Wysłany: Sob Cze 07, 2014 07:31 [75] Temat rozładowującego się akumulatora - opis przypadku
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witajcie,
Wiem, że temat akumulatora był już poruszany setki razy, ale zapoznałem się z tym co jest na forum i nie spotkałem takiej sytuacji. Dziś biorę się za zlokalizowanie usterki. Przez kilka dni odpinałem klemę +, gdy zostawiałem samochód. Spadek napięcia akumulatora, gdy miałem możliwość to kontrolować wyniósł jakieś 0,5V przez 3-4 godziny. Pobór prądu przez samochód podczas postoju to jakieś 0,2 A - oczywiście muszę jak najszybciej znaleźć przyczynę, ale chciałem opisać jak mój samochód reaguje na rozładowany akumulator.
Padło sprzęgło i auto odstawiłem do znajomego, który miał się tym zająć. Auto postało może 10 dni i akumulator padł. Samochód zabraliśmy na warsztat, wymieniliśmy tarczę, docisk i wysprzęglik. Naładowaliśmy akumulator i jazda.
Pojeździłem w ramach testu kilka godzin wieczorem - wszystko super. Zostawiłem samochód pod blokiem. Rano usłyszałem popiskiwanie (nie wycie - popiskiwanie) alarmu i okazało się, że to mój. Mało tego Rover opuścił sobie wszystkie szyby. Tak po prostu - się pootwierał. Oczywiście akumulator był wyssany do 0.
Miał ktoś kiedyś tak ? A dodatkowo zauważyłem, że jak podłączam klemę chcąc odjechać to jak tylko ją przyłożę do akumulatora otwiera się bagażnik. Natychmiast.
Jakiś pomysł, podpowiedź ?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 07, 2014 07:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Cze 07, 2014 10:15
redbaron napisał/a:
Jakiś pomysł, podpowiedź ?
prawdopodobnie moduł komfortu BCU do wysuszenia , naprawy lub wymiany. Można też spróbować przy zamkniętych drzwiach ,pokrywach i oknach, nacisnąć w pilocie kilkakrotnie przycisk zamykania.
sprawdz czy nie masz wody pod dywanikiem u kierowcy. Jesli tak to wyczyść połączenia masowe na tym słupku. U mnie od wilgoci same właczły sie wycieraczki i wył alarm. a jak otwiera Ci się bagaznik to odłącz wtyczkę od przycisku otwierania i sprawdz czy sytuacja się powtarza. jesli nie otwiera sie po podłączeniu klemy a miałeś wodę na/pod dywanikiem to być może po słupku spłynęło jakoś do przycisku, jest tam wilgotno i robi zwarcie jakbys cały czas otwierał. U mnie skorodował trochę tern włacznik i w końcu przestał działać...
Jak robiliście sprzęgło to być może któraś uszczelka w grodzi od wysprzęglika nie jest na swoim miejscu
Jeśli masz włączoną opcję otwierania/zamykania szyb na skutek przekręcenia kluczyka w zamku w którąś ze skrajnych pozycji i przytrzymania w celu uruchomienia opcji, to możesz mieć problem z zamkiem kierowcy. Wszystkie opisane przez Ciebie objawy przechodziłem, tylko miałem jeszcze dyskotekę kierunkowskazów podczas jazdy Odepnij wtyczkę, osusz, potraktuj kontaktem lub czymś co "wytrąca" wilgoć. Dodatkowo sprawdź to co pisze SeniorA czyli moduł komfortu. Najlepiej zdemontuj schowek nad nogami pasażera, zanurkuj i zobacz z użyciem latarki czy nie ma śladów wilgoci, czy puszka bezpieczników jest sucha i nie ma na niej śladów korozji.
to się działo na przełomie ostatnich dni? Widzisz związek z ostatnimi opadami deszczu?
Problem ze sprzęgłem miałeś już chyba dawno.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Dziękuje Panowie za wszelkie rady. Oczywiście postaram się do wszystkich zastosować. Problem ze sprzęgłem oczywiście miałem dawno - na chwilę sobie poradziłem no i trzeba było się wziąć za grubsze wymiany. Teoretycznie mógłbym znaleźć w pamięci moment w którym pojawić by się mogło trochę wody we wspomnianych okolicach i nie ma to nic wspólnego z deszczem. Aktualnie wycieków żadnych nie ma. Zbadam problem solidniej. Dzięki jeszcze raz wszystkim za rady.
[ Dodano: Sob Cze 07, 2014 13:08 ]
longer86 napisał/a:
sprawdz czy nie masz wody pod dywanikiem u kierowcy. Jesli tak to wyczyść połączenia masowe na tym słupku. U mnie od wilgoci same właczły sie wycieraczki i wył alarm. a jak otwiera Ci się bagaznik to odłącz wtyczkę od przycisku otwierania i sprawdz czy sytuacja się powtarza. jesli nie otwiera sie po podłączeniu klemy a miałeś wodę na/pod dywanikiem to być może po słupku spłynęło jakoś do przycisku, jest tam wilgotno i robi zwarcie jakbys cały czas otwierał. U mnie skorodował trochę tern włacznik i w końcu przestał działać...
Jak robiliście sprzęgło to być może któraś uszczelka w grodzi od wysprzęglika nie jest na swoim miejscu
Widzisz, bagażnik otwiera się tylko w momencie przyłożenia klemy do akumulatora. Gdy już jest zapięty to nie otwiera się bagażnik bez wyraźnego mojego polecenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum