Z tego co pamiętam w IC nie mają sworzni do dieseli.
nie będę się sprzeczał na ten temat bo nie wiem czy w IC nie mają sworzni do diesli ale kupowałem tam osobiście i pytanie o rodzaj silnika padło.
Gonia napisał/a:
marcin316 napisał/a:
Gonia napisał/a:
Niekoniecznie. Może dobrali tak pasujący sworzeń w IC
Dobry mechanik powinien bez problemu wyłapać źle spasowany sworzeń i odmówić montażu a jeśli już to zrobić to przy wiedzy i na odpowiedzialność właściciela.
Chyba, że poprzedni mechanik stwierdził, że wahacz jest rozklepany (bo ma za duży otwór) i wymienił go na wersję z wersji benzynowej... a zwrotnica została od Diesela.
aktualna sprawa dotczy prawej strony- ona wtedy była ok, wymieniałem tam sworzeń asekuracyjnie. wahacz nie był rozklepany i sworzeń był do diesla(wg pracownika IC) bo przy awarii lewego koła od razu kupowałem sworznie na dwie strony. Gdyby jednak mechanik kupił kolejny sworzeń, bo zakupiony przeze mnie nie pasowałby, to na pewno bym o tym wiedział. Tym bardziej że wcześniej była ustalona cena za wymianę i przy odbiorze taką właśnie zapłaciłem. Nie wierzę że mechanik dał mi inny sworzeń gratis. Kolejna sprawa- znam sie z mechanikiem od dawna i tylko on naprawia moje auta (przeważnie zimą kiedy nie chce mi się samemu robić)i za każdym razem gdy coś niespodziewanego wychodzi podczas naprawy jestem o tym informowany
Wracając do tematu-chcialem sam zakupić dobre części ale z braku czasu zdalem sie na mechanika.Na wszystko będzie rachunek więc sie nie martwie- jak coś spieprzy to będzie płacił Za godzine obieram auto- będę wiedział co włożył
[ Dodano: Czw Sty 10, 2013 10:32 ]
Ciekawostka- padlo stwierdzenie że sworzeń do diesla jest inny jak do benzyny- wchodzę na strone tomateam i czytam "sworzeń wahacza dolnego FAI PRZEZNACZONE DLA SILNIKÓW
1.8 16v - 117-120KM
2.0 24V - 150KM
2.0D 8V - 101-113KM "
to jak to jest : Fai jest do wszystkich a
Gonia napisał/a:
ZTCP 3 piątki są tylko do benzyny.
555 tylko do benzyny? czegos tu nie moge zrozumieć FAI sie dostosowuje do otworu w zwrotnicy a 555 nie?
[ Dodano: Czw Sty 10, 2013 12:07 ]
Auto odebrane. Nie mieli na miejscu sworzni hart i mechanik kupił idealnie pasujące do otworu w zwrotnicy 555. Zobaczymy ile tym razem piątki wytrzymają
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 10, 2013 12:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 28 Wrz 2001 Posty: 356 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 10, 2013 18:20
Bo jest to uproszczenie. Ale najogólniej pisząc, są szersze sworznie do wersji mocniejszych ze skrzynią PG1 (czyli od 1.8 wzwyż) i słabszych ze skrzynią R65 (1.4 i 1.6). Uproszczenie polega na tym, że wersji benzynowych z silnikami benzynowymi 1.8, 2.0 i 2.5 w stosunku do klekotów jest ilość znikoma. Jeśli zaś mowa o wersjach benzynowych, to 95% pojazdów to 1.4 i 1.6.
Teraz wszystko jasne?
[ Dodano: Czw Sty 10, 2013 18:20 ]
Reasumując mniejsze sworznie występują w:
- 1.4,
- 1.6.
Większe sworznie występują w:
- 1.8,
- 2.0 16v,
- 2.0 V6,
- 2.0 D/SD/Di/SDi/IDT/TD
- 2.5 V6.
Reasumując mniejsze sworznie występują w:
- 1.4,
- 1.6.
Większe sworznie występują w:
- 1.8,
- 2.0 16v,
- 2.0 V6,
- 2.0 D/SD/Di/SDi/IDT/TD
- 2.5 V6.
Jak już rozmowa się toczy to może byście podali wymiary tych sworzni, średnica stożka (14 i 16mm?) i jeśli różnią się średnicą mocowania w zwrotnicy. Byłoby wszystko w jednym temacie.
Ja nie miałem tych sworzni w ręku więc chciałbym żebyście to doprecyzowali.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
takie uproszczenia powodują nieporozumienia. Ja osobiście domyśliłem się że tak może byc ale są laicy którzy czytają potem takie tematy i nic z tego nie wiedzą a tekst typu "TYLKO DO BENZYNY" może laika wprowadzić w błąd
greg-si napisał/a:
Ja nie miałem tych sworzni w ręku więc chciałbym żebyście to doprecyzowali.
ja miałem je w ręku ale wymiarów nie znam bo nie mierzyłem.Poprosiłem do diesla, takie dostałem i takie pasowały.
Mam nadzieję że znawcy tematu rozwieją twoje wątpliwości bo ja jestem zwyklym amatorem który lubi pogrzebać przy aucie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum