
Jeszcze go nie wymieniłem, bonie wiem jak dostać się do dolnej śruby
obudowy.
Słyszałem, że termostat może być na wężu od chłodnicy?
Pozdrawiam.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Sie 2012 Posty: 52 Skąd: k/Lublina
Wysłany: Nie Paź 21, 2012 17:35
Zrobiłem zdjęcie trójnika, który jest na wężu od chłodnicy.
Czy to może być termostat?
Może jednak on jest osłonięty metalową obudową i przykręcony
do obudowy silnika?
Słabo widać, ale patrząc od chłodnicy to wypada za alternatorem
(za tymi dwoma śrubami na środku zdjęcia).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum