Wysłany: Pią Mar 15, 2013 19:15 [R420] Telepie silnikiem
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam
Silnik mojego rovera nierówno pracuje na wolnych obrotach tz tak trochę nim telepie ,obroty trzyma ok tj ok 0,9 i nie ma wpływu na jazdę wszystko jest ok. ale dlaczego on tak telepie czy one tak mają ?
Bylem z tym u mechaniora i nie wiedział dlaczego... Czy wasze R tez tak chodzą ?
_________________ Roverek 420 2.0 16v t serii
VW Passat B6 1.9TDI
Ostatnio zmieniony przez szoso Pią Mar 29, 2013 19:48, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 15, 2013 19:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
fajke masz móc na nim postawić do sprawdznia świece, kable WN, aprat zapłonowy (masz kopułkę czy aparat zapłonowy przykręcony do flanszy skrzyni biegów?
fajke masz móc na nim postawić do sprawdznia świece, kable WN, aprat zapłonowy (masz kopułkę czy aparat zapłonowy przykręcony do flanszy skrzyni biegów?
Mój tak równo nie chodzi
mam aparat zapłonowy jest z tyłu za silnikiem nie wiem do czego przykręcony...
Jeśli chodzi o świece są nowe kable niby sprawne bo niedawno gaz zakładałem i gazownik je sprawdzał. A auto kupiłem z tym drganiem silnika
VW Passat B6 1.9TDI
a jak to sprawdzić czy rozrząd jest dobrze ustawiony?? te drgania to wygladają jak by właśnie gubił iskrę na jednym cylindrze... wystarczy np dodać gazu do 1,3tys obrotów i nic nie ma chodzi równiutko
VW Passat B6 1.9TDI
rozrząd był wymieniany przed kupnem auto kupiłem od kolegi wiec na 100% 1.5 roku temu
jutro posprawdzam i zobaczymy co dalej będzie narazie dzięki za info
VW Passat B6 1.9TDI
Ostatnio zmieniony przez b.j Sro Kwi 10, 2013 15:03, w całości zmieniany 2 razy
Z wymienianiem wszystkiego w ciemno - wstrzymaj się.
Mam podobną pracę silnika tylko u mnie dochodzi jeszcze dziwna praca po odpaleniu samochodu - przeczytaj ten temat:
http://forum.roverki.eu/v...t=75042&start=0
U mnie silnik też tak pracuje - jak jest nagrzany - delikatnie nim telepie tak jak by wypadał zapłon.
Wydałem na niego już prawie 2 tys i NIC. Byłem w polecanych serwisach na forum - te wizyty kończyły się miło albo NIE MIŁO, ale nikt nie był w stanie tego naprawić.
Znalazłem paru użytkowników na forum oraz na elektroda.pl którzy mają to samo.
U siebie zrobiłem:
- wymieniony cały ukł. zapłonowy (świece, przewody, cewka)
- sprawdzone wszystkie czujniki
- silnik dosłownie rozebrany na części i wymienione wszystkie uszczelki
- czyszczone wtryskiwacze
- podłączany pod komputer w 2 serwisach
- wymieniona sonda lambda
- sprawdzany 10 razy dolot na szczelność (składany, rozkładany, psikany)
- czyszczenie czujników
Ostatnio zamówiłem z allegro komputer o prawie identycznych oznaczeniach, zapłaciłem w serwisie za podmiankę - niestety nie chciał się zgrać z podzespołami samochodu. Nie odczytywał sondy lambda i innych czujników. Albo uszkodzony komputer albo musi być całkiem zgodny z samochodem. LOTERIA
W serwisach wciskano mi różne kity - od przestawionego rozrządu po tłumaczenie "że to wszystko przez GAZ".
Niestety rozrząd jest ustawiony idealnie a gaz założyłem pół roku temu - a tą usterkę mam od kupna samochodu (półtora roku)
U mnie też na samym początku silnik przerywał, drgania były takie, że myślałem, że wyleci i maskę przy okazji wyrwie. Po wymianie rozrządu pracuje tak jakby nie pracował. Zero drgań.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum