Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 42 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sro Cze 01, 2011 20:48 [216si 1996r.] piszczenie w czasie skręcania
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witajcie Drodzy Forumowicze. Ostatnio podczas parkowania zauważyłem dziwny pisk pod maską. Mianowicie podczas parkowania i skrętu kierownicą tak o 45stopni słyszać piszczenie spod maski. Pojechałem do mechanika i polecił mi skręcić kierownicą maksymalnie i wtedy podobno pompa dostaje ekstra ciśnienie i może się przedmuchać. Po skręceniu pisk ustaje ale niestety tylko na kilka minut. Takiego odgłosu nie słyszę w czasie normalnej jazdy tylko podczas parkowania. Czy takie objawy mogą wskazywać na koniec pompy wspomagania? nie chciałbym wymieniać pompy nie mając 100% pewności... Na początku myślałem, że mam mało płynu(był na granicy minimum) ale po dolaniu dalej piszczy. Miał ktoś z Was taki problem?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 01, 2011 20:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Hmm.... może hamulce piszcza. Też tak miałem, że podczas skrętu, a w późniejszym stadium podczas jazdy prosto piszczało (nie hamując). Nie mogłem dojść co to. Po rozkręceniu zacisku, wyczyszczeniu klocków, całej rdzy, nasmarowaniu pisk ucichł. Działo się to dopiero po jakis 2-3 km(piszczenie) ... przepatrz hamulce - kiedy tam zagladałeś
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 42 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sro Cze 01, 2011 21:05
kurcze ale piszczy tylko przy ruszaniu kierownicą.... jak rano ruszam to jest ok. a ja chwile pojezdze to jak stanę w miejscu i pokręcę delikatnie kierownicą to piszczy. No i tak jak mówiłem jak skręcę na maksa kierownicą i przepcha się trochę pompa to przez jakiś czas nie piszczy. a hamulce wymieniałem tył 2 tyg temu a przód był sprawdzany i jeszcze z pół roku pojeżdzę;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum