Typ: VVC Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2003
Witam.
Wczoraj miałem czyszczoną przepustnicę oraz silnik krokowy.
Po całej "operacji" (wszystko podpiete itd. w porządku) zauważyłem minimalne falowanie obrotów na jałowym biegu oraz auto bardziej reaguje na pedał gazu.
Pytania:
Czy odczekać parę dni, aż komputer ogarnie zmiany?( czyszczenie), czy zrestartować go (jeśli tak, to w jakie czynności wykonać).
Druga sprawa to ta reakcja auta na pedał gazu (dosłownie minimalne puszczenie gazu = szarpnięcie auta potem już ok, tak samo delikatne przyspieszenie równiez szarpnięcie i dalej idzie ok) Tutaj domyślam się, że skoro przepustnica jest przeczyszczona, to auto teraz bardziej reaguje na operowanie gazem, ale czy idzie to jakoś wyregulować itp. aby tak nie wariował?
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 10, 2013 14:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Maj 2013 Posty: 1000 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pią Paź 11, 2013 10:03
Zrobiłem tak, jak pisałeś, obroty jeszcze bardziej falują:D Gdy zatrzymuje auto i jest na jałowym to są takie 3-4 falowania między 1100-1400 obrotów i potem spada do normy.
Odnośnie tego szarpania przy dodawaniu gazu lub odejmowaniu idzie jakoś wyregulować pedał gazu? Bo już tak minimalne staram sie dodawać, albo puszczać a reaguje tak jakbym nie wiem ile dogazował.
Mam wrażenie, że to może być coś z linką, bo dosłownie "1 mm" wciśnięcia, szarpnięcie i leci do przodu - kompletnie brak płynności
Skoro tobie zaczęło sie to po czyszczeniu przepustnicy i krokowca to ja już głupieje. U mnie (R216) jest dosłownie ten sam problem ale stawiałem na przepustnice lub krokowy.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Maj 2013 Posty: 1000 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie Paź 13, 2013 16:47
Ok, poczekamy zobaczymy. W piątek jadę wymieniać końcówki drążków i zobaczymy, czy nadal będzie szarpał, jeśli tak to przy okazji posprawdzają go co jeszcze może być źle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum