Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam, niedawno samochód kupiony, właściwie dopiero go poznaje od strony technicznej. aktualnie największą bolączką są wypadające szyby przednie tj gdy szybę opuszczam a potem podnoszę to wypada ona z gumowych prowadnic i wychodzi bokiem, według mnie problemem jest opadający przód szyby, lecz nie wiem jak go wyregulować bądź ostawić. wczoraj rozebrałem boczki i wyciągnąłem cały mechanizm, na pierwszy rzut oka wygląda ok, został przesmarowany, następnie zamontowany lecz problem nie ustąpił, co może być przyczyna?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 22, 2012 13:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja miałem taki sam problem w prawych przednich drzwiach, jak zasuwałem szybę to szla trochę po skosie (jej przednia cześć szla nizej niz tylna) i pod koniec lekko wyskakiwała z prowadnicy na zewnątrz, pomagało jej naprowadzenie reka z zewnatrz samochodu - oczywisce bez pomocy drugiej osoby nie bylo mowy.
Ściągnij tapicerkę i sprawdź czy nie poluzowały sie śruby mocujące cały mechanizm elektrycznych szyb (4 albo 5 śrub jeśli dobrze pamiętam). Bardzo ważne żeby byly dokładnie w miejscach fabrycznego dokrecenia. U mnie bylo widac po sladach na lakierze gdzie byly oryginalnie. Wystarczy ze przesuna sie o 2-3mm od orginalnego miejsca i taki bedzie efekt.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 157 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sro Mar 28, 2012 08:29
Jeżeli masz szybę czołową i boczne nie oryginalne,to można podejrzewać ,że auto jest po "ciężkich przejściach".Czołowa szyba nawet jeśli jest wstawiona inna to chyba jej nie opuszczasz - natomiast boczne od hondy civic mają minimalnie inny profil co powoduje wyskakiwanie szyby z prowadnic.
Radzę przynajmniej narazie jedną szybę zakupić na szrocie lub allegro oryginalną od rovera i po wymianie problem powinien zniknąć.
[ Dodano: Sro Mar 28, 2012 09:29 ]
zakładam ,że mechanizm podnoszenia i opuszczania szyby jest sprawny.Przyjżyj sie mu uważnie ,bo jak jest pogiety lub nosi ślady prostowania to lepiej rówież jego wymienić.
_________________ ...pędzą konie po betonie w szarej mgle...
Wysłany: Sro Mar 28, 2012 18:03
Napewno to nie są oryginalne szyby rovera -mozesz jeszcze odczytać napisy z oryginalnej szyby w czyimś aucie i porównać ze swoimi .Być może któreś z oznaczeń cyfrowych będzie identyczne.To mogło by sugerować ,że szyba ma identyczne rozmiary jak roverowe.
z praktyki.
po prostu spora część hatchbacków (o ile nie wszystkie), które widziałem tak miało. przed słupkiem B szyby sicursiv, z tyłu splintex. raczej mało prawdopodobne, żeby wszystkie miały tak samo wymieniane, zwłaszcza na zgodne rocznikowo szyby
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wysłany: Pią Mar 30, 2012 09:01
Być może, że masz rację.Do końca jednak mnie to nie przekonuje.Kto wie czy nawet w fabryce nie popełniono jakiegoś nadużycia wstawiając takie szyby.Ja wolę sie kierować zasadą,że szyby w samochodzie powinny być sygnowane logo fabryki.W przeciwnym razie mam podejrzenie o zdarzeniach mniej lub bardziej poważnych jakie mogły auto spotkać.
Do mniej poważnego zdarzenia zaliczam np; wybicie szyby przez włamywacza w celu kradzieży radia co mnie zreszta spotkało.
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 01 Mar 2012 Posty: 114 Skąd: Ząbki
Wysłany: Pon Kwi 02, 2012 13:21
sTERYD napisał/a:
z praktyki.
po prostu spora część hatchbacków (o ile nie wszystkie), które widziałem tak miało. przed słupkiem B szyby sicursiv, z tyłu splintex. raczej mało prawdopodobne, żeby wszystkie miały tak samo wymieniane, zwłaszcza na zgodne rocznikowo szyby
Sedany też tak mają. A przynajmniej mój:) I też mi jedna wypada
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum