Wysłany: Wto Paź 23, 2012 08:36 Ładowanie zdjęć na forum przez IMG - obciążenie
Witam,
Ostatni czasy strona dostała implementacji czegoś, co powoduje że zdjęcie zawarte w [IMG] po kliknięciu jest powiększane.
Z jednej strony dobre, ale z drugiej trzeba pobrać najpierw to duże zdjęcie, potem system je przeskalowuje na mniejsze co mocno obciąża przeglądarkę i przy większej ilości zdjęć strasznie się robi...
Nie dało by rady coś z tym zrobić? Np. generowanie przez system jednak mniejszych zdjęć zamiast skalowania a potem pokazywanie tych o wyższej rozdzielczości.
Ja stosowałem sztuczkę z odnośnikiem URL który wskazywał na zdjęcie dużej rozdzielczości a na forum w IMG dawałem małe zdjęcie poglądowe.
Działało to dość szybko i moim zdaniem przyjemnie.
Ale co myślą o tym inni? Pokazanie szczegółów na kilku zdjęciach już powoduje problem z lądowaniem strony, przykład mojego tematu:
http://forum.roverki.eu/v...p=755742#755742
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Wto Paź 23, 2012 08:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Najlepiej jak by było zamiast skalowania 2 obrazki, jedno widoczne w temacie i drugie po naciśnięciu.
Pierwsze oczywiście minimalne, aby ważyło jak najmniej, dopiero po kliknięciu by się otwierało drugie w pełnej rozdzielczości.
Widzisz, ja kiedyś tam samo jak tumbnail robiłem, ale zmieniło się trochę na forum i już nie hula do końca
MaReK napisał mi że robi ale czasu brak, więc będzie lepiej miejmy nadzieję
P.S.
Mam do Ciebie prośbę, możesz zmierzyć mi średnicę koła pasowego po którym chodzi pasek od sprężarki klimatyzacji?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum