Wysłany: Wto Lis 04, 2014 20:34 [R75] Biegi ciężko wchodzą
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam
Mam problem z manualną skrzynia biegów, a objawia się to następująco:
- na zimnym silniku biegi wchodzą idealnie;
- po jeździe ok 30 minut, biegi zaczynają pracować coraz gorzej, aż staje się to wręcz niemożliwe;
- po zgaszeniu ciepłego silnika biegi znów wchodzą idealnie;
Bardzo proszę o wskazówki, dodam że pękła mi pompka sprzęgła (zamiennik BMW) i wstawiona była nowa (też BMW) ok. 3 miesiące temu.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 04, 2014 20:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
myślę ze masz poprostu układ zapowietrzony - płyn się nie rozpręza po nagrzaniu a powietrze tak - a jak postoi powietrze idzie do góry i jakiś czas znów jest ok
no fakt ha bezmyślnie skopiowałem z postu apples ! ha no a jak trzeba tak jak zauważył kolega dzelo23 trzeba zakręcić odpowietrznik ! tutaj poprawione prze ze mnie to co wyżej było skopiowane! oczywiście w 2 osoby najlepiej to robić!
1. Odkręć zbiorniczek na pompce sprzęgła która znajduje się nad pedałem sprzęgła.
2. Wyciągnij gumkę ze zbiorniczka.
3. Nalej płyn.
4. Odkręć odpowietrznik przy skrzyni.
5. Wciśnij pedał sprzęgła.
5a. zakręć odpowietrznik
6.Podnieś pedał sprzęgła delikatnie ręką do góry.
7. dolej płyn
8. Odkręć odpowietrznik
9. Wciśnij pedał sprzęgła.
9.a. zakręć odpowietrznik
10. Podnieś pedał sprzęgła delikatnie ręką do góry.
11.dolej płyn
Dalej jak poprzednio zrób z 5 razy
Na koniec:
1. Dolej płyn
2. Włóż gumkę do środka
3. Zakręć zbiorniczek
no fakt ha bezmyślnie skopiowałem z postu apples ! ha no a jak trzeba tak jak zauważył kolega dzelo23 trzeba zakręcić odpowietrznik ! tutaj poprawione prze ze mnie to co wyżej było skopiowane! oczywiście w 2 osoby najlepiej to robić!
1. Odkręć zbiorniczek na pompce sprzęgła która znajduje się nad pedałem sprzęgła.
2. Wyciągnij gumkę ze zbiorniczka.
3. Nalej płyn.
4. Odkręć odpowietrznik przy skrzyni.
5. Wciśnij pedał sprzęgła.
5a. zakręć odpowietrznik
6.Podnieś pedał sprzęgła delikatnie ręką do góry.
7. dolej płyn
8. Odkręć odpowietrznik
9. Wciśnij pedał sprzęgła.
9.a. zakręć odpowietrznik
10. Podnieś pedał sprzęgła delikatnie ręką do góry.
11.dolej płyn
Dalej jak poprzednio zrób z 5 razy
Na koniec:
1. Dolej płyn
2. Włóż gumkę do środka
3. Zakręć zbiorniczek
Bardzo trafne spostrzeżenie o braku 2 podpunktów.Ostatnio tak mi sie pompka zapowietrzyła że już w ogóle nie mogłem wbić biegu.Oczywiście dzieki użytkownikowi apples szybko namierzyłem jak odpowietrzyć układ,ale niestety brakowało tych 2 podpunktów i gdybym sie nie domyślał że trzeba go za każdym razem zakrecać to bym nidy tego nie zrobił...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum