Wysłany: Nie Maj 19, 2013 07:34 [Rover 200] świst/szum podczas dodawania gazu na biegu
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 1998
Witam,
proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki. Gdy rozpędzam samochód to w momencie dodania gazu słychać głośny świst/szum, natomiast gdy samochód jedzie ok 90 km/h i ustabilizuje prędkość jazdy gazem to silnika w ogóle nie słychać tylko słychać szum opon i tym podobne. Świstu/szumu nie słychać gdy auto jest na luzie czy postoju, odczuwalny i głośny jest tylko podczas rozpędzania samochodu na włączonym biegu, natomiast uspokaja się jak już wspomniałem podczas ustabilizowania prędkości jazdy. Wciskanie sprzęgła nie ma wpływu na głośność tego szumu/świstu dochodzącego z silnika.
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez szczygielll Nie Maj 19, 2013 07:35, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 19, 2013 07:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mam tak samo. Gwiżdże jak się przyśpiesza, wciśnięcie sprzęgła nie powoduje ustania dźwięku. Dźwięk słychać w środku samochodu a przy otwartej szybie nic nie jestem w stanie usłyszeć. Na dodatek świszczy coraz głośniej w miarę rozpędzania. Szczególnie dokładnie jest to słychać na 1 i 2 biegu jak się powoli rozpędzamy i się wsłuchamy. Jak stoi takie coś się nie dzieje także stwierdzam że piszczy jak kręcą się koła. Więc to albo klocki ocierają o tarcze, albo łożysko półosi.
U mnie jak wciśnie się sprzęgło to szum/świst momentalnie cichnie i słychać tylko szum opon i powietrza. A jak się toczy samochód i na wciśniętym sprzęgle wcisnę gazu to nie słychać tego świstu dopiero jak puszcze sprzęgło i będę dodawał gazu na wrzuconym biegu świst powraca.
Jeżeli masz możliwość wjazdu na kanał, to sprawdź czy podczas dodawania gazu nie ma gdzieś nieszczelności na wydechu, u mnie na luzie nie było to aż tak zauważalne ale w czasie jazdy podczas dodawania gazu dosyć głośno gwizdało. U mnie winny był łącznik elastyczny.
Skoro przy wciśnięciu sprzęgła ustaje to nie jest to jak u mnie spowodowane ruchem kół tylko ruchem jakiś części w skrzyni biegów czyli można obstawić któreś łożysko w skrzyni.
Proponuje jeszcze sprawdzić czy nie ma nieszczelności przy filtrze powietrza lub rurze odchodzącej od niego.
Np, po zdjęciu rury od filtra przy dodawaniu gazu słychać zazwyczaj charakterystyczny świst troche podobny do latającego paska.
Wiec jakby u ciebie była nieszczelność to równie dobrze stamtąd może wydobywać się ten dźwięk.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum