zakupilem opony bieznikowane cztery sztuki po 90 zl bede je zakladal czwarty sezon spisuja sie w zimie rewelacyjnie wygladaja jak nowe pomimo 40kkm zrobionych w zimie jedyny mankament to sa bardzo glosne a poza tym sa super
a ilu z was założyłoby opny 195 a ilu 205? Do póki nie kupię opon to będę się zastanawiał. Cienkie opony dobre są na śniegi a jak ja mieszkam w mieście i w większości tego śniegu jest mało to tylko 205.
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Sro Paź 12, 2011 15:47
markozalko napisał/a:
a ilu z was założyłoby opny 195 a ilu 205?
zdania są podzielone u oponiarzy, ja daje zawsze na zime rozmiar węższe,jak latem jeżdze na 205 (jak zaleca producent) to zima 195, można powiedzieć że auto wtedy jest troche cięższe
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
ja natomiast zawsze stosuję takie same rozmiary - w r75 na zimę też kupiłem 205, mimo że są zdecydowanie droższe...
Dokładnie tak jest, na sztuce jest różnica 100 zl. W sumie za 4 szt. 400 zł byloby w kieszeni ale jakoś się uparłem na 205. Na tych węższych śmiesznie jakoś wygląda samochód.
Dokładnie tak jest, na sztuce jest różnica 100 zl. W sumie za 4 szt. 400 zł byloby w kieszeni ale jakoś się uparłem na 205. Na tych węższych śmiesznie jakoś wygląda samochód.
Czy ty naprawdę optycznie dostrzegasz różnicę między 195 a 205 to tylko 1cm
Ja miałem zimowe 205/55/16 i właśnie zmieniam na 195/65/15 bo jakoś zimą lepiej mi się jeździ na 15. A za szeroka opona źle się sprawuje w koleinach
No i znów mi ktoś namieszał w głowie No ja różnicę widzę mimo że jest mała, lecz mnie najbardziej cena interesuje tych 195. Zaoszczędziłbym ale jak mam się denerwować że mam cieńsze koła.....Sam nie wiem.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Mar 2011 Posty: 51 Skąd: Budzyń
Wysłany: Sob Paź 15, 2011 07:47
sash997 napisał/a:
jak dla mnie bieżnikowane to totalne dno...zdarza sie że bieżnik odpadnie:)
sash997 Ty chyba nie wiesz co piszesz! Jeździłeś obecnie na bieżnikowanych? Odpadł Ci bieżnik? Ja w zeszłym roku skusiłem się na takie i dzisiaj nie powiem złego słowa o zimówkach bieżnikowanych. Kilku moich znajomych też kupiło bieżnikowane zimówki i jakoś nikt nie narzekał, nikomu bieżnik nie odpadł, a wręcz większość twierdzi, że w przyszłości również zakupi takie same. Jeden z moich kolegów kupił sobie komplet letnich bieżnikowanych - choć ja akurat letnich bym nie kupił - i także jest bardzo zadowolony. Ja - broń Boże - nikogo nie namawiam na zakup opon właściwie nie bieżnikowanych a regenerowanych bo to jest każdego osobista decyzja, ale wkurza mnie powielanie stereotypów z przed 20 lat przez ludzi, którzy tylko o czymś słyszeli a nie mieli bezpośrednio z tym styczności.
_________________ R75 2.0 KV 1999r automat gaz
Mitsubishi Eclipse 2.0 1992r - było
No i znów mi ktoś namieszał w głowie No ja różnicę widzę mimo że jest mała, lecz mnie najbardziej cena interesuje tych 195. Zaoszczędziłbym ale jak mam się denerwować że mam cieńsze koła.....Sam nie wiem.
Jest nie tylko cieńsza ale i niższa, ja widzę różnicę gołym okiem.
ale takie coś nie było by raczej dopuszczone, gdyby odpadało... spedawca pisze ze opony posiadają wszystkie atesty i certyfikaty potrzebne do dopuszenia te opony do sprzedaży.... ale ogólnie raczej mi chodzi o włściwości jezdne czy ktoś kupił zimówki bieżnikowane i czy one sprawdziły sie podczas zimy
_________________ kupiłem, pojeździłem, popsułem, naprawiłem..... i to wszystko dzięki wam:):)
Wysłany: Sob Paź 15, 2011 12:35
Tak Oczywiście! Jeździłem całą poprzednią śnieżną zimę Mitsubishi Eclipse na oponach bieżnikowanych - regenerowanych. Żadnych problemów z wyważeniem i jazdą nie zanotowałem. Niektórzy zanjomi nie chcieli uwierzyć że to nie jest opona prosto z fabryki tylko po regeneracji. Kilku kolegów - jak pisałem powyżej- także skusiło się i zakupiło opony zimowe bieżnikowane i żaden nie narzekał. A ceny są atrakcyjne i im bliżej zimy będą wzrastać. Tak było przynajmniej w zeszłym roku jak obserwowałem ten segment. Nie namawiam bo nie mam w tym żadnego celu ale rzeczowo odpowiadam na Twoje pytanie Kupiłem, jeździłem, byłem zadowolony, sprzedałem auto i teraz przed sezonem odsprzedałem cały komplet opon praktycznie niezauważalnie zużytych.
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Sob Paź 15, 2011 22:07
SlawekG napisał/a:
sash997 Ty chyba nie wiesz co piszesz!
wiem co pisze bo widze czasem te opony i słysze klientów,nie powiem bo zdarzaja sie też zadowoleni, ale wyobraź sobie- jedziesz z dużą prędkością lub po śliskiej nawierzchni i odkleja sie bieżnik... miałem 2 takie przypadki gdzie sie odkleił , na szczęście nikomu sie nic nie stało i auta całe, ja tam nie ryzykuje z odnawianymi oponami ale jak ktoś chce niech kupuje
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Wysłany: Nie Paź 16, 2011 05:47
sash997 napisał/a:
ale wyobraź sobie- jedziesz z dużą prędkością lub po śliskiej nawierzchni i odkleja sie bieżnik...
Zimą raczej nie jeździ się z dużymi prędkościami a - jakbyś wczytał się w to co wyżej napisałem - na letnie bieżnikowane bym się nie skusił. I to właśnie ze względu na to, iż latem jeździmy z większymi prędkościami. A tak a propo to pewnie i nowe opony potrafią pęknąć, przebić się w czasie jazdy czy się rozlecieć z powodu np wady produkcyjnej. Efekt pewnie podobny lub gorszy od opisanego przez Ciebie powyżej. Tak jest ze wszystkim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum