Pasować będzie, pytanie tylko ile na nim pojeździsz, i czy już nie ma luzów.
Czy warto ryzykować oceń sam. Nowy masz np tu http://allegro.pl/wahacz-...1584428557.html
sprawdzony sprzedawca i produkt, a cena chyba najniższa za teknorota
popieram przedmowce.Takie czsci nalezy wymieniac na nowe a nie uzywki.Pozorna oszczednosc,niedawno sam wymienialem ,kupilem teknorota najlepsze opinie posiada
a ja daję regenerować sworznie. Regenerowałem w R200 i było bajeczka 300pln za oba razem z geometrią, zrobiłem jakieś 20 000km na tym i żadnych problemów. Teraz mam zamiar zrobić R75 jeszcze nie znam ostatecznej ceny ale ponoć podobnie to ma wyjść a nawet gdyby tam nie to mechanik wozi do regeneracji i ma to kosztować po 250-270 za wachacz w tym geometria.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 18:19
Regeneracja,owszem,jak się ma własne części po wymianie.
Jednak co ma związek z zawieszeniem,układem kierowniczym i hamulcami nie powinno być zastępowane używkami. Moje wieloletnie doświadczenia udowodniły,że to pozorne oszczędności.Różnica kilkudziesięciu zeta,a zysk ewidentny na przebiegu.
Używane dobre są wszystkie części nie wpływające na bezpieczeństwo.
Regeneracja,owszem,jak się ma własne części po wymianie.
To przecie oczywista oczywistość
Jak bym miał dostać jakieś krzywe obce wahacze to by mnie chyba skręciło.
MG TF 160 srebrny pocisk
Tyle zapłacisz za nowy. Opłaca się bawić w regeneracje.
Pokaż gdzie, bo ja najtańszy znalazłem za 320. A geometrię trzeba ustawiać, nie słyszałem jeszcze od żadnego mechanika żeby nie trzeba było (wahacze nie są przecież identyczne w 100%).Poza tym wolę na własnych oponach nie sprawdzać czy trzeba czy nie, ustawiam zawsze jak grzebię poważnie przy wahaczach
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 16:05
sknerko napisał/a:
Pokaż gdzie, bo ja najtańszy znalazłem za 320
Jak poszukasz to by się znalazło.
sknerko napisał/a:
A geometrię trzeba ustawiać, nie słyszałem jeszcze od żadnego mechanika żeby nie trzeba było (wahacze nie są przecież identyczne w 100%)
Można i tez ustawić od razu i z tyłu. Tak na serio to wahacz wchodzi w to samo miejsce i nie ma możliwości przestawienia się przy demontażu. Szybciej bym powiedział że trzeba robić zbieżność kiedy rozepniesz zwrotnicę z Mac Personem. Pewnie jak dawno nie była robiona zbieżność to i tak się rozjechała trochę przez nasze wspaniałe dziury, więc może i warto ustawić.
Pewnie jak dawno nie była robiona zbieżność to i tak się rozjechała trochę przez nasze wspaniałe dziury, więc może i warto ustawić.
No i to jest pewnie głównym powodem że za każdym razem słyszałem że mam jechać na zbieżność.
MG TF 160 srebrny pocisk
Pomógł: 14 razy Dołączył: 08 Kwi 2008 Posty: 301 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 18:04
Koledzy, jak czytam ostatnio posty to wychodzi, że płyn w układzie sprzęgła zmienia się ze trzy razy w miesiącu, geometrię kół ze dwa razy w roku. Trochę osobiście mnie to śmieszy, i nie uważam że przy wymianie wahaczy trzeba było by robić geometrię, a że mechanik mówi to inna sprawa, chłop chce zarobić, a pewnie i tak dobrze tej geometrii nie ustawi. Takie jest moje zdanie, a co do zbieżności to i wykładowców z radomskiej politechniki. Pozdrawiam.
Koledzy, jak czytam ostatnio posty to wychodzi, że płyn w układzie sprzęgła zmienia się ze trzy razy w miesiącu,
Ciekawa teoria :} a kto tak ci powiedział.
_________________ --------------------------------------------------------------------
Jest MG TF Xpover gray - srebrna strzała
Jest i Rover75 -złota strzała
Wysłany: Nie Cze 30, 2013 09:04
Ja bym polecał jednak robienie zbieżności. Pół roku temu robiłem, ostatnio wymieniałem wahacz i pojechałem do tego samego gościa i co: 6mm. A to już dużo.
Więc po takich zabiegach nie ma co żałować tych 50 zł i dłużej cieszyć się oponami:)
Pomógł: 14 razy Dołączył: 08 Kwi 2008 Posty: 301 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Cze 30, 2013 10:44
Artamati, nikt mi nie powiedział tego, tylko poczytaj posty o pompkach i sprzęgłach to zobaczysz co tam wypisują. Lekarstwem na bolączki sprzęgła jest jego permanentane odpowietrzanie i wymiana płynu. Co post to porady "czy płyn masz czysty" Cztery lata na jednym jeździłem i było ok. (pompka z bmw). Co do geometrii 5 lat jej nie robiłem (lewy wachacz raz wymieniany, prawy 3 razy, łączników stabilizatora to nie liczę) i jakoś opon mi nie cięło. Ale to oczywiście wybór indywidualny. A co do zbieżności za 50 zł, (to chyba jaka cena taka zbieżność)
Co do zbieżności - trzeba ją robić po wymianie wahacza i nie ma co tu dyskutować - przykład u mnie robiłem prawy wahacz jakiś rok temu nie zrobiłem zbieżności - samochód ściąga, opony się źle ścierają.
Rozmawiałem ze specami (zaprzyjaźnionymi od wieków) i mówią że zawsze trzeba, zawsze są minimalne różnice i potem tak jest jak u mnie - nie dziwi ich to i radą się wybrać do jakiego warsztatu i ustawić co trzeba.
Oczywiście wcześniej nic mi nie ściągało było cacy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum