Wysłany: Nie Lip 15, 2012 13:27 [Polonez 1.4] Olejowy dylemat
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1995
Witam, od pewnego czasu jestem posiadaczem Poloneza z silnikiem Rovera. Nadszedł czas wymiany oleju w moim autku. Samochód od nowości jeździ na Mobilu 5W40 czyli pełnym syntetyku, wiem, że na pewno zostanę przy pełnym syntetyku mam jednak dylemat pomiędzy dwiema markami. Dalej ten Mobil czy może Quaker State 5W40 ? silnik ma przejechane 230tyś i jest w stanie BDB, jednak słyszałem, żeby do starszych samochodów nie lać olejów ,,lekkobieżnych" bo może coś się rozszczelnić. Którą opcję radzicie wybrać ?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 15, 2012 13:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Olej lekkobieżny to 0w30, 5w30. Syntetyk mobila jest dobrej klasy, ale polecam castrol który jest o klase wyżej, sam jeżdżę na 5w40, a jeśli zaczyna zwiększać się pobór oleju polecam vavoline 10w40.
od wyjazdu z fabryki mój poldas jeździł na Lotosie półsyntetycznym i żyje do dziś pali na dotyk i nie spala oleju wcale
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum