Wysłany: Wto Sie 05, 2014 23:01 [R45] Awaria automatycznej skrzyni biegów - brak wstecznego
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam Forumowiczów,
dziś jadąc swoim roverem 45 2002 v6 2.0 poczułem, że na dystansie 1 km moje auto zaczęło w dziwny sposób zmieniać biegi - tj. ostrzej, wyczuwalnie i "nerwowo". Zwolniłem, by upewnić się, czy faktycznie coś jest nie tak i przy zmianie z 1 na 2 (lub 2 na 3), biegi zmieniły się normalnie, tj. gładko jak zwykle. Coś jednak wcześniej wskazywało na inną niż normalnie pracę biegów.
Po kolejnych 300 m zjechałem na parking i okazało się, że nie mam wstecznego. Auto przełącza na jedynkę zarówno na "drive", jak i w przypadku korzystania z sekwencyjnej skrzyni, nie ma jednak żadnej reakcji po wybraniu "R". Jedyna różnica to w obrotach - próbowałem dodać gazu na "R" i doszło do ok. 2500 obrotów, na neutralu szybciej wskakuje na wyższe. Nie chciałem jednak wciskać gazu na full, żeby w razie czego nie wylądować na ścianie budynku.
Czy ktoś z Was ma pomysł co mogło się stać? Gdzie najlepiej oddać auto do diagnozy w Warszawie? Jestem niestety jednym z niewielu tutaj, którzy mają średnie wspomnienia ze współpracy z britishcars, wolałbym więc trafić gdzie indziej. Moglibyście polecić mi jakichś dobrych, zaufanych i niezdzierających fachowców od automatów w roverach? Oraz może ktoś z Was miał podobny problem? Szukałem w zasobach forum lecz nie natrafiłem na nic podobnego.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 05, 2014 23:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Poczytałem trochę opinii i większość jest mocno zastanawiająca, choć oczywiście to tylko internet i każdy może napisać co chce - stąd właśnie pytam tutaj. Korzystałeś z ich usług?
jeśli miałeś problemy z wrzucaniem biegow to podejrzewam ze będziesz miał do wymiany pakiet tarczek sprzegla, pewnie koszyk na nie, wsteczny nie działa wiec pewnie elektrozawor ( pytanie czy wymienna jedna sztuka, czy cala plyta) do tego konwerter ( wiory metalowe ) + olej + kpl. uszczelnień
zadzwon do edi parts w Ruścu/Nadarzynie i popytaj o ceny ww, czesci
_________________ '99 r400 16k16 sedan JFR na czesci ( anglik ) pytac na priv
jeśli miałeś problemy z wrzucaniem biegow to podejrzewam ze będziesz miał do wymiany pakiet tarczek sprzegla, pewnie koszyk na nie, wsteczny nie działa wiec pewnie elektrozawor ( pytanie czy wymienna jedna sztuka, czy cala plyta) do tego konwerter ( wiory metalowe ) + olej + kpl. uszczelnień
zadzwon do edi parts w Ruścu/Nadarzynie i popytaj o ceny ww, czesci
Dzięki za podpowiedzi. Czyli chyba taniej wyszłoby wymienić całą skrzynię... tylko teraz gdzie znaleźć jakąś, co do której można mieć pewność, że trochę podziała?
Orientujecie się może jaki jest orientacyjny koszt wymiany skrzyni na jakąś kupioną np. na allegro?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum