Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Czesc. Moze zetknal sie ktos z czyms podobnym, mianowicie podczas jazdy zapalily mi sie kontrolki abs i hamulce, zatrzymalem sie zgasilem samochod po chwili odpalilem, i kontrolki zgasly. Sytuacja taka zdarzyla mi sie dwa razy, przy czym hamulce caly czas sprawnie dzialaly, po zgaszeniu i ponownym odpaleniu problem znikal. Mial ktos podobnie? Co robic w takiej sytuacji?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 22, 2013 21:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
mam to samo...z tego co się zorientowałem to u mnie najprawdopodobniej uszkodzony jest lewy przedni czujnik ABS gdyż zauważyłem na nim lekkie przetarcie "do żywego". Sprawdź czujniki.
[ Dodano: Pią Lut 22, 2013 21:58 ]
dodam jeszcze ,że u mnie już teraz kontrolka ABS świeci się non-stop i czasem hamulca i ,że zdarzyło mi się wcześniej tak ,że podczas dużych mrozów potrafiła się zapalić ta kontrolka ABS ale gdy mróz zmalał przechodziło.
najpierw sprawdź czujniki czy nie mają przetartych kabli.
kontrolka hamulca świadczy również o tym, że albo kable gdzieś przetarte bądź kończą się klocki
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pią Lut 22, 2013 23:26
Tydzień jeździłem z uwalonym przednim lewym czujnikiem i przedwczoraj go wymieniłem. Objaw był taki:
-zapaliła się żółta kontrolka ABS, po ponownym odpaleniu auta zaświecała się po kilku sekundach i nie pomogło zrzucenie klemy z aku. Diagnostyka kablem potwierdziła podejrzenia że to lewy czujnik,bo zegary działały prawidłowo,ale znikł tempomat.
-ani razu nie zaświeciła się kontrolka hamulca.
Wysłany: Sob Lut 23, 2013 08:00
rafalmis1 napisał/a:
kontrolka hamulca świadczy również o tym, że albo kable gdzieś przetarte bądź kończą się klocki
nie , od tego jest kontrolka zużycia klocków. Kontrolka hamulca sygnalizuje niski poziom płynu hamulcowego - więc trzeba go sprawdzić.Jak płyn będzie Ok , to świecenie się jej łącznie z ABS i TC ( jak jest ),świadczy o tym , że coś jest nie tak z pompą ABS i EBD (może wtyczka ).Jak jest sam czujnik walnięty, to jest tak jak pisze Dziadek,
Witam podepnę się pod temat u mnie występuje problem z czujnikiem zużycia klocków. Mianowicie po wjechaniu w dziurę, lub przejechaniu progu zwalniającego kontrolka się zapala. Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu gaśnie. Raz już wymieniałem czujnik( kosztował 27zł) i problem nadal występuje. Co to może być że cały czas tak się dzieje? Czy problem może być w czymś innym niż sam czujnik?
Wysłany: Sob Lut 23, 2013 12:03
Ignas, najpierw wyjaśnij która kontrolka oprócz ABS się świeci , czy od układu hamulcowego (poziom płynu, ręczny ) , czy od zużycia klocków , bo nie wszyscy to rozróżniają.
PawelSki99 napisał/a:
podepnę się pod temat u mnie występuje problem z czujnikiem zużycia klocków.
nie podpinaj się bo robi się już zamieszanie.
[ Dodano: Sob Lut 23, 2013 11:56 ]
Ignas napisał/a:
Jak moge sam to sprawdzic?
poziom płynu ma być między max i min w zbiorniczku w grodzi po stronie kierowcy (pod zdejmowaną osłoną na podszybiu)
[ Dodano: Sob Lut 23, 2013 12:03 ]
pompa ABS z wtyczką jest pod akumulatorem i trzeba go wymontować , ale jak mało się znasz na tym to lepiej jedź do serwisu.
Miałem podobnie świeciły mi się od czasu do kontrolka ABS oraz hamulca u mnie wystarczyło poprawić kostki dochodzące do licznika. Jaki to miało związek nie wiem ale teraz jest spokój
ja napisałem od razu, że kontrolka hamulca a nie zużycia klocków. rozróżniam akurat te dwie poziom płynu też wiem jak sprawdzić i uzupełnić, pytam jak sprawdzić te użycie kabli albo wtyczki, w którym miejscu
Witam.
mam podobny problem wczoraj zapaliła mi się kontrolka ABS-u oraz przestał działać prędkościomierz, a co najdziwniejsze wskaźnik paliwa również szalej skacze do właściwego wskazania paliwa i opada całkiem na zero. Co może być tego przyczyną dodam ze tydzień temu wymieniłem łożysko w prawym kole ale wszystko było ok. do wczoraj. Proszę o pomoc
Witam podepnę się pod temat u mnie występuje problem z czujnikiem zużycia klocków. Mianowicie po wjechaniu w dziurę, lub przejechaniu progu zwalniającego kontrolka się zapala. Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu gaśnie. Raz już wymieniałem czujnik( kosztował 27zł) i problem nadal występuje. Co to może być że cały czas tak się dzieje? Czy problem może być w czymś innym niż sam czujnik?
u mnie natomiast jest taka sytuacja, że odpalając auto od razu wyskakuje mi ikona zużytych klocków jednak po przejechaniu dłuższego odcinka, po otwarciu drzwi i zamknięciu ikona znika. Wystarczy zgasić silnik i zapalić ponownie i ikona klocków znowu się pojawia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum